Keskustelut Metsänhoito Paljonko Suomessa on palkkametsureita?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 83)
  • Paljonko Suomessa on palkkametsureita?

    Palkkatyösuhteessa olevien ihmisten määrä vähenee koko ajan, kun yhä enemmän työtehtäviä ulkoistetaan yrittäjille. Esim. Metsähallituksella oli HS:n mukaan vielä vuonna 2017 n. 500 omaa metsuria, nyt 100. Onko metsäyhtiöillä enää omia metsureita? Mhy:llä taitaa vielä jonkin verran olla. Löytyykö jostain tarkempaa tietoa palkkametsureiden kokonaismäärästä Suomessa?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Iltalehti siteeraa HS:n juttua metsätyöntekijöiden hyväksikäytöstä. Mutta jos on kokematon työntekijä urakkapalkalla taimien istutuksessa tai raivauksessa, niin miten määritellään hyväksikäyttö? Hesarin mukaan työntekijät on määritelty yrittäjiksi, vaikka tosiasiassa he ovat olleet työntekijöitä, eli heille olisi ilmeisesti tullut maksaa kuukausipalkkaa sivukuluineen eikä urakkapalkkaa.

    Työn tilaaja eli esimerkiksi Metsähallitus ei pääse tarkistamaan työn tarjoajan toiminnan laillisuutta mitenkään. Tähän tulisi saada korjaus. Johan metsäsertifiointikin edellyttää että lakeja noudatetaan.

    http://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/521293e2-111e-42bf-b624-e25ffdf14d95

    Soikkal

    Taitaa olla olennaisempaa tuon tilaajavastuulain noudattamisen ohella, että aliurakointiketjuja rajataan. Viimeistään siinä kohtaa, kun asiaa ei rajata, eikä yritetäkään valvoa on meno sellaista, että näistä 4€/tuntipalkoista ja kuolleista sieluista tulee enemmän säänyö kuin poikkeus.

    Soikkal

    Ja nuo tarkastuskertomuksethan ovat julkisia asiakirjoja. Se millaisiin johtopäätöksiin firmat näiden perusteella sitten ryhtyvät onkin heidän käsissään.

    Soikkal

    Ongelma taitaa näiden ulkomaisten ”kevytyrittäjien” osalla olla se, että korvaus työstä vastaa bruttona työntekijälle maksettavaa ja tekijällä ei ole mitään käsitystä, mitä muuta tulee yrittäjän maksettavaksi. Ja onhan tämä mielenkiintoinen yhtälö, että koskaan työtä tekemätön, alalle millään tavoin kouluttamaton, ja välineet tuntematon henkilö keksisi omin avuin alkaa yrittäjäksi. Ts. Kun se liikkuu, vaappuu kuin ankka niin se usein on ankka.

    miksuliini65

    Palkkametsurien aika on ohitse pitää tehdä yrittjänä duunit nykyään manusahauksen aika on ohitse metsässä Vain rs hommaa monet on ruvenneet pihapuita kaatelemaan.

    Itämaan ihme

    Se miten täälläpäin homma kehittyi seuraavasti.

    Suomalainen palkkasi esim. virolaisia ja voitti tällä tyylillä kilpailutuksia.

    Virolaiset tekivät aikansa työntekijänä, kunnes keksivät, että mitäs tässä suomalaisen palkkioita maksetaan. Perustivat itse firman Viroon ja alkoivat osallistumaan tarjouskilpailuihin. Suomalaiset kilpailutettiin pihalle ja markkinat otettiin hallintaan tällä tavoin. Jos kilpailutuksia katsoo, niin muutama iso virolainen firma jyllää koko Suomen alueella voittaen yli 50% tarjouskilpailussa.

    Se on myönnettävä, että virolaisista ja muun maalaisista löytyy ihan oikeita ammattilaisia.

     

    Tämä ongelma on ollut alalla olevilla tiedossa jo pitkän aikaa, puhutaan ilmiöstä joka alkoi yli 10 vuotta sitten.

    Tätä ilmiötä on vahvistanut juuri kilpailutukset, isojen yritysten pääurakoitsijoiden valinnat, jotka saavat vapaat kädet valita, ketkä saa sopimuksia. Kun tälle pääurakotsijalle maksetaan yksikkö hinta X, niin tottakai etsitään halvin tekijä.

    Tullaan urakoitsijan urakoitsija ketjuun.

    Suorat asiakassuhteet on se juttu, miten työstä voidaan vielä tehdä jollain tavalla mielekästä.

    Timppa

    Meikäläistä kiinnostaa ennen kaikkea työn laatu.  Kaikki metsurit ovat suomalaisia.  Myhistyksen kaverit taitavat olla ihan sen palkkalistalla.  Sitten on yksi porukka, joka yhden sen jäsenen yrityksen palkkalistalla.  Tässä on välissä vielä yksi yritys ja sitten tulee sopimuskumppani.  Näillä on on omavalvontasysteemi, joka käy tarkistelemassa työn jälkeä.  Sitten on vielä yksi entinen hirviporukkakaverini, joka tekee istutukset kappaletaksalla ja perkaukset tuntityönä.

    Yhteisöjen työmaiden jäljistä en tiedä.  Tulospalkkiosysteemit ovat pirullisia, sillä ostajaa palkitaan sitä enemmän mitä halvemmalla tilaa.

    Soikkal

    Ylläpä onkin hyvin kuvattu tuo mistä ongelmat on alkaneet. Oma käsitykseni on, että firmat eivät ole oma-aloitteisesti valvoneet sertinkään edellytysten toteutumista ketjussaan. Ja sos ei valvo, sen huomaa sitten joku muukin

    mehtäukko

    Rane kysyi…” Keinot alipalkkauksen karsimiseen ovat olemassa.Jostain syystä teollisuusliitto ja sen palkkalaiset eivät käytä niitä..”

    Ettei vaan jäljet johdakin sylttytehtaalle?

    Nostokoukku

    Sylttytehdas on käynnistynyt. Nykyisen hallituksen ja Ek haaveena on saada metsä- ja marjaalalla yleiseksi muodostuneet työehdot kaikille aloille. Toivon hartaasti jaksamista kaikille lakkolaisille.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 83)