Keskustelut Puukauppa Mittaustuloksen katkaisu yhteen desimaaliin

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Mittaustuloksen katkaisu yhteen desimaaliin

    Onko kaikilla yhtiöillä sama tapa, että moton mittaustulokset pyöristetään aina alaspäin myyjän tappioksi? Hämmästyin verratessani kolmikirjaimen tilityslappua ja moton mittataulukkoa. Joka tavaralajissa toinen desimaali oli pyyhkäisty pois.

     

  • mehtäukko

    Kokonaismäärästäkin pyöristyksiä tekevät ukot kynän kanssa. Trivian esim. 105,38 m^3 –> 105,3 m^3. pyöristys on kyllä peri-aatteessa väärin. = 105,4 m3

    Jätkä

    Tuo pyöristyssääntö ei ihan joka mittauksessa ja laskemisessa ole sama. Monesti on sovittu, kuinka monen desimaalin mukaan pelataan. Pyöristys kuitenkin pitäisi aina tehdä säännön mukaan.

    Meillä oli 24 oppilaan luokka, jossa lähes kaikki olivat hyvillä YO-todistuksilla päässeet ”sisään”. Lasketin heillä työvaihemenetelmällä hakkuutaksoja (Silloin oli vielä käytössä oikeat urakkapalkat).

    Oli valmiita laskentaesimerkkejä ja nuoret oppilaat laskivat. Joissakin tehtävissä oli sellaisia tekijöitä, jotka eivät kaikille auenneet, vaikka kuinka selitti.

    Mutta ihan yksinkertaisetkin kuitupuun taksarakenteen laskelmat tuottivat aluksi ihmetyksen, kun tulokset olivat ihan päin Peetä.

    Kun työvaiheen taksa on esim o.ooo17 €, niin sen pyöristäminen0,00015 olisi kertautunut esim 10 000 kertaa. ja joka työvaihe oli vastaavasti hinnoiteltu: Esim. lippukepin teko, merkkausnauhan laitto, tyvien merkkaus, mittakasan teko, ……

    Jokainen vaihe oli hinnoiteltu.

    Ei silloinkaan pyöristetty muussa kuin loppusummassa, kun oli kyse esim. kahden viikon palkkasummasta.

    Tuo mittauksessa käytetty 4 %:n toleranssi on kieltämättä tähän aikaan melko suuri liikkumavara, mutta silloin kun se on sovittu, kaikki mittaustavat olivat lähinnä suuntaa antavia. Lukuunottamatta upotusmittausta.

    Planter Planter

    Esimerkiksi veroilmoituksissa oli ennen tietokoneaikaa käytäntö, että loppusummissa ilmoitettiin täydet markat ja pennit jätettiin pois, eli luku katkaistiin, kuten tässäkin.

    Puuki

    Matematiikassa  pyöristyssäännöt menee niin, että laskelman lopputulos esitetään yhtä monen desimaalin tarkkuudella kuin vähimmillä desimaaleilla ollut tekijä on esitetty. Ja (kuten oli jo  aiemmin puhetta) puolivälin arvo 0,5 pyöristetään aina ylöspäin seuraavaan merkitsevään desimaaliin.

    (10 000 x 0,00002 s = 0,2 s  ei kovin iso heitto vielä.)

    metsä-masa metsä-masa

    Arkistojen läpikäynti paljasti, että moton PRD tiedoston mukaan moto on kuutioinut kolmendesimaalin tarkkuudella tavaralajeittain ja ostajan tekemä mittaustodistus on kahdella desimaalilla, yleisen pyöristys-säännön mukaan.

    Yleinen käytäntö firmoilla on, että vaihteluväli moton mittalaitteessa saa olla + – 2 %,  ja sen jälkeen tarkennettu uusi moto-otos, pyrkimyksenä nolla tulos. Käytännössä tämän päivän moton katkontatarkkuus on selkeästi yli 90 %:a ja mittalaitteen poikkeama on aivan  nollan tuntumassa.

    Jätkä

    Puuki. Työvaihetaksoissa oli esim koivukuidun  (ja myös muiden puutavaralajien) kohdalla jopa yli kymmenen eri osatekijää, jotka kaikki olivat hinnoiteltu erikseen. Lisäksi vielä kausikorotukset jne.

    Kyllä silloin oli pennin osillakin merkitystä, kun ne yritettiin pyöristää täysille viisille ja kymmenille penneille.

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)