Keskustelut Harrastukset Pellonteoksellani noro

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Pellonteoksellani noro

  Pelontekoalueellani on vanha oja, joka on tukkeutunut aikojen kuluessa. Metsäkeskus on määritellyt ”noron” erityisen tärkeäksi elinympäristöksi. Joudunko jättämään tulevan peltoni keskelle noron? Onko noro vesilain alainen asia?
  Noron ympäristön teen jokatapauksessa pelloksi ja ohjaan noroonkin tulevat vedet muualle. Löytyykö varma tieto asiasta, en haluaisi rikkoa lakia, noron kyllä tuhoan.

  Pellontekijä

 • Gla Gla

  Erityisen tärkeä elinympäristö viittaa ilmeisesti metsälain 10 pykälään. Metsälaki on voimassa metsän hoitamiseen ja käyttämiseen metsätalousmaaksi luettavilla alueilla. Jos kyse on maankäyttömuodon muutoksesta, ei kai metsälaki voi toimenpidettä estää? Vesilaki muistaakseni estää ojien tukkimisen, jos siitä aiheutuu haittaa naapurille, mutta siitä ei taida olla nyt kyse. Johan pellon reunoille kaivetaan ojat, joten nykyistä parempi reiitti vedelle syntyy.

  Varma en asiasta ole, mutta noin sen epäilen olevan. Jos 10§ estää toimintaa, sitten täytyy alkaa penkoa perusteita, jolla oja muuttuu suojelukohteeksi. Näistähän on joissain yhteyksissä juttua ollut. Itsellänikin on oja, joka saattaa puuston kasvatessa alkaa ympäristöväkeä kiinnostaa. On ehkä syytä tämä riski ennakoiden perata jossain vaiheessa, vaikka ei kuivatuksen suhteen tarpeen olisikaan.

  hemputtaja

  Jatkoksi muistelen hämärästi nähneeni jutun (Metsälehti?), jossa metsänomistaja voitti oikeudessa Metsäkeskuksen (?). Oli alunperin saanut sapiskaa kymppipykälän vastaisesta hakkuusta.

  Rankaisijan mielestä kyseessä oli puron varsi, jota olisi pitänyt kohdella vähintään kauniisti. Maanomistaja onnistui esittämään todisteet, että puro oli aikanaan kaivettu auki (oiottukin) eikä ollut luonnontilainen.

  Purot, joita ei ole joskus tongittu lienevät harvassa, mutta luulisi siinä olevan joku kohtuuraja, jonka jälkeen vanhatkin lapiotyöt voidaan katsoa luonnontilaisiksi.

  Äkikseltään luulisi, että 60-luvun ojitukset kelpaavat vielä ojiksi, vaikka olisivatkn umpeen turvonneita

Esillä 2 vastausta, 1 - 2 (kaikkiaan 2)