Keskustelut Metsänhoito Laskennat

  • Tämä aihe sisältää 8 vastausta, 4 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten AvatarPuuhastelija toimesta.
Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Laskennat

    Merkitty: 

    ”Lumijälkilaskentojen pitkä aikasarja osoittaa: Metsäjänis, orava, lumikko ja kärppä taantuvat, mutta rusakko porskuttaa. Lumijälkilaskennat osoittavat metsien monien pienten riistanisäkkäiden kantojen taantuvan.”

    Näin Maaseudun Tulevaisuus uutisoi.

    Onneksi muutokset eivät johdu toteutetuista metsien käsittelyistä.

  • Tomperi

    Hieno tapa saada merkittävästi negatiivinen uutinen positiiviseksi, hän osaa joka tilastoja ymmärtää: ”Metsäjäniskanta on nyt, pitkän aikavälin taantumiseen suhteutettuna, koko maassa normaalia suurempi. Pohjoisessa kanta on kasvanut edellisvuodesta, kun taas maan etelä- ja keskiosissa kanta on pysynyt toista vuotta peräkkäin normaalia suurempana.”

    Jäniksellähän menee paremmin kuin hyvin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lumijälkilaskentaa (RKTL ja Luke) on tehty noin vuodesta 1990, Helsingin yliopiston talvilintulaskentaa pisimmillä linjoilla 1960-luvulta. Näihin voi verrata, jos miettii pitkän aikavälin kehityskulkuja ja niiden syitä. Ilmastonmuutos vaikuttaa tässäkin: metsäjänis, joka muuttaa karvansa talveksi valkoiseksi, pärjää paremmin lumisina talvina joita on nyt ollut mukavasti Etelä-Suomessakin. Ilveksillä on etelässä runsaasti muutakin syötävää kuin jänikset, sekin voi vaikuttaa.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Neliraajajarrutus ja kaiken kieltäminen korostuu nimenomaan ML:n palstalla.

    Ojitukset kirkastaa ala puoliset vedet, hakkuu aukot lisää moni muotoisuutta (niitä enemmän!), metso kanta vahvistuu näköjään koko ajan. Veden pitävänä todisteena näille on ”näin metson aukolla ja ojassa oli kirkasta vettä”.

    Sama jengi sitten ihmettelee suunniteltuja rajoituksia ja ohjeistuksia. Mikäs on ihmetelessä kun kaikki on jo kunnossa ja aina on ollut. Luonto vihamielisyys ja ympäristön turmelemisen ihannointi on syvällä maalais liittolaisen pottumonttulaisen sielun maisemassa. Väli muotoja ei ole.

    Huvittavalta se näyttää kun katsoo kuplan ulkopuolelta ja huvittavaa se on vissiin niiden itsensäkin mielestä.

    Leena

    Tomperi

    Leena, oletko lukenut tarinan Keisarista ja uusista vaatteista?  Siinä jos missä tarinassa kuvastuu se mikä on ikuista.  Totuus on ihmeellinen asia, se on niin vaarallista että se pitää yllättävän usein kieltää ja peittää… sensuroida.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä ovat taas metsästäjät tuottaneet mielenkiintoista aineistoa pengottavaksi. Katsoo vaikka lumijäljet kettu, näätä, kärppä ja lumikko viimeisen 30 vuoden ajalta Lapista.

    Talvilaskenta: kärppä, kettu, lumikko, näätä Lappi 1993-2023 (Lumijälki-indeksi (jälkeä / (10 km x vrk)).

    Ketun jäljet ovat näistä eläimistä jokaisessa maakunnassa ne kaikista runsaimmat pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Niiden määrät vaihtelevat Lapissa kauniin syklisesti pienjyrsijöiden kantojen tahdissa, etelämpänä ei näitä syklejä ihan samalla lailla näy.

    Lumijälki ei ole kuitenkaan ihan yksi yhteen sama kuin eläinten määrä, koska ravinto- ja lumitilanne vaikuttavat niiden liikkumiseen (saaliseläimillä myös petojen saalistuspaine).

    https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/

    Tomperi

    Siis oliko se Maaseudun Tulevaisuuden uutinen siis huuhaata?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei ole huuhaata: kyllä jälkien määrät ja kannat korreloivat vahvasti, mutta jäljet eivät kuitenkaan riitä yksinään kanta-arvioksi – esimerkiksi hirvien kaatolupien pohjaksi. Jos vaikka lunta on paljon, hirvet varmaankin liikkuvat energiaa säästääkseen mahdollisimman vähän. Jos myyriä on paljon, lumikon ei tarvitse liikkua paljon saadakseen saaliin.

    Puuhastelija

    Muutaman kerran olen ollut mukana kolmiolaskennassa. En tänä talvena kuitenkaan. Nyt tässä lähiympäristössä on jäniskanta mielestäni runsastunut. Kettukanta oli runsas, mutta luonnollinen poistuma on korjannut jo toistakymmentä kettua pois. Lumikon jälkiä ehkä normaalia enemmän.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)