Keskustelut Metsänhoito Pihapuukaadot

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Pihapuukaadot

  Merkitty: 

  Tänään oli pitkästä aikaa pihapuuhommia. Ahtaassa kolossa jyrkän kallion (korkeus 5 m) vieressä mänty. Toisella puolella puuvaja, korkeus  4 m . Kolmannella puolella talo. Ainoa kaatosuunta oli kalliota päin.

  Kallion päällä olevan kuusen juureen kääntöpyörä, josta auton perävinssin vaijeri läpi ja puuhun 3 metrin korkeuteen. Vaijeri tiukalle ja koloa sahaamaan. Vaijeriin hiukka lisää tiukkuutta. Kaatosahaus ja sitten etäisyyttä ja hyvästä syystä: puu kaatui juuri oikeaan kohtaan ja nosti samalla tyvensä vajan räystään tasalle n. 60 cm päähän räystäästä💥. 5 metrin matkalta tyvi oli ilmassa ja loppuosa puusta kallion päällä. 😲

  Olisi jäänyt tekemättä ilman vinssiä😀

  Olin talven aikana sahaillut hitaasti kiertävällä antiikkisella sähkötöpselisahalla melutason pitämiseksi alhaalla ja nyt sai taas ottaa -261:n käyttöön. Voi hyvää päivää sentään kun oli taas ilo sahata👍🏽

  Minkäslaisia pihapuujuttuja muilla on ollut?

 • Jätkä

  Rivitalon pihaan oli kasvanut tosijytky kuusi. Yksittäisenä puuna sen oksat olivat jo noin 5 metriä pitkät n. viiteentoista metriin asti. talon seinä oli noin kuuden metrin päässä puusta, eikä se noin 29 metrin pituisena mahtunut kaatumaan mihinkään paikkaan. Mitattiin, että 15 metrisenä se mahtuu kaatumaan tasan yhteen kohtaan, rako oli vain neljä metriä ja puun leveys oksineen n. kymmenen metriä.

  Ei muuta kuin meikä puuhun, oksien varassa ja kaksi kaveria otti vastaan putoavat oksat, jotka olisivat muutaman kerran rikkoneet ikkunan.

  Puuhun jätin askelmaoksat, noin puolen metrin pituisina.saha oli parin metrin hihnan päässä, joten sen sai pudottaa ilman, että se putoaisi. Saha piti myös tankata kerran puussa olon aikana.

  Mukanani vein ohuen narun, jolla vedin puuhun pyykkinarun paksuisen narun, jonka sidoin puun latvaan, kun runko oli noin 10 senttinen. Sitten pari metriä alemmas ja puu melkein poikki, sällit vetivät latvan oikeaan suuntaan / paikkaan.

  Naru ylös – kiinni latvaan ja kolmisen metriä alemmaksi, ”kaatosahaus” ja pätkä alas. Näin tehden, kunnes torso oli riittävän lyhyt. Sitten alas ja kunnon sahalla tyveltä kaatosahaus.

  Oksat ajoimme pois, niitä tuli metsäkärryyn neljä täyttä kuormaa. Runkopuutakin tuli reipas puoli kärryllistä, eli noin 4 kiintoa.

  Melko vaativa projekti – myöhemmin olen vastaavia tehnyt pelastuslaitoksen nostokoriauton kanssa, mutta nyt sellainen on liian kaukana, että sen voisi kätevästi saada avuksi.

  Meillä on nyt kiipeilyvarusteet – siis piikit kenkien sisäsivuille ja kaikenlaiset turvavaljaat ja taittopyörät latvan hitaaseen alas laskemiseen, mutta en ole enää alkanut niiden käyttöä harjoittelemaan – antaa nuorempien killua.

  tamperelainen tamperelainen

  Isosta tammesta oli myrskyssä latva katkennut n 5-6 metrissä,oli kuitenkin jäänyt tyviosaan kiinni

  Tänään  otin lompakkotaljan ,20m vaijeria.Vaijerin toinen pää yhteen tammen latvan vahvan oksaan ja toinen pää  raksilla koivuun.

  Tiukassa oli,vivussa oli  vesijohtoputkea jatkona,pelkäsin jo että murtosokka pettää,mutta lopulta irtosi tyvirungosta ja rojahti maahan.Telinenosturia ei tarvittu.Tammen tyviosa haluttiin ainakin toistaiseksi säilyttää

  eero heikki eero heikki

  Töeksen on niitä tehny,yks komposti on hajonnu.

  Nimetön

  Parasta oppimateraalia.

  Lasse

  Pihapuun kaatajille töitä tulevaisuudessa riittää. Kymmenenvuoden päästä vähän kavereita jotka uskaltaa puun kaataa ja se aika mitä pihapuun kasvatus on ollut muodissa niin nämät puut alkaa oleen kaatokypsiä.

   

  eero heikki eero heikki

  Tässä syksyllä oli tapaus jossa rivitalon ympärille oli rakennettu kestopuusta aita,niin sitten oli huomattu että huonokuntoinen mänty oli jäänyt sisäpuolelle,ei mahtuna kaatumaan niin piti kori-auto tilata,pitivät hinnakkaana !

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)