Keskustelut Metsänhoito Mitkä ovat teidän Ne moottori/raivaussahat

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)
  • Mitkä ovat teidän Ne moottori/raivaussahat

    Tässä kun kärpäsenä on katossa seuraillut muiden metsäläisten keskusteluja sahoista, tuntuu jokaisella olevan oma suosikki.

    Nyt arvoisat foorumilaiset, kertokaas jos yhdellä sahalla, raivaus/moottorisahalla pitäisi pärjätä alusta loppuun, mikä se olisi. Ja perustella toki saa. Itse voisin aloittaa

    Raivaussaha:

    Huskin 345 Fx, yksi eläkeläinen löytyy tallista. Oli itsellä ammattikäytössä, kevyt ja tasapainoinen saha. Vanhaa kunnon ruuvimeisseli aikakautista tekniikkaa. Ei mikään kierroskone, mutta vääntävät, oli sellainen joka paikan saha. Käynnistyvyys nykyisiin tietokone vehkeisiin ihan eri luokkaa. Tykkäsin ja tykkään edelleen kyseisestä sahasta, jos yhdellä raivurilla pitäisi pärjätä olisi se ollut 345fx.

    Moottorisaha:

    Yllätys yllätys, jopa itselleni. Husqvarnan 550 XP ensimmäinen sukupolvi. Tuli sahailtua paljon tällä 1. Sukupolven sahalla. Omaan näppiin sopivampi, kuin edeltäjänsä 346. Joka paikan höylä ensiharvennuksista, motoavustuksiin ja pihapuihin. Loppupään sahat oli luotettavia. Tällä sama homma kuin raivurilla, jos pitäisi yhdellä sahalla pärjätä olisi se ollut tämä 1. Sukupolven XP malli.

  • Jätkä

    Pakoputki on se pyöreä putki, joka pilkistää äänenvaimentajasta ulos.

    Vasenkätisen raivurin laittaminen ei ole temppu, eikä mikään. Kaasukahva vain on asennettava vasempaan sakaraan ja pitkä kahva oikealle puolelle runkoputkea. Vanhoista ruotsalaisista sellaiset löytyy valmiina.

    Pyörimissuunnan voi kääntää vaihtamalla kulmavaihteen  245:sta, taikka moottorin samasta vehkeestä. (vain jompi-kumpi)

    Valjaatkin pitää kattella vanhoista, kääntämällä ne nurinperin, saa riiputuskoukun vasemmalle lonkalle.

    petep

    Jätkä ! Stihl 200 ja 14 tuumainen laippa onko toimiva yhdistelmä mitä tulee sahan tehoon ?

    Gla Gla

    Oma näkemys. Vakiolaipalla sahaan, enkä halua pilata pienen sahan käsiteltävyyttä ylipitkällä laipalla.

    mehtäukko

    Aloittajan kysymykseen:… Hv 555xp ja Hv 257 Ai

    Jätkä

    petep. Vastaus kysymykseen: 14 tuumainen laippa on se alkuperäinen vakiolaippa. Varsinkin pienellä puulla se tuntuu erinomaiselta. Lyhyempi tuntuu nysältä, mutta paksummissa puissa leikkaa iloisemmin lyhyenä.

    Sahailen mielelläni 14 tuumaisella. Kaksatasia on minulla kaksi kpl.

    Velipekkali

    Vanhoista moottorisahoista mieleen tulee husqvarnan 242xpg ja 254xp

    paljon hakattiin harvennuksia 242 ja japanin tukkia tehtiin 254

    nyt vuosia kymmeniä kulunut niin echon 4310sx  kolmisen kuukautta ollu nyt koivu ylispuuston hakkutyömaalla. Olen tykästynyt sahaan. Vaesin pätevä laite nyky hakkuille ku tukkia tulee harvakseltaan tehtyä. tällä menee tukit ja kuiduissa ei teho lopu Kevyt 15″oregonin speedcut laipallakin.Tasapainoinen kierrosherkkä kuitenkin vääntöä löytyy keskialueella . Tulee vanha 242 mieleen tuosta sahasta.

    Raivureista

    vanhemmasat päästä lukien

    husqvarnan 245 rx paljon sahasin ja vieläkin laulaa sedän mökillä siimaleikkurina.

    Udemmista ei oo kokemusta ku noista 545 autotune sahoista niitä 2 kpl kylmillä sekä lämpimilllä kahvoilla. noista en oikeen allekirjoita et menee 225 terä. Menee joo mut terän pitää kiertää kokoajan jotta ottaa riittävästi kierroksia. Vääntö ei riitä isolle terälle. 200 terällä varsin mukiin menevä saha. itsellä nyt 225 klinga perkauksilla toisessa sahassa kiinni.

    Nostokoukku

    80-luvulla, kun täälläkin päin oli vielä metsissä tukkipuun kokoisia runkoja ja mies oli nuori ja riski, niin Huskun 162 oli tukkipalstojen ”kirkkoherra”. Voimaa oli ja käyttövarmuutta. Sitä seurasi 262, joka oli myös aukon teossa omillaan. Kun ketjun pysäytti kaatosaumaan ja asetti vänkärin,  ja kun kaasua painoi, ei alkanut kytkin käryämään. Jompi kumpi lensi, puru tai vänkäri. 242 oli hyvä harvennuksilla.

    Orfeus

    EP:lle: Minullakin on ollut  345 fx. Kevyehkö ja kätevät nimenomaan metsän raivaukseen. Ei mikään niittokone. Käynnistyy tosiaan paremmin, kuin joku muu Husqvarna, jonka kanssa on joskus tullut tehtyä turha 500 km:n metsäretki. (Mukana vuokrakone)

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)