Keskustelut Harrastukset Näitä jokamiehenoikeuksia suomalaiset rikkova

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Näitä jokamiehenoikeuksia suomalaiset rikkova

  Näitä jokamiehenoikeuksia suomalaiset rikkovat
  Antti Kolppo / Yle

  Luonnossa liikkuvat suomalaiset osaavat pääosin toimia luontoa, maanomistajan oikeuksia ja kanssakulkijoitaan haittaamatta. Joukkoon mahtuu silti aina myös piittaamattomia. Asiantuntija kertoo viisi virhettä, joihin suomalaiset syyllistyvät.
  Luonto

  Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiainen kiertää Suomea kertomassa jokamiehenoikeuksista kiinnostuneille kuulijoille. Hänen mukaansa viisi yleistä virhettä olisivat helposti vältettävissä. Osin on kyse tietämättömyydestä, osin taas piittaamattomuudesta.

  – Meillä on paljon haittaa aiheuttamatonta luonnossa liikkumista, jonka jälkiä ei jää luontoon eikä siitä aiheudu maanomistajalle haittaa. Haittaa ja häiriötä ei siis saa aiheuttaa, ja vastuu on sillä, joka luonnossa liikkuu ja toimii.

  – Lainsäädännöstä löytyy toiminnan rajat, mutta aina joku on piittaamaton. Se ei ole jokamiehenoikeutta ja siihen voidaan puuttua, muistuttaa Rautiainen.
  1. Avotulenteko ilman lupaa

  – Meillä on vähän se mentaliteetti, että retkellä on mukana makkaraa ja se pitää saada lämpimäksi. Avotulen teko toisen maalle ilman maanomistajan lupaa on kuitenkin kiellettyä, muistuttaa Rautiainen.

  2. Oksien katkominen puista

  – Tähän kuuluvat pajunkissat, saunavihdat, kuusenkerkkien keruu ja jouluhavujen katkominenkin. Kasvavia puita ei saa kaataa tai vahingoittaa eikä edes kuivunutta tai kaatunutta puuta saa ottaa.
  3. Jäkälien ja sammalien keruu

  – Naistenlehdet kertovat kranssiohjeita ja sitten innostutaan keruupuuhiin luvatta. Edes kransseja varten ei saa ottaa jäkälää eikä sammalta ilman maanomistajan lupaa. Maahan pudonneita käpyjä tai tammenterhoja kylläkin saa kerätä, kertoo Anne Rautiainen.
  4. Pakurikäävän keruu

  – Pakurikääpää ei saa kerätä, se voi vaurioittaa elävää puuta. Kantokääpiä saa ottaa.
  5. Roskaaminen

  – Ei pientä eikä suurta roskaa, ei karkkipaperia eikä hellaa saa jättää luontoon lojumaan, ei edes maanomistaja.

 • ensolainen evakko

  Unohtakaa pajunkissat jne.
  ROSKAAMINEN ON SE JUTTU!

  koskela

  Kun maata ja metsää myydään ulkomaalaisille niin alkaapa tulla kielletty-tauluja joka niemeen notkoon ja saarelmaan. Eihän täämöstä tapaoikeutta tunneta muualla maailmassa . Tähän varauduttava .

  putte

  Näitä aloituksessa mainittuja seikkoja usein on listattu kun lehdissä ym. mediassa kirjoitetaan jokamiehenoikeuksista. Näistä siten muodostuu myös suuren yleisön mielipiteet jokamiehenoikeuksiin liittyen.

  Omasta puolestani näen asiat aivan toisella tavalla. Omille tiluksilleni tulkoon vaikka koko Suomen marttakerhot keräilemään pajunkissoja, ja kransseihinsa havuja ja sammalia. Tulkoon saunaseurat koko maan kattavasti ja tehköön vihtansa myös seuraavan vuoden tarpeiksi. Tulkoon paltiolaiset nuotioineen viikoksi ja kerätköön risuja mielin määrin, olisipa maillani kerrankin jotain liikettä. Viimeisen 30 vuoden aikana en ole siellä juuri ihmisiä tavannut, (hirviä kylläkin).

  Se missä itse näen törmäyskurssin suhteessa jokamiehenoikeuteen, on yksityisen metsätieverkon käyttö siten että tiehen jää painumia. Keväällä lumien sulettua monilla on vastustamaton tarve tunkea autoillaan metsäteille ”katsastelemaan” ja ehkä myös pääsemään eroon kevätsiivouksen myötä kertyneistä romuista, joille etenkin maaseudulla tuntuu olevan vaikea löytää sijoituspaikkaa kun oman pikkukunnan kaatis on suljettu jo aikoja sitten.

  Näistä minun näkemistäni ongelmista ei kuitenkaan puhuta. Ympäristöministeriö teki julkisin varoin aiheesta oppaan, jossa nämä oleelliset seikat, etenkin tienkäyttö, ohitetaan lähes täysin. Huomio kiinnitetään aivan toisarvoisiin asioihin.

  raivuri

  Juu sama. Saa tulla vaikka kuinka oksia keräämään, kuhan muuten noudattaa. Eikä se roskaaminen siihen liity etteikö paikkaa ole. Onpahan omille maille kasa tullut 3 km kaatopaikasta. Se on valitettava suomalainen uusilmiö.

  juuso8 juuso8

  Nämä putten ja raivurin metsäpalstat pitäisi saada jollain tavoin suuremman joukon, ehkä kaikkien jokamiesten tietoon ja käyttöön. Moni kaipaa tuollaista puuhamaata, jossa saa tehdä kaikenlaista ja joka ei maksa mitään.
  Minä en siihen listaan nimeäni laittaisi, edes näin hyväntahdon juhlan lähestyessä.:)
  Hyvää Joulua.

  ensolainen evakko

  Meillä on liikaa ymmärtäjiä (ainakin Itä-Suomessa)
  ”Kunhan tässä kulttuurit tasoittuvat!” Roskaaminen on esimerkki tasoittumisesta, sitä on tapahtunut jo ihan riittävästi”

  Meidän pitäisi olla esimerkkejä eikä r:n apinoita!

  Lasse

  Joo kyllä ne on nämät moottoriajoneuvoillaa kulkevat pahimpia mielipahan aiheuttajia.
  Mönkäreillä tehdään uusia uria/teitä misssä ei ole aikasemmin ollut edes jalkamiehen polkua. Ensimmäinen kun ajaa raiteet jollekkin kankaalle ja sen jälkeen seuraava ja seuraava niin pian on pysyvä ura jota saa ajaa ”kaikki”.
  Toinen ryhmä on nämät ketun jälkien hakiat ja jotaki mitä lie riistaeläinten jälkien laskiat. Joka juukelin päivä muhkumaastureilla kierretään kaikki maholliset pikkutiet minne vaan suinki maasturilla pääsee.
  Ikäpäivänä ei ole peninvertaa otettu tienhoitokustannuksiin osaa eikä millonkaa ole tienkäyttöön lupaa kysytty.
  Sylettää moiset tyypit.

  Petri Petri

  Kävin metsäpalstallani. Ihmetytti, että maastossa näkyi mönkkärin jälkiä. Lupaa ei ole kysytty eikä annettu.

  Kyllä antaa mönkkärikuskista tuollainen homma huonon kuvan.

  r.ritva r.ritva

  Pariviikkoa sitten jututin metsässä puulasti rekan kuljettajaa ajo paikalla jonne pääsee vain avaimilla.
  Hän oli vakaasti mieltä,että avonaisilla teillä nää jokamiehet jättävät
  autonsa paikkoihin josta ei pääse ohitse tai muutoin tukkivat.Olisi
  edes puh.numero lasissa et voisivat tulla siirtämään.Hänen on hoidettava työnsä ja vielä jahdattava jokamiehin vempainten perään.Samoin näkee kun metsäteille tuodaan rojua.Kipataan ja
  nopsasti pois.Joskus saa omistajalle välitettyä tietoa roskaajista.
  -Pitää parempana kun ovat suljettuja ainakin etelässä.Avaimilla pääsee.Hän kiteytti.
  Toisaalta portilliseen metsätielle ei pitäisi ajaa ellei ole osakas ja avaimia.Syksyllä jäi kummeksumaan autoilija marjastaja mistä nyt
  pääsee ulos kun avoimena ollut portti olikin suljettu sillä välin.
  Jupisten seurasi poistuvia joilla oli oikeus.
  Ehkä olisi hyvä olla joku kyltti portilla josta löytyisi puh.numero ja
  ja kielto Älä aja vaikka portti olisi avoinna.Tai älä aja asiatta voit jäädä lukkojen taakse.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)