Keskustelut Metsänhoito Osta metsää ja ryhdy puuntuottajaksi – kannattaako?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 56)
  • Osta metsää ja ryhdy puuntuottajaksi – kannattaako?

    Tapaan ihmisiä, jotka ovat erittäin kiinnostuneita metsistä ja metsätalousyrittämisestä. Siitä näyttää vallitsevan askarruttava epätietoisuus saisiko homman kannattamaan, jos metsää ostaisi. Hinnoitteleeko siis markkinat metsätilat liian kalliiksi?

    Markkinoita saattaa vaivata se, että metsätilat valtaosin siirtyvät perintönä tai sukulaisten välisinä kauppoina, jolloin vapaaseen kaupankäyntiin tulee vähän kohteita. Tähän osaltaan vaikuttaa mm. myyntivoiton erilaiset verotussäännökset lähisukulaisten välisissä kaupoissa. Vapailla markkinoilla kysyntä ja tarjonta väistämättä vaikuttaa hintaan, joten niukka tarjonta korottanee hintoja.

    Markkinahinnat näyttävät olevan ensisijaisesti riippuvaisia puustosta, ei siis niinkään hehtaareista tai tulevista kasvumahdollisuuksista. Tämä viittaa siihen, että korko näyttelee markkinoiden hinnoittelussa hyvin merkittävää roolia. Tästä syystä poikkeuksellisen matala korkotaso, varsinkin reaalikorkotaso on pitänyt metsän hintoja yllä, vaikka puun hinta ei olisi noussutkaan vastaavasti.

    Kun metsän arvo on tulevien tulojen ja menojen nykyarvojen erotus, niin on hyvin ymmärrettävää, että laskentakorolla on suuri merkitys varsinkin nuorissa metsissä.

    Minkälaisia ostajan tulevat metsänkäsittelytoimet tulisi sitten olla, että hän kykenisi maksamaan riittävän korkean hinnan? Kuinka ryhtyä puuntuottajaksi ja kannattako se?

  • paskolammi paskolammi

    Komppaan Pitkäpartaa, Puun takaa, jees h-valtaa.
    Huonosti kannattaa keskiverto 30 hehtaarin tila! Ainakin kaukaa hoidettuna.

    Reima Ranta

    Jos olet nuori ja riuska metsistä kiinnostunut, osta ihmeessä metsää ja ryhdy puuntuottajayrittäjäksi. Riski on olematon, jos saat ostaa metsän lähes puuston hinnalla. Ota huomioon, että metsän kasvu on reaalikasvua ja lainaa voi tässä tilanteessa saada lähes reaalikorolla nolla.

    Aloita rohkeasti ja lisää kierroksia, kun olet oppinut perusasiat. Kerralla et voi ilman suuria pääomia ostaa satoja hehtaareja, joten opettele homma ensin muun työn ohessa. Aktiivisella toiminnalla voi jo kymmenessä vuodessa hankkia itselleen huomattavan metsäpinta-alan.

    Opettele itse arviomaan puusto. Se ei ole mitään rakettitiedettä, eikä apuvälineet maksa mitään. Hyvää kartta- ja ilmakuva-aineistoa löytyy nykyään ilmaiseksi netistä. Vaikka myytävistä tiloista on puusto jne. tiedot yl. saatavilla, omaa arviointikykyä ei voita mikään. Kaupankäynti on nautittavaa, kun kykenet itsellesi selvittämään maksettavissa olevan hinnan. Tieto on valtaa ja nopeat syövät hitaat. Älä sorru lillukanvarsiin. Pienellä nuljaamisella menetetty hyvä kauppa harmittaa jälkeenpäin.

    Käytä hakkuumahdollisuudet välittömästi. Ison pään kautta kovalla kädellä puuta nurin. Näin riski pienennee ja jäävän puuston suhteellinen arvokasvu lisääntyy räjähdysmäisesti. Älä kuuntele alaharventajien ammattikuntaa – heillä ei ole mitään käsitystä reaalitaloudesta. Kun saat kaupankäynnin kunnon vauhtiin, voit hyödyntää arvonlisäveroakin korottomana rahoituskeinona jne.

    Haali ennen kaikkea hehtaareja, äläkä hulluttele uudistamiskustannuksissa. Istuttamaasi metsähehtaarin hinnalla saat Etelä-Suomestakin viisi hehtaaria, jos onnistut luontaisesti uudistamaan ja Pohjois-Suomesta toistakymmentä hehtaaria. Mäntyä ei kannata istuttaa mihinkään, sillä se uudistuu erittäin hyvin siemenestäkin. Jos ei, on puulajivalinta väärä. Kuusikoissa harkitse jatkuvaa kasvatusta, jos mahdollista. Jaksolliseen pääset siitä koska hyvänsä myöhemminkin.

    Pete

    Hyviä teesejä Reimalta paitsi viimeinen kappale. Yläharventaminen voi olla ok kun tila on saanut maksettua. Iso kysymys on kannattaako toinen saatikka kolmas harvennus ollenkaan? Ei kannata jos päätehakkuu siintää joka tapauksessa 10v päässä. Kiertoajan lyhentäminen on a ja o, eli järeytyminen täytyy pitää vauhdissa.

    Minä lähden siitä, että jokaisen ostettu palsta ja korot on takaisinmaksettu kyseisen palstan myyntituloilla viimeistään 20v hankinnasta. Tähän yhtälöön ei yläharventaminen, pienaukkohakkut ja jatkuvakasvatus mahdu. Rahat ei nimittäin niillä konsteilla riitä, joutuu rahoittamaan muiden palstojen tuloilla. Onko tämä Reiman mielestä ok?

    Männyn istutus voi olla aivan perusteltua nykyään. Karulla mt pohjalla istutusmänty kehittyy kuusta huomattavasti nopeammin ja laatu on ok. Istutuskulut ovat pienemmät (reilusti alle tuhat euroa). Mänty uudistuu luontaisesti tai kylväen erittäin hyvin vain ct ja vt- pohjilla.

    Aukkohakkuussa tuloja saa myös hakkuutähteestä ja kannoista, rahaa tulee yli 1000 e/ha parhaimmillaan. Nämä rahat jäävät saamatta jatkuva yms. hakkuissa.

    Hehtaarien haalimisesta olen kyllä samaa mieltä, mutta Reiman jälkeensä jättämistä tuskin olen kiinnostunut.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Olen Peten kanssa samaa pataa ja Reiman teesit ihan ok,paitsi viimeinen .Itselläni 25v kokemus jatkuvasta metsätilojen ostosta,joten kokemusta omilla ja pankin rahoilla saatu.Hyvinä vanhoina aikoina tila tuli 10:ssä vuodessa helposti maksettua.

    Tällä vuosikymmenellä hinnat karanneet välittäjien kautta,joten kuoletusaikakin tuplaantunut.Uudistuskulut pieni menoerä ,jota ”harsijat”ylikorostavat.Metsävähennys mahdollistaa kohtuulisen verotuksen.Puukauppakin käynyt tasaisesti vakailla hinnoilla.

    Ongelma on tilojen hinta ostajan kannalta,eikä helpotusta taida olla tulossa ,kun palstalaisten kommenteja tiluskokopalstalta silmäilin.Kukaan ei ollut myymässä,mutta moni suunitteli lisämetsän hankintaa,kun sopiva vain kohdalle sattuu.

    kepa

    Hyviä pointteja Reimalta.Vaikka en nyt ihan kaikista samaa mieltä olekkaan.
    Joitakin vuosia sitten itsekkin käytin tuota alvia metsän ostoon.
    Oli n.200 000e hakkuu alkuvuojen aikana joista kerty alv:tä mukavasti.Tuli sitte keväällä mielenkiintoinen tila myyntiin jossa oli jonnin verran kesä päätehakkuuta ja lähinnä talvi harvennuksia.
    Soitin erään firman ostomiehelle että olisi hyvä tila myytävänä vielä suoraan tietyllä myynti hinnalla.Annappa reilumpi ennakko niin ostan tilan.Se tuntu onnistuvan niimpä ostin metsän,tein puukaupan,käytin alvit ostoon ja hakkasin alvi rahat seuraavana syksynä/talvena kyseisestä metsästä.
    Siinä käytännön esimerkki metsän ostoon ilman lainarahaa.Tämmöisiä keinoja voi käyttää kun käyttää mielikuvitusta ja miettii miten saisi rahotusta järjestettyä.

    metsänvartija

    Täällä puhuu rahamiehet, hirveitä summia.

    Dolmari

    Lainaus:”Hyviä pointteja Reimalta.Vaikka en nyt ihan kaikista samaa mieltä olekkaan.
    Joitakin vuosia sitten itsekkin käytin tuota alvia metsän ostoon.
    Oli n.200 000e hakkuu alkuvuojen aikana joista kerty alv:tä mukavasti.Tuli sitte keväällä mielenkiintoinen tila myyntiin jossa oli jonnin verran kesä päätehakkuuta ja lähinnä talvi harvennuksia.
    Soitin erään firman ostomiehelle että olisi hyvä tila myytävänä vielä suoraan tietyllä myynti hinnalla.Annappa reilumpi ennakko niin ostan tilan.Se tuntu onnistuvan niimpä ostin metsän,tein puukaupan,käytin alvit ostoon ja hakkasin alvi rahat seuraavana syksynä/talvena kyseisestä metsästä.
    Siinä käytännön esimerkki metsän ostoon ilman lainarahaa.Tämmöisiä keinoja voi käyttää kun käyttää mielikuvitusta ja miettii miten saisi rahotusta järjestettyä.”

    Rahan äänellä toverit juttelee. 10ha/3000m3 päätehakkuuta niin n.200000€ +alv ekuja tilille.
    Kyllä meikäläisen nysväykset on nappikauppaa näiden isäntien rinnalla. Nostan hattua, että jollain on rohkeutta/ymmärrystä tällaisiin maakauppoihin ja sitämyöten puukauppoihin.

    korpisoturi

    Eipä itellä olisi puhettakaan moisista summista.

    raivuri

    ”Haali ennen kaikkea hehtaareja, äläkä hulluttele uudistamiskustannuksissa. Istuttamaasi metsähehtaarin hinnalla saat Etelä-Suomestakin viisi hehtaaria, jos onnistut luontaisesti uudistamaan ja Pohjois-Suomesta toistakymmentä hehtaaria. Mäntyä ei kannata istuttaa mihinkään, sillä se uudistuu erittäin hyvin siemenestäkin. Jos ei, on puulajivalinta väärä. Kuusikoissa harkitse jatkuvaa kasvatusta, jos mahdollista. Jaksolliseen pääset siitä koska hyvänsä myöhemminkin.”

    Juu haalikaa hehtaareita vaan!
    Se olikin ainut asia, josta kappaleessa olen samaa mieltä.
    Muutenkin ei pelkistä hehtaareista ole hyötyä. Vrt. ct-mt

    Reimalle suosittelisin kaivurifirman vaihtoa ja taimetkin taitavat olla kultaa!

    Puun takaa

    Kiinteistövero, tms. metsämaalle tulee, se lienee jo selvää.
    Kyllä kaikkein tärkeintä on laittaa ne haalitut hehtaarit tuottamaan puuta mahdollisimman tehokkaasti.
    Uusi vero tulee puunmyyntituloista vähennyskelpoiseksi.
    Pitää vain siinä vaiheessa olla niitä puita mitä myydä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 56)