Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 1,821)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • mehtäukko

    Että lopuillekin saa ay-mafia nopeutetusti ovet auki, yksin Finnairin ja MG lakot maksoivat yli 100 miljoonaa.

    Nostokoukku

    Kun ei ole työntekijöitä, ei ole mafiaakaan. Ja Suomi pelastuu. Siinä sivussa menee veronmaksajien supertuettu Finnair. Ja Suomen kannalta hyvä niin.

    Rane2

    Se ettei löydy työntekijöitä on ideologinen valinta.Esimerkkinä vaikka se putkimies joka hakee kaikkia muita töitä(kunnanjohtaja) kuin putkimiehen jotta voisi lomailla ansiosidonnaisella.Linkin haastattelussa yksi vasemmistoliiton poliitikko.

    Vasemmistopoliitikko: Köyhät saavat matkustaa pummilla ja varastaa

    Perko

    Putkimies oli hakenut  Rautjärven kunnanjohtajan virkaa!

    Kapitalismiin kuuluu pummit, työttömyys , varastaminen ja huijaus niiden hallintaan virkakoneisto ja oikeusjärjestelmät tuomareineen nylkemässä saalista. kommunismi on kopioinut  porvarilta saman systeemin.

    Nostokoukku

    Rane hyvä. Kyllä työntekijöitä löytyy, mutta töitä ei. Ja tekoäly kiihdyttää tätä töiden uupumista. Mutta sehän on pelkästään hyvä, päästään eroon riistäjätyöntekijöistä. Ei siinä ole mitään ideologista, pelkkää talouden hoitoa. Siinä sivussa kansantaloudenkin. Ilmoittiko se putkimies Ranelle, että ei ole hakenut putkimiehen töitä?

    Nostokoukku

    Eikö nämä työttömät voisi laittaa kunnostamaan niitä rautateitä. Niin ennenkin tehtiin. Rakennettiin hätäaputöinä Pietarinkin rataa 1800-luvulla. Samalla hoituisi kallis hautaustoimi. Ennenkin työmiehiä on loppusijoitettu ratapenkkaan. Kyllä 300 000:lla työmiehellä kiskot siirtyisivät muutaman sentin varmasti ripeästi. Suunnittelukin hoituisi mallikkaasti, arkkitehtejä ja insinöörejä on kuulemma joukoittain työttöminä. Kesäaikaan kun tehtäisiin, armeijan teltat riittäisivät majoitteeksi aivan hyvin. Eikun Fiskarssille iso tilaus liikenneministeriöltä lapioista ja rautakangeista. Niillä kaluilla Amerikan mannerkin halkaistiin aikoinaan rautatiellä. Luulisi kelpaavan paremmin kuin turhien tyhjänpäiväisten hakemusten laatiminen. Ja eu maksaisi palkan. Voisi valtio säästää rahansa osinkoina ulkomaille jaettavaksi osaomistamiensa yhtiöiden kautta.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Rane hyvä. Kyllä työntekijöitä löytyy, mutta töitä ei. Ja tekoäly kiihdyttää tätä töiden uupumista. Mutta sehän on pelkästään hyvä, päästään eroon riistäjätyöntekijöistä. 

    Tahtoo olla niistä palkanmaksajista uupelo…

    Rane2

    ”Ilmoittiko se putkimies Ranelle, että ei ole hakenut putkimiehen töitä?”

    Nostokoukku kertoi täällä miten tämä putkimies ”nöyryyttää” työvoimaviranomaisia hakemalla paikkoja joihin ei ole mahdollista työllistyä. Suomessa on ammattitaitoisen Lvi-asentajan todella vaikea olla työllistymättä jos oikeasti hakee töitä.Vai missä päin se tuttavasi vaikuttaa?

    Visakallo Visakallo

    Nyt kannattaa olla eläkkeellä! Ei tarvitse olla kuukausia lakossa, eikä kulkea mielenosoituksissa, sillä eläkkeet nousevat jälleen:

    Eläketurvakeskus ennustaa eläkkeisiin 1,2 prosentin korotusta ensi vuoden alussa. Ennuste perustuu kuluttajahintojen ja palkansaajien ansiotason kehitykseen.

    Kuluttajahinnat ovat nousseet alkuvuonna hyvin maltillisesti ja tammi-huhtikuussa keskimääräinen vuosi-inflaatio on ollut vain noin puoli prosenttia, ETK toteaa suhdanne-ennusteessaan.

    ETK ennustaa tälle vuodelle 0,7 prosentin ja ensi vuodelle 1,5 prosentin inflaatiota. Taloussanomat

    Tolopainen Tolopainen

    On se tosiaan mukavaa, kun indeksi hoitaa tulokehityksen.  Tulot on nykyisin helppo katsoa tulorekisteristä, jos ei muista paljonko ne oli vaikka 2019.

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 1,821)