Keskustelut Metsänhoito Miten kannattaisi lannoittaa?

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
  • Miten kannattaisi lannoittaa?

    Ostetulla palstallani on n.1,5ha.n kuusikko.Alueella on todella paha boorin puutos.Runkoja on vain 200-300 kpl/ha.Ovat jo tukkirungon kokoisia,mutta todella pahasti”sateenvarjo”latvoja.Meinasin laittaa alueelle solubooria.

    Milloin kannattaisi kylvää boori?Nyt,kun puut ovat pystyssä ja pohja muokkaamaton,vai kun alue on muokattu ja istutettu,vai vielä myöhemmin?

    Onko kellään kokemuksia tuollaisesta allueesta?Metsä ollut aikoinaan metsälaitumena lehmille.Pohja kivennäismaata,ja aika rehevää.

  • Puuki

    Mitenkäs se mänty saadaan rehevällä maalla kasvamaan hitaasti nuorena ?  Kun kylvetään niin pitää harventaa ajoissa jotta ei tule tyvilenkoutta. Ehkä tiheän kuusikon sekapuuna voisi olla mahdollista.

    Kurki

    Totta, että männyntaimien latvasilmun kuolemisen voi aiheuttaa muutkin ravinnepuutokset kuin boori ja muitakin syitä voi olla. Silmun kuivunen kevätauringossa, joku hyönteinen, männyn versoruoste, tervasroso tai metsämyyrä.

    Jean S

    Jaa-a. Voihan sitä tietysti hakea tukea terveyslannoitukseen, mutta ei kai sitä hakkuuaukolle saa, koska ei ole enää mitään puustoa, minkä terveyttä hoidettaisiin. Sinänsä hivenpuutteen korjaaminen – oli mikä hiven hyvänsä – saattaa kyllä räjäyttää kasvun, laatuahan se ei tietysti enää korjaa.

    Mahtaako boorinpuute edes alle metristä tainta haitatakaan, koska eivät sitä niin paljon vielä kuluta? T2-koossahan viat kyllä jo näkyvät.

    Runkoluku vaikuttaa oikein harvalta. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä kuvia kohteesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Boorin puute ilmenee selkeimmin juuri vasta istutetuissa kuusen taimissa, siten että ne eivät löydä latvaansa vaan pensastuvat.

    Männyn laatu kuten riippuu kasvunopeudesta. Rehevällä maalla muut puut ovat ensisijaisia mutta jos mäntyä sattuisi tulemaan luontaisesti tiheäksi taimikoksi tai sekapuuksi, ei sitä tarvitse poistaa vielä taimikon hoidossa. Ehtii poistaa ensiharvennuksessa jos laatu ei tyydytä. Mäntyä ei yleensä kylvetä rehevälle maalle joten kylvötuppaan harvennus siellä lienee teoreettinen ongelma.

     

    Metsänmies

    Raivasin yhdeksänkymmentä luvun puolivälin paikkeilla tuollaista tosi pahasti pensoittunutta istutuskuusikkoa. Tyvestä olivat paksuja, mutta pituutta vain kahden metrin kahtapuolen. Yhdistyksen pomo tuumasi, että sahaile kaikista pahimmat turat maahan ja jätä koivu tilalle, jos mahdollista. Sanoi toimittavansa alueelle seuraavaksi boorilannoituksen. Itse epäilin, tuleekohan noista kuusista enää koskaan mitään. Tuo alue sijaitsee puolen kilometrin päässä kotoani, joten on tullut ohikulkiessa seurattua sen kehitystä. Hyvin toipuivat. Viime syksynä tuo kuvio harvennettiin ensimmäisen kerran. Paikalle jäi sujakka koivu/kuusi sekametsä, koivut vähän isompia. Harvennuksen jälkeen ei juuri näy, että kuuset olisivat koskaan kärsineetkään boorin puutteesta, koska nuo huonoimmat yksilöt kerättiin pois…. Ostin itse palstan josta nyt on työn alla kuvio, joka on istutettu koivulle ja kuuselle sekaisin. Koivua suunnilleen 1600 kuusta 400. Kuusi on istutettu jostain syystä koivikon sekaan myöhemmin,ehkä kuolleiden koivujen tilalle. Koivikko on lähes 20 metriä pitkää, ei koskaan harvennettu, jonkinverran riukuuntunutta ja lahonnutta.  Kuuset ovat lyhyimmillään 3 metriä, pisimmät 10 metriä, selvä boorinpuute. Olen harventanut koivikon voimakkaasti , vain parhaat puut ovat jäljellä. Kuusista olen kaatanut nurin kehityskelvottomat yksilöt. Jäljelle on jäänyt siistin näköinen kaksijaksoinen koivu/kuusi sekametsä. Ensi kesänä levitän alueelle booria vauhdittamaan kuusten kasvua.

    Puuki

    Kyllä mäntykin kasvaa hyvin rehevällä maalla ja jopa laadukkaasti, jos sen saa syntymään riittävän tiheänä metsikkönä, jossa sen alkukasvu ei ole liian nopea.

    Vastasin vain tuohon sinun kommenttiisi A.J.  Se on sama juttu kylvetyssä ja luontaisesti uudistuneessa, jossa on syntynyt paljon taimia.   Tottahan se on että teoreettinen on ongelma, koska niitä männiköitä ei ole kovin paljon, jotka on nykyään perustettu hyvin rehevälle pohjalle. Joskus 70-luvulla asia oli vielä toisin.

    Ola_Pallonivel

    Jos on ollut kuusessa kasvuhäiriö ja saatu boorilla uudelleen kasvuun, napsahtaa isompana helposti tuosta kohti poikki. Osa kyllä tekee uuden latvan ja kasvaa edelleen. Noita olen jokusen kaadellut kuitukasaan, kun olen talvella tuulenkaatoja siivoillut.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)