Keskustelut Metsänhoito Paljonko Suomessa on palkkametsureita?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 83)
  • Paljonko Suomessa on palkkametsureita?

    Palkkatyösuhteessa olevien ihmisten määrä vähenee koko ajan, kun yhä enemmän työtehtäviä ulkoistetaan yrittäjille. Esim. Metsähallituksella oli HS:n mukaan vielä vuonna 2017 n. 500 omaa metsuria, nyt 100. Onko metsäyhtiöillä enää omia metsureita? Mhy:llä taitaa vielä jonkin verran olla. Löytyykö jostain tarkempaa tietoa palkkametsureiden kokonaismäärästä Suomessa?

  • Nuakka

    Onkos metsäpuolella Luotettava kumppani- palvelu käytössä? Kai yrityksiltä tarkastetaan verovelat, vakuutusturva, eläkevakuutus, työterveys yms. asiat ennen sopimuksentekoa.

    Itämaan ihme

    Osa kysyy, osa ei.

    Miten menee sitten luotettava kumppani, jos yritys on rekisteröity ulkomaille ja kaikki työntekijät ovat ulkomaalaisia.

    Ainakin verojen maksua ei tarvitse suorittaa Suomeen, jos työskentely kestää alle 6 kk. Natsaa aika hyvin metsurin työkauteen.

    Soikkal

    Miten menee sitten luotettava kumppani, jos yritys on rekisteröity ulkomaille ja kaikki työntekijät ovat ulkomaalaisia.

    Tilaajavastuulaki 5 pykälä 2 momentti

    Jos vuokratun työntekijän työnantajana tai alihankintasopimuksen sopimuspuolena toimii ulkomainen yritys, tilaajan on pyydettävä ja yrityksen on toimitettava 1 momentissa tarkoitetut vastaavat tiedot yrityksen sijoittautumismaan lainsäädännön mukaisella rekisteriotteella tai vastaavalla todistuksella tai muulla yleisesti hyväksytyllä tavalla. Ulkomaisen sopimuspuolen on lisäksi toimitettava 1 momentin 1 ja 3 kohdan mukaiset selvitykset, jos sopimuspuolena toimivalla ulkomaisella yrityksellä on yritys- ja yhteisötietolaissa (244/2001) tarkoitettu yritys- ja yhteisötietotunnus. Jos ulkomainen sopimuspuoli lähettää Suomeen työhön työntekijöiden lähettämisestä annetun lain 2 §:n 2 tai 4 kohdassa tarkoitettuja lähetettyjä työntekijöitä, tilaajan on selvitettävä työntekijöiden sosiaaliturvan määräytyminen viimeistään ennen tässä laissa tarkoitetun sopimuksen mukaisen työn aloittamista. (17.6.2016/450)

    Soikkal

    Ja tilaajavastuulaki tulee sellaisenaan ja sertifikaattienkin takia sovellettavaksi myös metsäalan aliurakoinnissa.

    Soikkal

    Miten menee sitten luotettava kumppani, jos yritys on rekisteröity ulkomaille ja kaikki työntekijät ovat ulkomaalaisia.

    Tässä on oikeastaan ratkaisevaa onko kyseessä lähetetyt työntekijöt vai Suomesta palkatut ja Suomessa vakuutetut. Lähetetyillä tulee olla A1-todistukset tyeliä ja tapaturmavakuuttamista kattamaan. Tesiä pitää heidänkin osalta noudattaa ja työterveys järjestää Suomessa. Ja viimeksi mainittu taitaakin olla ongelmana, kun näin ei tapahdu.

    EP

    Hyvä, että asia nousee julkisuuteen. Samalla harmittaa, että vahinko on saatu jo aikaan.

    Metsureiden kohtelu oli todella kaksinaamaista isojen organisaatioiden puolelta. Samaan aikaan kilpailutettiin paikalliset metsurit pihalle ja itkettiin medialle, ettei suomalaisia tekijöitä enää löydy. Pakko turvautua ulkomaisiin tekijöihin.

    Taitaa sama itkuvirsi jatkua nykypäivänäkin, nykyisin se on totta ettei suomalaisia enää löydy joka kunnasta.

    Nostokoukku

    Näillä ulkomaan firmoilla on ollut taktiikkana syntyä äkkiä ja hävitä vielä äkimpätä. Uusi firma tekee tarjouksen, parilla-kolmella ukolla on paperit viimeisen päälle kunnossa, töihin pöllähtää viisitoista miestä, kun työ on tehty ja laskutettu firma lakkaa olemasta. Puhelinnumero ja sähköposti eivät ole enää käytössä.

    arto arto

    Oli muutama vuosi meilläpäin jokin yritys oli 30 metsuria ulkolasia raivasivat kuukauden kukaan ei suostunut maksamaan työnjälki oli tosi huono. Näin yhden tehdyn alueen oli 4 ukkoa kävellyt 5 metrin välillä eli aika urainen vp. Sitten ukot hävisi veivät työantajan sahat mukanaan, Samoin firma meni konkkaan.

    Visakallo Visakallo

    En missään tapauksessa puolusta väärinkäytöksiä, mutta yksi asia näissä keskusteluissa tuntuu unohtuvan. Mistä ajattelitte löytyvän kaikkiin metsänhoitotöihin suomalaiset metsurit? Työikäiset ikäluokat ovat nyt jo niin pieniä ja kaupungistuneita, että suoraan sanottuna ei mistään. Ulkomaisen työvoiman käytölle ei siis ole vaihtoehtoja. Väärinkäytökset ovat sitten asia erikseen.

    Nostokoukku

    Siinäpä se. Suomalaiset metsurit ”tapettiin sukupuuttoon” isojen firmojen toimesta jo toistakymmentä vuotta sitten. Tiesin ja tunsin tuolloin useita isä-poika ja kahden veljeksen metsäpalveluyrityksiä. Pärjäsivät kilpailutuksessa aivan hyvin. Mutta näistä täytyi päästä eroon. Firmat tekivät hankintaeristä niin isoja, että ahkerakaan parin miehen yritys ei niistä voinut tarjousta jättää. Ulkopuolisia ei oikein uskaltanut palkata. Haluttiin ulkolaisia sahureita ja niitä saatiin, lieveilmiöineen. Ehdotin jo tuolloin, että työnantajien velvollisuus on viimeinen suomalainen ammattimetsuri preparoida kuoleman jälkeen Metsämuseo Lustoon.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 83)