Keskustelut Harrastukset Pilvipalvelun hirvet

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)
 • Pilvipalvelun hirvet

  Luke 2017:

  ”Luke ja Suomen riistakeskus tarjoavat hirven metsästäjille reaaliaikaisen verotusennusteen Oma riista -palvelussa ja se on kaikkien nähtävissä Luken sivustolla. Tavoitteena on auttaa hirvitalousalueiden loppukauden metsästyksen ohjaamista. Verotusennuste päivittyy kerran vuorokaudessa hirven metsästyskauden loppuun saakka. Ennuste perustuu metsästäjien Oma riista -palvelun avulla keräämään hirvihavainto- ja saalisaineistoon.

  Oma riista-palvelun kautta palautettu tieto saadaan nopeasti kannanhoidon tueksi. Hirvitalousalueilla, joiden seurueet ovat kirjanneet hirvihavaintotietoja vähintään 60 prosentin kattavuudella, on laskettu jahdin edistymisen väliarvioinnin tueksi laskennallinen verotusennuste. Ennusteessa annetaan laskentahetkellä vallitseva tilanne ja hahmotellaan karkeasti, miten hirvikannan tiheys ja ensi vuoden aikuiskannan lehmä/sonni-suhde tulisivat kehittymään, jos noudatetaan verotussuunnitelmaa jahtikauden loppuun asti.

  Ennuste lasketaan päivittäin jahtikauden loppuun saakka. Ilmoitetut saaliit ja havainnot vaikuttavat kirjauspäivää seuraavan päivän ennusteeseen.”

  Otetaan käytännön esimerkki Pohjanmaa1 hirvitalousalueen tilanteesta 18.12.2022 käyttäen apuna kuvakaappauksia Luken luonnonvaratieto /numerotieto sivustolta.
  Kuvat pysyvät näkyvissä muutaman viikon kunnes häviävät.

  Kannattaa pohtia, miten tämä menee, ehkä myös Metsälehden ”hirvitoimittajan”.

  jatkuu…

 • Planter

  verotussuunnitelma 2022 po1

  Pohjanmaan alueellinen riistaneuvosto on päättänyt hirvitiheystavoiteen hirvitalousalueelle PO1, joka on 3,0 – 3,5 / 1000 ha.

  Luke on laskenut hirvitalousalueen riistahoitoyhdistyksille saalistavoitteet, joilla toivottuun hirvitiheystavoitteeseen arvoidaan päästävän. Hirvitalousalueella PO1 saalistavoitteen alaraja on 1001 hirveä, yläraja 1291 hirveä.

  Planter

  reaalipo1 2

  Reaaliaikaisen verotusennusteen kuvasssa tavoite on esitetty sinisenä laatikkona. Pystyakselilla on hirvitiheys ja vaaka-akaselilla lehmä/sonni suhde. Tavoitteena on siis osua 2022 ”matokuviolla” siniseen laatikkoon. Luken saalistavoitteista voisi päätellä, että saalismäärällä 1001 oltaisiin laatikon yläreunalla ja saalismäärällä 1291 alareunalla.

  Planter

  saalis po1

  Kun katsotaan saalikertymää, niin se on 888, eli edellisellä päättelyllä matokuvion päätepisteen pitäisi olla vielä reilusti laatikon yläreunan yläpuolella. Se on kuitenkin sisällä ja lähellä alareunaa, eli saalis olisi noin 1200.

  Planter

  havainnot

  Luken selostuksessa todetaan, että myös havainnot vaikuttavat reaaliaikaiseen ennusteeseen. Selittäisikö se nopean ajautumisen tavoitteeseen, vaikka saalimäärä on vajaa. Tarkistetaan olisiko havaintoja 2022 poikkeuksellisen vähän, selittäen 300 hirvet piileskelyn. Ei ole vähän, vaan hieman enemmän kuin viime vuonna ja sama kuin edellisenä vuonna.

  Reaaliaikaisen ennustekuvan perusteella tavoitteeseen pääsy on onnnistunut paremmin kuin hyvin. Tietokilpailukysymys kuuluu onko se 300 hirven erotus metsässä, Riistakeskuksen- tai Luken pilvipalvelussa?

  Metsuri motokuski

  Miten tuossa alakuvassa nuo hirvihavainnot menee ? Eikös ne pitäisi olla punaisella ? Meillä täällä pohjoisessa keski-suomessa havainnot olivat reilusti alle muiden vuosien ja kaadot myös. Maastossakin sen näki että johonkin ne hirvet ovat hävinneet. Ehkä lahtivajaan. Meillä tavoite on 2,5-3,1 ja se oli ennusteen mukaan tälle kaudelle 3,2. Verotus sen mukaan. Kyllä nopeasti havaittiin että ihan näin ei tilanne ollut. Nyt arveltiin jäävän kannan perusteella kannaksi noin 2 – 2,5. Sitä en kiistä etteikö planteri ole päätelmissään oikeassa tuolla alueella. Mutta meillä on kannanleikkaukseen kyllä vastattu. Eli suuret kaatomäärät ovat historiaa. Niin kuin pitääkin.

  Planter

  2020 ja 2022 havainnot ovat täsmälleen samat kuten taulukosta näkyy, joten oranssi ja punainen värit ovat päällekkäin. Luken sivulta suurennetuna erottuvat. Mutta mikä on vastaus kysymykseen?

  väri

  Metsuri motokuski

  Niin. Sen kun tietäisi. Täältä sohvalta on todella vaikea sanoa pohjanmaan tilanteesta mitään. Meidän tilanteen tiedän kun olen sen metsässä todennut.  Olkoon luke tai kukaan muukaan mitä mieltä tahansa.

  suorittava porras

  Onkohan jäävän kannan merkitsemisessä oltu optimistisia tai merkitty ruutuun”sama määrä ,kun viimeksi”. Luke saanut siis virheellistä tietoa , jonka pohjalta suositus on laadittu.

  Kannattaa huomioida ,että lupia on haettu reilusti suosituksiin nähden ,joten lupien vähäisyyttä ei voi laittaa poikkeaman syyksi. Todellisuus on iskenyt metsässä vasten kasvoja ja on toimittuu tilanteen edellyttämällä tavalla. Ei ole kysymys sen ihmeellisemmästä asiasta.

  Meillä seurueiden edustajat päivittelivät jo vuosi sitten ,että tulikohan haettua liikaa lupia. Miettivät myös ,mitä maanomistajat sanovat ,jos lupia jää käyttämättä. Lupien käyttöaste ylittikin nipinnapin 70%=>seurasi lupamäärien lasku 20% , mutta siitä huolimatta tämän kauden kaadot näyttävät jäävän alle70%:in myönnetyistä luvista. ”Sinisen laatikon” pohja kolisee jo tuollakin määrällä. Syyt samat ,kun mmk:lla. Asia todettu metsässä, ei kotisohvalla toisella paikkakunnalla.

  Planter

  Ei tullut vielä oikeaa vastausta.

  ”Meillä tavoite on 2,5-3,1 ja….”
  ”Meillä seurueiden edustajat päivittelivät jo…”

  Vihje: Vastaus hirvitalousalueen  PO1 kysymykseen ei löydy oman seuran luvuista!

  ”..lupien vähäisyyttä ei voi laittaa poikkeaman syyksi.”

  Vihje: Tässä tapauksessa ei ole väitettykään, että syy olisi lupien vähyys.
  Lupia jää tietysti käyttämättä, kun reaaliaikainen ennuste näyttää, että on on menty yli keskimääräisen saalistavoitteen, sinisen laatikon pohjalle vaikka luvista on käytetty ehkä 70%.

  ”Syyt samat ,kun mmk:lla. Asia todettu metsässä, ei kotisohvalla toisella paikkakunnalla.”

  Vihje: Edellä olevat kuvat ja taulukot on tehty pohjalaisten metsästäjien metsässä keräämistä tiedoista. Luke on ne tehnyt, en minä. Eivät ne tule mitenkään luotettavammaksi, jos minä tai te menette pohjalaiseen metsään katsomaan niitä taulukoita ja kirjoittamaan siellä kommentteja.

  ”Onkohan jäävän kannan merkitsemisessä oltu optimistisia tai merkitty ruutuun sama määrä ,kun viimeksi. Luke saanut siis virheellistä tietoa , jonka pohjalta suositus on laadittu.”

  Vihje: Verotussuositus on laadittu 2021 metsästyskauden havaintojen jälkeen. Se luotettavampi tieto on havaintoja/seuruepäivä, ei arvio. Jos hirvitalousalueelle on arvioitu edellisen kommentin mukaisesti ”sama määrä kuin viimeksi”, se olisi varsin hyvä. Edellä olleen kuvan/taulukon mukaan 2022 on havaintoja hieman enemmän kuin 2021.

  ”Todellisuus on iskenyt metsässä vasten kasvoja ja on toimittuu tilanteen edellyttämällä tavalla.”

  Todellisuus on ollut siis, että havaintoja 2022 on vähän enemmän kuin vuonna 2021. Miten on toimittu?

  suorittava porras

  Se todellisuus on alentunut vasatuotto. Jos suunniteltua vasakiintiötä ei saada täyteen ,jää luonnollisesti aikuisiakin kaatamatta. Tavoitetason saavuttamisen jälkeen on mahdollista metsästää vain tuotto. Mikäli seurat arvioivat alueensa hirvikannan olevan sopivalla tasolla ,jahti loppuu luonnollisesti siihen  .  Eli nyrkkisääntönä yksi uros ,yksi naaras ja yksi vasa tuhannella hehtaarilla. Jos vahinkoilmoituksiakaan ei tule , on toiminnan kestävyys ensisijainen vaikutin päätöksen tekemiselle.

  PS. Paikkakunnallani rhy:n laatiman verotussuunnitelman mukaisista aikuisista hirvistä on pystyssä kaksi. Vasoja puuttuu 16. Lisäksi olisi vielä 17 pankkilupaa…Vasojen perässä juostu viikkoja ,mutta tuloksetta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 18)