Keskustelut Metsänhoito Onko hirvikanta laskenut?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)
  • Onko hirvikanta laskenut?

    Vuodesta 1989 tammi-maaliskuussa suoritettujen riistakolmiolaskentojen mukaan ei ole.

    ”Hirven jälkitiheyden koko maan keskiarvo oli täsmälleen sama kuin edellisenä talvena. Talvikolmioiden aikaan hirvet ovat talvialueillaan, siellä missä taimistovahingot syntyvät. Pohjois-Suomessa muutosta edelliseen talveen ei ollut, kun taas Itä-Suomessa saattoi havaita lievää kasvua ja lännessä vastaavasti vähentymistä. Koko riistakolmiojakson (1989-2014) aineistossa hirvi on kaikkein vakain laji; vuosivaihtelut eivät ole kovinkaan suuria, eikä mitään huomattavaa vähenevää tai kasvavaa kannanmuutosta voida havaita (lajiraportti/hirvi 2014).”

    25 vuoden ajanjaksolla ei ole havaittavissa kannanmuutosta.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tästäpä löytyy, Timppa (jos linkissä on välilyöntejä niin ne pitää poistaa). Löytyy myös Google-haulla riistakannat 1989-2011.

    http://www.rktl.fi/www/uploads/pdf/MW/riistakannat_2011.pdf

    Timppa

    Löytyi se tilastokin. Tällainen:
    http://tilastot.rktl.fi/Database/Riista/Nisakkaat/Nisäkkäät fi.asp

    Kyllä noista tilastoista ainakin parin laskemani riistapiirin osalta trendi näyttää selvältä. Sieltä 1990-luvun alusta noustaan huippukantaan runsaat 10 vuotta sitten ja siitä lasketaan nykykantaan. Esimerkkejä:
    Pohjanmaa: vv. 1989-95, keskim. 5,45; 1996-2000. keskim. 6,38; 2001-05, keskim 6,48; 2006-10, keskim 5,28 ja 2011-2014 keskim. 4,22
    Varsinais-Suomi: vv 1989-1995 keskim 6,78; 1996-2000, keskim. 8,84; 2001-2005, keskim. 9,8; 2006-2010 keskim. 7,9 ja 2012-14 keskim 6,37

    Ihmettelen kyllä, jos joku vakavissaan väittää, ettei hirvikanta jälki-indeksien perusteella ole laskenut. Pudotusta näyttäisi olevan noin kolmasosa huippukannasta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nousu ja lasku riippuu ihan siitä millä alueella ja mihin ajanjaksoon verrataan. RKTL:n päätelmä edellä viittaa siihen, että useimmilla riistakeskusalueilla ei olla olennaisesti alemmalla tasolla kuin 1990-luvun alussa, vaikka välillä on käyty korkeammalla tasolla. Metsänomistajan kannalta olennaista on se, millaiset tuhot NYKYINEN kanta aiheuttaa. Minusta kanta on liian korkea niin kauan kuin tuhoriski vaikuttaa olennaisesti puulajivalintaan ja taimikonhoitoon.

    Iron Man Iron Man

    Hirvikanta on sukupuuton partaalla.
    Onko Anneli sitä mieltä että tämä metsiemme uljas eläin tulisi hävittää sukupuuttoon?
    Myyristäkin tulisi olla huolissaan,kanta on huolestuttavan alhaalla.
    Pienpetokannat tulisi nopeasti puolittaa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Palstan ykköshäirikkö iski jälleen. Etsi räkänokka jostakin muualta hiekkalaatikko.

    Timppa

    Tilastot ovat hauskoja. Ja julkistaminen. Perusvuoden valinta on tietysti avainkysymys. Jos verrataan esim vuoteen 1961, jolloin aloitin hirvenmetsästyksen, niin kantahan on huimasti lisääntynyt. Yksittäisen vuoden ottaminen vertailuvuodeksi, kun puhutaan jälki-indeksistä, on mielestäni tilastoteknisesti vähintäänkin arveluttavaa, sillä peräkkäisinä vuosina indeksit heittelevät paljon. Esimerkiksi 5,4; 8,9; 3,4; 3,5; 9,0; 9,1… Selvä on, että hirvikannat eivät vaihtele näin paljon.

    RKTL:n olisi ollut kyllä parempi sanoa, että laskenta-aikana kanta on käynyt huomattavasti korkeammalla. Nyt saatetaan olla kyllä sen 1989 vuoden allakin. Ei kaiketi niin paljon, että sitä voisi varsin epäluotettavalla jälki-indeksillä perustella.

    Meillä oli ensimmäinen kantahuippu jo 1990-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Silloin ammuttiin muutamana vuonna 5,3 hirveä/1000 ha ja kaatoja tuli päivässä runsaat 1. Tehokkaan metsästyksen ansiosta kaadot putosivat kolmanteen osaan ja päivittäin saadun saaliin määrä puoleen. Toinen huippu oli 4-5 vuotta sitten, jolloin kaatoja oli 5,7/1000 ha. Nyt on kaatomäärä puolittunut ja samoin päivittäisten kaatojen määrä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Näistä Timpan esittämista luvuista voidaan tosiaankin päätellä, että olemme palanneet nyt sille kannan tasolle joka keskimäärin vallitsi 89…95. Välillä käytiin korkeammalla.

    Oleellista asiassa on se että hirvikanta oli tuolloin 89….95 jo huomattavan korkealla, aivan liian korkealla. Se oli siihen hilautunut 40- 50- lukujen alhaiselta tasolta.
    On aivan turha iloita siitä että hirvikanta on saatu tuolle 89….95 tasolle, kun se todellisuudessa on nyt kuitenkin kestämättömän korkealla tasolla.

    Terveisin: korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Olen tässä syksyn mittaan jokusta hirvimetsällä kävijää haastatellut ja kysynyt tästä liiasta sonnien ampumisesta. Kukaan ei ole halunnut muuttaa suhtautumistaan vaan emä ja vasayhdistelmät saavat olla rauhassa. Vasa tai vasat saatetaan kyllä ampua mutta emään ei kajota. Julkisestakin kampanjasta huolimatta metsästäjät eivät halua vähentää sonnien ampumista vaan lähes aina se ammutaan.
    Uskon että tämä omituisuus vielä tuhoaa terveen hirvikannan maastamme. Mutta aikaa siihen saattaa vielä mennä.
    Kun omalla kohdalla kerran tänä syksynä kävi emä ja vasa tai vasat taimikossa oli jälki todella paljon karmeampaa kuin esim. yksinäisen nuoren sonnin jäljiltä.
    Pahin tuholainen metsän kasvatukseen onkin juuri tarkimmin suojeltu jopa metsästäjien toimesta. Jos emohirvien määrä sopeutettaisiin tasapainoon eli muutama vuosi keskitettäisiin metsästystä niihin olisi huomattavasti helpompaa taimikoissa jälleen.

    pihkatappi pihkatappi

    Orituvan kieppeillä oli useampi kuolemaan johtanut hirvikolari 80 – 90 luvun vaihteessa. Kaverit kertoi että tarkoituksellaoli usea vuosi kasvatettu hirvipopulaatiota ilmoittamalla virheellisesti paikallinen hirvikanta. Tällaista oli silloin, älkää syyllistykö samaan taas.

    Pähkäilijä

    Omien havaintojen perusteella tässä kuussa ois saanu 8 hirveä ammuttua koneesta alle 40 metrin etäisyydeltä

    http://kuvapilvi.fi/k/yk7c.jpg

    http://kuvapilvi.fi/k/yk7R.jpg

    kerran aamutuimaan viel emä ja 2 vasaa muttei riittävästi valoa kuvaamiseen kännykällä.

    Meillä viimeistä vasaa jahdatessa tuli melkein tusina isoa vastaan, ensi syksyn hirvikärpäskanta tuntuu taas olevan niin hyvissä kantimissa ettei ulos tarvitse syys-lokakuun aikana mennä vapaaehtoisesti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)