Keskustelut Metsänhoito Myyrien määrän odotetaan lisääntyvän tänä kesänä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 41)
  • Myyrien määrän odotetaan lisääntyvän tänä kesänä

    Metsäntutkimuslaitoiksen metsäeläintieteen professorin Heikki Henttosen mukaan maan eteläpuoliskolla oli viime vuonna myyräkannan laskuvaihe ja nyt myyrien määrän odotetaan kääntyvän kasvuun.
    Henttosen mukaan myyräkanta vaihtelee Etelä-Suomessa tyypillisesti kolmen vuoden sykleissä.

    Yle Etelä-Karjala

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    ”Syklit ovat suorassa suhteessa petojen, erityisesti lumikon, runsauteen”.
    professori heikki henttonen METLA

    Tuo nerokas päätelmä (lumikkohypoteesi) perustuu lapuan alajoen myyrätarhoilla tehtyihin tieteellisiin äärimmäisen tarkkoihin tutkimusten tulkintoihin, jotka ovat tuottaneet täysin vedenpitävän matemaattisen mallin.

    Siellähän on katettuun myyränpitävään hehtaarin kokoiseen tarhaan laskettu 10 myyrää ja lumikko niiden perään. Lumikolta on mennyt kaksi viikkoa löytää, tappaa ja syödä myyrät.

    Samanlainen koe on tehty myös ketulla. Ketulla on mennyt alle tunti löytää, tappaa ja syödä sama määrä myyriä.

    6 m3 6 m3

    Armoton pelto- ja metsämyyrien pyytäjämme, leikattu narttukissa, pääsi viikonloppuna ensimmäisen kerran vapaaksi mökillä.
    Pyynti tulos puhdas nolla.
    Tällä hetkellä ei merkkejä myyräkannan noususta.
    Kissamme kilpailijatkin keskittyivät räklien pyyntiin.

    Metsuri motokuski

    No jos lumikon mahaan mahtuu myyrä päivässä niin lähes pari vikkoa siihen menee. Kettu poloinen sutkauttaa nuo kymmenen kerralla. Ei ollut mikään yllättävä uutinen. Isokokoinen koira pistelee tuo saman vielä nopeammin.

    Antonin poika

    Milloinkahan Anton oppisi lukemaan? Kettu hehtaarin tarhassa!!!! Eipä ole kukaan moista harrastanut.Mutta eihän Anton osaa muuta kuin valehdella.

    Mutta noihin syöntilukemiin piristeeksi tunnettu tosiasia. Ihme ettei Anton lumikkohuumassaan ole siihen vielä puuttunut. Lumikko ja kärppä harrastavat niin sanottua surplus killingiä eli ylimääräistä tappamista. Myyräkannan huippu- ja laskuvaiheessa ne tappavat paljon enemmän kuin syövät. Toisin sanoen, arviot eri petolajien vaikutuksesta pelkästään niiden energiantarpeen perusteella ovat puutteellisia. Kärpän jäljiltä tunnetaan jyrsijävarastoja, joissa voi olla jopa satoja eläimiä. Tutkijat (mm. Tarja ja Lauri Oksanen) ovat spekuloineet,että tämä pienempikokoisilla pedoilla tavattava käyttäytyminen olisi sopeutuma runsaan petokannan aikaiseen lajienväliseen kilpailuun, jolloin myyräkannan laskiessa isommat pedot popsivat pienemmät parempiin suihin. Pienempien kannattaisi maata piilossa lihakasan vieressä eikä ravata hangella isompien näkyvillä.

    Sulattelepa Anton tätä rajua paljastusta.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tule korholaan tuon hypoteesisi kanssa teurastettavaksi. Ei ole pitkä matka. Eikä kuulemma muitakaan esteitä.

    Seurasin viime talvena, kun lumikko yritti myyrää hengiltä. Siinä painittiin tovi, lunta tannertui pari neliötä. Viimein taisto kääntyi lumikon voitoksi. Mutta vain nippanappa. Lumikko söi about puolet siitä metsämyyrästä. Ja painui verissään lumen alle piiloon. Lepäämään pariksi-kolmeksi vuorokaudeksi.

    Kärppä ja lumikko eivät kerää myyriä varastoon. Eivätkä tapa ylimääräisiä. Mutta ameriikan vesikko (minkki) tappaa. Ja paljon. Ja tekee niistä isoja varastoja.

    Antonin poika

    Mutta Anton, se lukemisen taito. Kirjallisuudessa on monia esimerkkejä mm kärppien varastoista. Ja olen niitä itsekin nähnyt.Ja ovat ihmiset niistä kertoneet.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Myyrien määrä viimetalvena olematon,joten siitä määrä varmasti nousee jossakin vaiheessa.Yhden myyrän syömän taimen olen löytänyt,jonka vuoksi sen kasvut kasvettu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näätä kuulemma kyllä harrastaa tuota kuivalihan keräämistä varastoon. Ei tuo ihme olisi jos muutkin, pienemmät näätäeläimet toimisivat samoin.

    Jokin selityshän siinä täytyy olla miksi lumikon ja kärpän ajatellaan pystyvän osallistumaan myyräkannan romahduttamiseen, vaikka ne ovat pienempiä ja niitä on jälki-indeksien valossa vähemmän kuin näätiä ja kettuja. Joko ne liikkuvat hangen alla ja/tai sitten ne tappavat varastoon. Tai sitten niiden merkitys syklissä on oletettua pienempi.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    väitetään perustuvan tieteeseen, mutta se on kuin kansallissosialistinen rotuoppi, joka sekin perustui joseph goebbelsin (propagandaministeri) mukaan tieteeseen ja tutkimuksiin, jotka todellisuudessa olivat lavastettuja – jos niitä yleensä olikaan.

    Asko kaikusalo kertoi minulle, että ei uskonut tuohon hypoteesiin. henttonen oli vannottanut askoa eikä asko ollut taipunut tuon humpuukin edessä, jolloin Henttonen oli karjaissut, että ”KUKA TÄSSÄ ON PROFESSORI”

    Antonin poika

    Kuten edellä totesin, Anton ei osaa kuin valehdella. Voiko enää alemmaksi vajota, kun pitää jo vainajistakin sepittää juttuja. Luepa Anton vuoden takaa Henttosen Metsälehdessä julkaistu hieno muistokirjoitus Kaikusalosta. Laitoin sen talteen, kun minäkin Kaikusalon tunsin. Se loppui näin:

    ”Tutustuin Kiekuun 13-vuotiaana aloittelevana luontoharrastajana syksyllä 1964 Norssin Luonto-Seurassa. Hän opetti minua pyytämään myyriä, ja auttoi nuorta koulupoikaa lajien tunnistamisessa. Kiekun kautta tutustuin jo koulupoikana prof Olavi Kalelaan, Suomen sen ajan johtavaan myyrä- ja sopulitutkijaan. Täyttäessäni 50 vuotta olin jo pitkään toiminut Kiekun esimiehenä, ja hän piti juhlissa kauniin huumoripitoisen puheen, jonka lopetti näin: ” Kiitän erikseen siitä, että meillä ei ole koskaan ole ollut mitään riitaa. Se varmasti johtuu siitä, että Heikki muistaa kuka opetti hänet virittämään loukkuja, ja minä tiedän, kumpi meistä ei ole professori”.
    Kiitos, Kieku, lähes 50 vuoden ystävyydestä.”

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 41)