Keskustelut Puukauppa Onko suomessa jollakin tukin ostajalla laatumaksutapa?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Onko suomessa jollakin tukin ostajalla laatumaksutapa?

  Erityisesti ”Pikaniska” on tuonut ansiokkaasti esiin sen että sahatavarasta voi saada tuplahinnan kunhan se on tarpeeksi laadukasta.
  Samaan aikaan sahamiehet koko ajan valittelevat tukin laatua.

  Näkyykö tämä minkään tukinostajan ostoissa. Onko olemassa havutukin laatumaksutapaa ostajilla.
  Tällä palstalla on toki puhuttu laatutyvistä, mutta mitä muuta on tarjolla ostajilla.
  Satsaaminen laatuun lisääntyisi välittömästi metsänomistajilla, kun olisi selvää, että laadusta myös maksetaan.

  Toisaalta tiedän että tehdasmitassa tukit laadutetaan kahteen hyväksyttävään luokkaan ja niiden lisäksi tietysti raakit. Miksi tämä ei näy myyjille. Ei ole oikein kunnollisia ohjeita edes siitä mitä tukkiin yleensä kelpuutetaan. Lenkous lienee se ainoa, josta on selvät ohjeet. Sallitaan 1cm/1 m.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • jees h-valta

  Olisko pikkusen pilattu puunmyyjienkin toimesta?
  Kun Metsäliitto muutama vuosi maksoi männyn laatutyvistä hyvin niin saivathan ne tyvet. Ja sitten myytiin piensahureille muut ja tavaran tulo isoille ML-n vientisahoille ei riittänyt.
  Porrastus loppui kuin kanan lento. Mhy-hän on metsänomistajan asialla?

  Anton Chigurh

  2007 yksi ostaja olisi vienyt väkisin tässä asuntoni vieressä kohoavan, 1960 kylväytyneen männikon, jonka olen pystykarsinut. Silloin olisi saanut vastaavasta mutta pystykarsimattomasta kohteesta about 80€ kiinnolta. En kiinnostunut myynnistä, jolloin ostattelija (joka oli yksi suurista) sanoi, että hinta olisi paljon korkeampi, ensimmäiseen kymppiin ei pysähtyisi. Eli vähintään 100€.

  Täälläpäin on menestyksellä toiminut ostajana suolahden höyläämö, jonka haaviin iso osa laadukkaimmista mäntyleimikoista päätyy, vieläpä hyvällä hinnalla. Kyseisen firman ostajaa en ole tavannut, sillä näyttää operoivan ämhooyyn kanssa. Luottamuskauppaa.

  jees h-valta

  Niin että myit sitten anton mhy-n tarjoamalla kahdeksallakympillä?
  Kun on luottamus kohillaan.

  Hank18

  Meilläpäin ML kyllä lähettää motolle joka leimikolta listat joista näkyy kuinka paljon oli minkäkin laatuista tukkia, mäntytukin laatuja on välillä A:sta D:hen tai E:henkin saakka ja raakit päälle. En tiedä vaikuttaako tämä puun myyjän saamiin hintoihin.

  Ja Mhy:n hankintapalveluun kun hakataan niin liittoon tai grouppiin menee kyllä ns. A-tyvet vieläkin ja esim. ylispuun poistolta saattaa mennä välitukkiakin jos läpimittaa riittää että sikäli ainakin osittainen laatuhinnoittelu olemassa.

  pihkaniska

  Varsinaista laatuhinnoittelu maksutapaa ei taida juuri olla. mutta laadusta maksetaa, riippuen tietenkin ostajan kyvystä tunnistaa hyvä laatu. Metsälehti makasiinin kesäliitteessä on kuva leimikolta, josta maksettiin 5€ yli tämän lehden puunhintatilaston aukkohakkuusta. Leimikkotekijät eivät olleet kaikilta osin parhaat mahdolliset, talvikorjuukohde ja taimikkoa täytyy varoa korjuussa, mutta puun laatu hyvä ja keskijäreys n.600l/runko. Samalta palstalta myytiin harvennus, jossa puun laatu erittäin hyvä ja hinta taas 5€ yli tilastojen ja talvikorjuukohde. Naapurisahalta ei tullut edes tarjousta, eli kaikille laadun merkitys ei ole itsestäänselvyys. Mikko kävi keväälä kohteilla ja voisi kommentoida kohteita.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)