Keskustelut Metsänhoito Muokkaus pintamaata sekoittamalla

Viewing 9 replies - 1 through 9 (of 9 total)
 • Muokkaus pintamaata sekoittamalla

  Markkinoilla on maanmuokkauslaite, jonka tekemälle jäljelle ei taida olla vakiintunutta nimeä. Laikutus lienee lähimpänä, mutta lopputulos ei perinteistä laikkuakaan vastaa. Valmistajan mukaan menetelmä soveltuu turvemaille. Pintamaa sekoitetaan kivennäismaakerroksen kanssa.

  http://www.havel.fi/index.php?468

  Tutkimustuloksia tällaisesta muokkaustavasta en ole löytänyt. Onko jollain niitä tiedossa tai muita kokemuksia? Monta kysymysmerkkiä tällaiseen muokkaustapaan sisältyy alkaen siitä, kuinka kivennäismaa todellisuudessa sekoittuu turpeeseen ja mitä tukkimiehentäit ovat asiasta mieltä. Periaatteessa muuten tuosta voisi taimelle hyvä kasvualusta syntyä.

  Laitoin keskustelun ensin väärän aiheryhmän alle, joten siirsin sen tänne ja poistin toisen.

 • jees h-valta

  Nimi ei konetta pahenna. Haaveilun puolelle tuo kyllä taitaa sopia.

  Leevi Sytky

  Katsoin Yuo Tubesta tuon koneen toimintaa.
  Havel Maanmuokkain on laite nimeltään.

  Lisäsin yhden n-kirjaimen.

  hemputtaja

  Näyttää tehokkaalta ja eiköhän kelpaa muualla kuin turvemaallakin. Riippuu tietysti siitä mitä turvemaalla tarkoitetaan. Kunttaista??

  Tosin ei näyttäisi menevän kovin syvälle.

  Veikkaan, että ihan hyvin kelpaa, pisti kynnökseen sitten siemeniä eli taimia. Yleensähän tulos paranee muokattiin millä vain?

  Että väittäisin olevan lähinnä hintakysymys.

  Aikanaan yksinkertaisin – melkein vastaava – oli traktorin ulosoton päässä pyörivät kettingit (ei nyt ihan ilman akselia ja suojaa). Taisi ensivaiheessa kaatua kettinkeihin. Kuluivat äkkiä käyttökelvottomiksi.

  Tuo vehje saattaa kestää. Piikit siitä lopuksi päättävät. Kokeilematta ei voi tietää. Rakenne on joka tapauksessa mukavan yksinkertainen.

  Leevi Sytky

  Sillä vedetään ensin sammalet, tai muu pintakasvillisuus pois ja sitten möyhäytetään maan pintaa n. 10-15 sentin syvyyteen. Muodostuu laikku, jossa on ”kukkapenkkimäiset” olosuhteet esim. puun taimen istutusalustaksi. Miksipä ei kylvöalustaksikin.

  kisi

  HaVel näyttää suht tehokkaalta… marjanpoimurilta.
  Eikös tuota riuska mies tekisi käsikuokalla näppärämmin?

  Leevi Sytky

  On sitten asia erikseen mitä hyötyä on kukkapenkkimäisestä kasvualustasta. Verrattuna mättääseen.

  Timppa

  Jotain tuontyyppistä oli kokeiltu joskus reilu 15 vuotta sitten männyn siemenpuuasennon muokkaamiseen. Tulos ei ollut kuitenkaan kovin hyvä. Taimettuminen oli huonoa. Etenkin rehevimmät kohdat kasvoivat liian nopeasti heinää ja tulos oli kehno.

  Jos aikoo istuttaa taimia, niin sitten kannattanee pitää välivuosi hakkuun ja istutuksen välillä tukkimiehentäiriskin vuoksi

  Gla

  Onko kukkapenkistä hyötyä, on kysymys johon vastauksen saa kokeilemalla. Avasin tämän viestiketjun siksi, jos jollain olisi kokemusta. Timpalla on, hienoa.

  Kerrotko Timppa, millä maa käsiteltiin ja millainen lopputulos oli. Sekoittuiko pintamaa kivenäismaan kanssa, vai sekoittuiko ainoastaan humus? Oltiinko turvemaalla ja kankaalla?

  Youtuben mainosvideo ei ole hyvä tapa arvioida menetelmää, ainakin herää kysymys siitä, kuinka heinät, varvut yms. kasvit kiertyvät pyörivän muokkaimen ympärille.

  Timppa

  En kyllä muista muuta kuin sen, että jollain äkeen tyyppisellä tehtiin vakoja. Tulos oli siis varsin vaihteleva. Mistä se johtui on näin jälkikäteen vaikeaa tietää. Aikaan heinettymiselle alttiilla alueilla se ei toiminut kunnolla.

Viewing 9 replies - 1 through 9 (of 9 total)