Keskustelut Metsänhoito Neulaskato uhkaa metsiämme

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)
  • Neulaskato uhkaa metsiämme

    Erkki Lähde on päivittänyt metsätuhovisionsa nykyaikaan. Metsäradio 2.8.23 kohdasta 6:28 alkaen. Alla referaatti ohjelmasta:

    – kun kysyy latvojen taipumisesta ammattilaisilta, nämä eivät ole huomanneetkaan

    – ohjelmassa siirrytään ilmastonmuutoksen vaikutuksista sujuvasti avohakkuisiin

    – löytyi ihmisiä, jotka ymmärsivät, ettei metsää voi kasvattaa tasarakenteisena

    – jopa valtio hakkaa omia metsiä, jotka ovat todella vanhoja, yli 100 vuotiaita

    – männyssä pitäisi olla neulaset 3-5 vuosikasvussa, mutta nyt on vain yhdessä

    – ennen näin oli, mutta muutamassa vuodessa neulasten määrä on vähentynyt

    – minkälainen puu tässä on 40 vuoden kuluttua? Ei ole puuta ollenkaan, vain kuolleena maassa

    – avohakkuut tuhoavat hiilinielut

    – 3…5 metrisen männyn taimen kasvu pitäisi kiihtyä, mutta tässä viimeisin kasvu on vain puolet edellisestä

    – inventointitiedot kertovat, että puuston kasvu on heikentynyt

    – me saatoimme ennustaa, että kasvu tulee laskemaan

    – kun neulasia on vain yhdessä vuosikasvussa, puu ei voi yhteyttää tehokkaasti

    – taustalla on raaistunut uv-säteily

    – jos olisin hakannut tämän ja saanut rahat, sitten sanon pojalleni, että kerää sinä seuraavat rahat 50 vuoden kuluttua, taitaa jäädä keräämättä

    – neulasten hupeneminen on 1-2 vuodessa kiihtynyt

    – ammattimies sanoo harsuuntunutta kuusta vanhaksi, mutta ei nuo ole vanhoja. Kuusi elää etelässä 250 vuotiaaksi, mutta nuo ovat 100 vuoden molemmin puolin

    – nuorena hitaasti kasvaneesta puusta maksetaan enemmän kuin höttöpuusta

    https://areena.yle.fi/podcastit/1-66163185

    Melkoisen ristiriitainen ohjelma, sekoitus jk-propagandaa ja ilmastonmuutosta. Mitä mieltä, onko männyissä viime vuosina tullut nopeasti pahenevaa neulaskatoa, jota ammattilaisetkaan eivät ole huomanneet?

  • Rukopiikki

    Männyissä on ollut vähemmän neulasia kuin aiemmin. Itse luulen sen johtuneen muutamista kuivista ja helteisistä kesistä.

    A.Jalkanen

    Pitää katsella nuoria puita eikä satavuotiaita. Jos nuorissa on vähän neulaskertoja monena vuonna, niin sitten voi huolestua. Uskon Rukopiikin tapaan kuivuuden voivan nopeuttaa vanhojen neulasten varisemista. Männyllä neulaskertoja on vähemmän kuin kuusella kerrallaan. Juuri tähän aikaan vuodesta vanhat männyn neulaset varisevat. Kuivuus lienee pääosasta maata nyt poistunut ja jos se ei jatku, tilanne korjaantuu tulevina vuosina.

    Ainakin tässä naapurustossa kasvavat männyt ja kuuset ovat ihan kunnossa.  Mutta pitää tehdä lisää havaintoja lenkillä käydessä.

    Erkin mainitsemista ilmiöistä oltiin huolissaan silloin kun sade oli happamampaa, mutta teollisuus ja liikenne saivat polttoaineiden rikkipitoisuuden alenemaan. Nyt viimeksi laivaliikenteessä.

    En tiedä mikä ilmiö nyt veisi neulasia havupuilla pysyvästi alaspäin. Tuskin ainakaan uv ellei ilmakehässä ole tapahtunut ohentumista. Taitaa olla päin vastoin paksuuntunut se ilmakehä saasteista. Lehdessä luki että 99 prosenttia ihmisistä asuu huonon ilmanlaadun alueilla. Miettikää millainen tautitaakka niistä tulee. Suurimmat syylliset ovat kai liikenne, teollisuus ja puun polttaminen (lämmitys ja ruuan valmistus).

    Alailmakehän otsonista ollaan toisinaan oltu huolissaan; se varmaan olisi kyllä neulasille haitaksi. ”Jo huomattavasti alemmat otsonipitoisuudet, kuin ihmisille haittaa aiheuttavat, vaurioittavat kasvien solukkoa ja haittaavat fotosynteesiä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Alailmakeh%C3%A4n_otsoni

    Visakallo

    Kun mäntyjen neulasista puhutaan, niiden määrän suurtakin vaihtelua on ollut niin kauan kun minä olen puiden latvoihin asti osannut katsoa. Eikö se ole männyille aivan tyypillinen ominaisuus. Muutenkin noista jutuista kun ottaa Erkki-lisät pois, niin eipä jää paljoakaan jäljelle. Enemmän olisin nyt huolissani kurkien aivan poikkeuksellisesta käytöksestä. Niitä tepastelee nyt vastaan metsäteillä ja pihoissa, ja ne pysäyttelevät liikennettä asfalttiteilläkin. Onko lintulenssu mennyt niiden aivoihin?

    A.Jalkanen

    Jossain oli kaksi kurkea tipahtanut lennosta kuolleina maahan aivan peräjälkeen. Voimalinja tai tuulivoimala lähistöllä?

    mehtäukko

    Ekin tonttu- maailmaisia höpinöitä ei kannata ottaa huomioon. Jos pirun keksimä raivaussaha ei saa taimikoissa ulkoilutusta, yksi ongelma johtaa toiseen.

    pitkät neulaset

    Onko nimimerkillä Kurki asiasta sisäpiirin tietoutta?  Eilen kävin äestysjälkeä katsomassa. Pitkiä neulasia oli havaittavissa konekylvön jäljeltä.

    Timppa

    Ylestä kaiketi pitäisi olla huolissaan.

    mehtäukko

    Eikös tonttu-Ekin mukaan happosateiden pitänyt hävittää havupuut vuosikymmenet sitten?

    Ylen uusi poliitikko-tappi vakuutti, ettei talossa harrasteta kieroa viher-politikointia. Uskokoon ken tahtoo.

    Rukopiikki

    Neulaskertojen vähentyminen oli Pohjois-Suomessa havaittavissa muutama vuosi sitten. Nyt tilanne jo korjaantumaan päin. Vaikuttanut varmasti monena vuotena kasvuun. Vaihtelua olen havainnut mutta nyt neulaset olivat normaalia vaihtelua vähempänä.

    Korpituvan Taneli

    Jo se että asian kertojana on erkki lähde pitäisi jo kuulijalle panna kellot soimaan. Sen metsien happokuoleman hän ilmeisesti uskoi ihan vilpittömästi taphtuvan. Ei vain halunnut kuunnella toisten mielipiteitä ja löi kirveensä kiveen. Toinen törkeämpi juttu, tosin vähämerkityksisempi oli kun hän väärensi jatkuvan kasvatuksen kokeidensa tuloksia istuttamalla sinne taimia, eikä merkinnyt niitä koepapereihin. Tämä tapaus todistaa, että hän on ihan tarkoituksellisesti epärehellinen ”tutkimuksissaan”.

    Jättäkää jo se mies unhon yöhön, hänen hommansa on jo nähty.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)