Keskustelut Metsänhoito Mitä tehdä kuusentaimille

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
 • Mitä tehdä kuusentaimille

  Merkitty: 

  Pahasti laho kuusikko hakattiin aikanaan aukoksi ja istutettiin männylle. Maaperä oli männylle vähän liiankin tuoretta, mutta eipä vaihtoehtoja ollut ja hyvin nuo näyttävät kasvavan. Ensiharvennusta varten toistakymmentä vuotta sitten raivasin alustan aivan puhtaaksi. Aluskasvustossa on nyt 0,5-1,0 metristä kuusentainta muutamin paikoin kasvatusta ajatellen riittävästikin, mutta suurelta osin aika harvahkosti.

  Käsittääkseni kuusenjuurikääpä elää aukossa vielä 30-50 vuotta vanhojen kantojen turvin ja jos uutta kuusikkoa syntyy, saa se lisää elinvoimaa. Arvailen että olisi järkevintä raivata kuusentaimet pois lahon kukistamiseksi. Ne näyttävät nyt hyviltä, mutta noin pienistä ei vielä erota lahon merkkejä. Oikein pitkällä tähtäimellähän tuo palsta kuusikoksi taas palaa, mutta jos yhden mäntysukupolven aikana saisi maaperän puhdistumaan. Mitä nyt palstalaisten mielestä pitäisi tehdä?

 • Puuki

  Lahoista saa tehtyä luomu-linnunpönttöjä. Jos niille ei kuitenkaan ole tarvetta , niin ei kannata lahojen kuusien kasvatus . Kantohintakin on vain n. puolet terveen kuitupuun hinnasta.

  mehtäukko

  Jos on näin vaikeaa ratkoa juurikäävän suojelua, eikö kannattaisi kaivella korkoprosentit käyttöön?

  Mehtäukko ei sitä konstia edelleenkään viljele. 40-vuodessa kun voi ”askarrella” muutakin…

  jees h-valta

  Metsän uudistus rauduskoivulle.

  Gla Gla

  Ai parasta arvokasvua tavoitteleva männikkö nurin ja uusi yritys, josko hirvet tällä kertaa taimikon söisivät?

  Puuki

  Huonolaatuinen männikkökin kannattaa kasvattaa tukkipuukokoon asti ennen kuin hakata se sellupuiksi, jos kelvollisia tukkeja saa edes 10-15 % rungoista.

  Nimetön

  jees h-valta: ”Metsän uudistus rauduskoivulle.”

  Ei kait herrajjjjumala (täkäläisessä murteessa tuossa on vähintäin 3 j-kirjainta) sentään. Selitä minulle Jessi miksi 38-vuotias hyvässä kasvussa oleva männikkö pitäisi pistää pinoon?

  Tutkijat käsittääkseni sanovat että kuusikkoon tulee laho väistämättä 3-4 kuusipolven jälkeen. Metsäni useammilla palstoilla lähestytään tuota vaihetta joten olen – jos maaperä sen mahdollistaa – pyrkinyt uudistamaan niitä siemenpuuhakkuilla männylle. Tässä mainittu on ainoa istutettu palsta. Käytännössä noista on tullut mänty-kuusi sekametsiä männyn ollessa valtapuuna. Ensiharvennuksissa on sitten suosittu mäntyä jolloin on päästy noin 90-prosenttisiin männiköihin. Metsä ei ole pahemmin hirvien talvehtimisaluetta joten uudistamiset ovat onnistuneet.

  Kuusenjuurikääpää pirullisempi tuholainen on männynjuurikääpä joka elää molemmissa puulajeissa. Onneksi nyt ei ole ollut siitä kysymys.

  Metsuri motokuski

  Minusta nuo AJ:n ohjeet ovat ihan hyviä ja perustuu tutkimustietoon. Eihän tuo mikään uusi asia ole joten tutkittua tietoa löytyy.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)