Keskustelut Tekniikka Moottorisahan valinta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 122)
  • Moottorisahan valinta

    Kumman sahan ostaisitte. Husgvarna 543 XP vaiko Stihl MS201 C-M
    Vai olisiko muita esityksiä. Harvennuksiin olen sahaa ostamassa.

  • Jätkä pätkät

    Kun meitä vastaan tuli ensimmäisen kerran Shindaiwa 480, olimme ällikällä lyöty sen käteensopovuudesta, tehosta ja käyntivarmuudesta. Sinä päivänä ostimme malliksi kaksi kappaletta.
    Toisaalla – samaan aikaan – HVA 242 yritti vallata paikkaansa, mutta perinteiset lapsentaudit tekivät tehtävästä todella vaikean, niitä jatkui yli kaksi vuotta ja Shindaiwa porskutti. Mutta Shindaiwan maahantuoja joutui suuriin vaikeuksiin ja sahojen toimitus jopa loppui kokonaan vuosikausiksi.
    Sillä välin HVA sai 242:n kuntoon ja asiakkaat tulivat tyytyväisiksi.
    Jos Shindaiwan maahantuojalle ei olisi tullut koko konsernia (Starkjohan) koskevia vaikeuksia, olisi ShindaiWasta tullut ”Huskun tappaja”.
    Ainoa, missä se on ”hävinnyt” HVA:lle, on kaikkein pahin puuterilumi, jossa ainoa saha, joka eleettömästi pelaa täysin, on ollut HVA 346 ja ilmeisesti nykyisin 550. (Täydessä talvimaskissa)

    pihkatappi pihkatappi

    9 päivää olin hakkuulla 357 husqvarnan kanssa, toimi ihan hyvin, sahailin 5 – 6 tankillista päivittäin. Kokeilin vanhaa 254:sta myös välillä, toimi aina tankillisen ja sitten ei lähtenyt käyntiin ennenkuin seuraavana päivänä. Onko kokemuksia lämpöisen sahan käynnistymättömyydestä, vääntöä tuossa oli vielä ihan kyllin.

    Oma valinta ensiharvennukselle olisi Stihlin ms200, joka löytyy varastosta. Isommille puille täytyy seuraavana ostaa joku hushun 550 tms. kunhan vanhat sahat ovat ehtoopuolella.

    Jätkä pätkät

    Vanhan MS 200:n tehon tuntee oikein tosissaan, kun pistää siihen 14 tuuman laipan ja alkaa tehdä 1 – 2 kuution tuulikaatoja puun ollessa jäässä.
    kerran olimme sellaisessa kuusikossa ja porukkaa oli 16 kpl, kaikilla muutaman vuoden työkokemus metsuritöistä.
    Naureskelivat minun pikkutilhilleni, mutta ensimmäisen tyven leikkaamisen jälkeen olikin jo halukkaita kokeilijoita.
    (Tyvi oli n. 50 senttinen)
    Kun aletaan purkamaan yli kolmekymmentäviisi metrisiä tuulikaatorytöjä, pitää kaiken olla viimeisen päälle. Niin varusteiden, kuin tekijöidenkin.

    pihkatappi pihkatappi

    Viime syksynä tein 2. harvennuksen ms200:lla. Tukkia tuli puolet, ihan hyvältä se tuntui, ehkä niissä katkaisuissa muutaman sekunnin häviää isolle huskulle. Toisaalta pienten oksien pyyhkäisykarsinta on sitten kevyempää ja tarmoa on enempi puiden suorimiseen kuin sahan kannatteluun.

    Markus

    Itse ostin syksyllä Stihl MS 201 C-M, joka on M-Tronic moottorin ohjausjärjestelmällä. Täytyy sanoa, että on loistava saha ja sopiinkin juuri ensiharvennuksille. Kuitenkin kaikkein tärkein tekijä sahan valinnassa on se, että miten se sopii käteen oli se minkä merkkinen tahansa.

    lastunraapija

    Pihkatapin lämpimänä temppuileva saha muistuttaa omaani (Partner 4600), joka oli seisonut vuoden. Lukuisat narusta vetämiset johtivat siihen, että kampikammiossa oli jo ihan melkoinen loraus bensaa ja kone tukossa liiasta bensasta. Eli kone käännettynä ylösalaisin ilman sytytystulppaa ja samalla narusta vedeltynä päästi kunnon pissit bensaa ulos sylinteristä. Tämä konekin alkoi toimia paremmin sitten, kun kaasuttimen seosruuvit ruuvattiin aluksi melkein kiinni ja nyittiin narusta, kunnes kone lupaili. Sitten vähän aukaisua suuttimille, niin lähti käymään. Seuraavissa sahauksissakin kone kävi vielä epätasaisesti ja sammahteli kesken sahauksen, mutta parani vähitellen. Ehkä kaasuttimessa oli jotain hartsikarstaa vanhasta bensiinistä ja karstan ohittamiseksi suuttimet olivat aluksi olleet ruuvattuna liikaa auki. Tämä taasen tiesi sitä, että kone tukehtui ajoittain liikaan bensiiniin, päätellen siitä savutuksesta, minkä kone taas käynnistyttyään päästi. Kolmannen tankillisen ja uuden suuttimien säädön jälkeen käynti alkoi parantua.

    Jätkä pätkät

    Itse ostin syksyllä Stihl MS 201 C-M, joka on M-Tronic moottorin ohjausjärjestelmällä. Täytyy sanoa, että on loistava saha ja sopiinkin juuri ensiharvennuksille. Kuitenkin kaikkein tärkein tekijä sahan valinnassa on se, että miten se sopii käteen oli se minkä merkkinen tahansa.
    Lähetetty: 3 h, 8 min sitten
    Lähettäjä: Markus ”
    Minusta kaikkein tärkein sahan hankintaperuste on sen toiminta, kestävyys ja käyttökustannukset. Käteen kaikki ammattikäyttöön tehdyt sahat sopivat viimeistään pienen sopeutumisjakson jälkeen.
    Yleensä hyvän sahan erottaa massasta jo hinnan perusteella.
    Kauppiaan puheista huolimatta saman merkkinen saha ei ole ammattikone, vaikka sen sylinteritilavuus on vain yhden kuutiosentin pienempi, mutta hinta on 200 – 300 euroa halvempi.
    Väitän, että ei kannata ”kustakkaan halvemman sahan suuntaan”. Tästä on valtavasti näyttöä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mites tuo vaakasylinteri, johtuuko männän hankaaminen sylinterin alalaitaan ja pilalle siitä, että sahalla on sahattu liikaa vaaterissa e. polttopuita?

    Nimetön

    Sen verran sukkelaan mäntä liikku moottorisahassa ettei se erota ylä eikä alalaitaa, hyvin on toiminut boxeri moottorit autoissakin vaikkka käyttötunteja tulee aivan erilailla kuin moottorisahassa.

    Jätkä pätkät

    Sylinterin asento ei taida vaikuttaa – ainakaan kulumiseen. Kaasuttimen sijoitus ja imupuolen järjestelyt vaikuttavat käyntiin ääriolosuhteissa kaikkein eniten.
    Jos sahalle syötetään lunta jatkuvasti, on talvella käyntihäiriöt melko varmat.
    Suosittelen lukemaan ohjekirjassa olevat neuvot talvisarjojen käyttöön ja asentamaan esim lumisuojat käynnistinkoppaan heti kun lunta alkaa olemaan. Ellei talvimaskia ole, voi käynnistyslaitteen ilmanottoaukoista alimmaiset peittää esim jeesusteipillä. Puolet voi surutta peittää, kun lämpötila on alle nollan.
    Muistakaa pistää talvella turbon putkeen se pikku läppä ja avata aukko sylinterille ne, joilla sellaiset on.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 122)