Keskustelut Metsänhoito Onko hirvikanta laskenut?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Onko hirvikanta laskenut?

    Vuodesta 1989 tammi-maaliskuussa suoritettujen riistakolmiolaskentojen mukaan ei ole.

    ”Hirven jälkitiheyden koko maan keskiarvo oli täsmälleen sama kuin edellisenä talvena. Talvikolmioiden aikaan hirvet ovat talvialueillaan, siellä missä taimistovahingot syntyvät. Pohjois-Suomessa muutosta edelliseen talveen ei ollut, kun taas Itä-Suomessa saattoi havaita lievää kasvua ja lännessä vastaavasti vähentymistä. Koko riistakolmiojakson (1989-2014) aineistossa hirvi on kaikkein vakain laji; vuosivaihtelut eivät ole kovinkaan suuria, eikä mitään huomattavaa vähenevää tai kasvavaa kannanmuutosta voida havaita (lajiraportti/hirvi 2014).”

    25 vuoden ajanjaksolla ei ole havaittavissa kannanmuutosta.

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    En tiedä miten yleinen hirvikanta kehittynyt,mutta omilla tiluksillani kuluvana vuotena taimikkotuhot lisääntyneet.Hirvet parivasaa perässään katkoneet ja nuutanneet kuusentaimiakin metsityspellolla.Myös jo leppiäkin katkoneet,perinteisien koivujen ja mäntyjen lisäksi.Ei hirvet Etelä-Savosta ole loppumassa,mutta lisäharvennuksen soisin tapahtuvan eli tulevana vuotena tuplasti kenaksi ja syöjät syötäväksi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Siinä vaiheessa kun hirville alkaa leppä ja kuusi kelpaamaan pitää pyytää salametsästäjiä apuun elleivät ”viralliset” metsästäjät vaivaudu hommaa hoitamaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvikanta on laskenut .
    -70 , -80 , ja -90- luvuilla kaatoilmoitukseemme kirjattiin jääväksi kannaksi metsästyksen jälkeen havaintojen perusteella yleisesti15 yksilöä tai yli.
    Parina viime vuotena 7 ja 5 . Nyt ilmoitusajan olessa käsillä laitetaan paperiin varmuuden vuoksi 3 yksilöä , vaikka yhtään varmaa havaintoa jäävästä kannasta ei ole ollut jahdin jälkeen …..mutta jospa niitä hirviä jostakin tulisi . Pinta-ala on hiukan alle 4000 ha.

    Jahti eteni hyvien koirien ansiosta finaaliin jo sulan maan aikana . Hirviolareitakin sattui kolme vuoden sisällä . Edellisestä huolimatta ja lumen tultua maahan alueelle on ilmestynyt vain yhden käden sormin laskettava määrä läpikulkumatkalla olevien hirvien
    jälkiä .Jahti päättyi marraskuun alusa . Maastoa on seurattu tiiviisti tämän jälkeen .

    Vahan käytännön mukaan seuralle olisi luvassa (ja voi olla nytkin)
    pari jahtivapaata syksyä . Yhteislupa antaa kuitenin pienen mahdolisuuden jahtiin , jos tilanne hirvien määrän suhteen yllättäen sattuisi muuttumaan. Jos yhteislupaa ei olisi (eikä alueen läpi kulkevaa valtatietä), saisi porukka miettiä uusia harrastuksia jo tulevaksi syksyksi.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Naapuriseura ilmoitti jääväksi kannaksi 21 hirveä (ala nafti 2000 ha). Eivät ne siihen määrään sovi.

    Metsuri motokuski

    Taas se alkaa…..

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Vähän perusasioita RKTL:n sivuilta:

    ” MITÄ ON RIISTAKOLMIOLASKENTA?

    Riistakolmiot ovat pysyviä metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä.

    Riistaeläinten runsaudenseuranta on riistantutkimuksen ja metsästäjäkunnan yhteistoimintaa. Eri seurantahankkeisiin osallistuu vuosittain lähes kymmenentuhatta metsästäjää. Tutkimuksen tehtävä on järjestää laskenta ja käsitellä tulokset ( jotka osoittavat tieteellisellä tarkuudella metsästäjien omiin havaintoihin perustuen hirven kohdalta vuodesta 1989 lähtien seuraavaa: ”…eikä mitään HUOMATTAVAA vähenevää tai kasvavaa kannanmuutosta voida havaita…”). METSÄSTÄJÄT tekevät vapaaehtoisesti laskentatyön maastossa.
    Hyvät tiedot riistan runsaudesta ja tuotosta hyödyttävät sekä metsästystä että tieteellistä tutkimusta.”

    Timppa

    En löytänyt tuollaista lausetta, mitä AC siteerasi sieltä RKTL:n sivuilta. Saattaa tietysti ollakin. Laskeskelin Keski-Suomen indeksejä:
    vv 1991-95 keskim. 4,72; 1996-2000 keskim 4,34; 2001-2005 keskim 5,76; 2006-2010 keskim. 4,44 ja 2011-2014 keskim 3,97

    Siis jälki-indeksin mukaan Keski-Suomen hirvikanta on vuosista 2001-2005 vuosiin 2011-14 laskenut 5,76:sta 3,97:ään eli 31 %. Minun mielestäni kyse on merkittävästä laskusta. Myös tulos on uskottava, sillä se täsmää luonnosta tekemiini hirvikannan pienenemishavaintoihin. Toki jossain on voinut noustakin.

    Tarinan opetus on luonnollisestikin, että tarkista aina lähde.

    mehänpoika

    Metsuri motokuski:
    ””Taas se alkaa…..””

    – Lunta on tullut koko maahan ja mustikanvarvutkin ovat monin paikoin piilossa. Hirvien syönnökset alkavat kohdistua nyt täysimääräisesti taimikoissa männynhavuun sekä lehtipuiden osalta myös koivuun ja haapaan. Tätäkö tarkoitit ”alkamisella”?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Katselin taas kerran tulostamaani graafia ”Hirven jälki-indeksi riistakeskusalueittain vuosina 1989-2011. Silmävaraisesti arvioituna näyttäisi olevan niin että vain Etelä-Hämeen riistakeskusalueella on selvästi aleneva trendi havaittavissa. Pitkän ajan seurannat osoittavat taas kerran tarpeellisuutensa! Ihmisen muisti on NIIN lyhyt.

    Niin ja huomataanpa vielä että – runsaasti puutiaisia tuottavan – valkohäntäpeuran kanta on samana aikana noussut oikein ”iloisesti” kaikilla alueilla, joilla havaintoja on riittävästi luotettavan arvion tekoon: Etelä-Häme, Pohjois-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi.

    Timppa

    Ihmeellistä tuo netti. Yritin tarkistaa useampien alueitten hirvikannan kehitystä. Jostain syystä ei löytynyt jälkihavaintoja vuodesta 2007 eteen päin. Ei edes Keski-Suomesta, jonka luvut löysin aiemmin.

    Eri vuosien jälkihavainnot vaihtelevat aika paljon. Vuosi 1989 taitaa antaa yleensä pieniä lukuja, joten yhteen vuoteen vertaaminen on ongelmallista.

    Yritin silmämääräisesti tutkailla ja pääsin mielestäni tulokseen, että sieltä 1990:n paikkeilta havainnoissa oli nouseva trendi vuosituhannen alun paikkeille, minkä jälkeen alkoi laskeva suuntaus. Siis kanta näyttäisi olevan kuitenkin selvästi pienempi kuin runsaat 10 vuotta sitten. Miten sitten nykyinen kanta suhtautuu vuoteen 1990 ei selvinnyt löydetyístä tiedoista.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)