Keskustelut Metsänhoito Pituusboniteetti ?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Pituusboniteetti ?

    Merkitty: 

    Voisiko joku viisaampi kertoa, mikä on tuo Pituusboniteetti. Miten se mitataan ja mitä sillä määritellään?

    Minä olen sen joskus tiennyt, mutta kun en ole sitä aikoihin tarvinnut, niin on päässyt unohtumaan. Vanhuus ei tule yksin!

    Pitäisi alkaa harventamaan omaa vähäistä metsätilkkua ja haluaisin siihen parhaan mahdollisen käsittelyn ja myös sellaisen korjuujäljen, että ”trenkää sanoa, notta minoon sen tehny` ”

  • Puu Hastelija

    Sama asia suunnilleen kuin kasvupaikkatyypin määrittäminen. Eli jos päätehakkuukuusikko Etelä-Suomessa huitelee lähempänä 40m pituutta ollaan lehdossa/omt pohjalla, kun jossain kuivahkolla kankaalla jäädään 20m pituuteen. Itse en keksi, miten tuon avulla harvennusmalleja pyörittäisin muuten, kuin että voisi vetää lähemmäs alarajaa rehevällä pohjalla,  kun kasvu on rajumpaa.

    Jätkä

    Kasvupaikkatyypin määrittelyssä perinteisesti etsityt opaskasvit ovat aika usein hakusessa -varsinkin talviaikaan, kun normaalisti ne ovat lumen peittäminä.

    Ostosta ja korjuusta vastaavan henkilön pitäisi käytännössä määritellä kasvupaikkatyyppi leimikolle, jonka hän ottaa korjattavakseen. Siinä boniteetti on käytännössä paljon varmempi kuin opaskasvit, varsinkin jos kasvien tunnistaminen on jäänyt opettelematta, taikka on ne tuntomerkit unohtuneet.

    Puuki

    Pituusboniteetilla määritetään metsän kasvukykyä.  Valtapuuston pittuutta verrataan taulukko- arvoihin , jotka on saatu indeksivuoden (havupuilla 100 v.) kasvujen avulla eri luokkiin.  Muistaakseni jotenkin noin se meni.  Pitää olla suht. tasasen hyvin hoidettu metsä, että toimii , (ja yhden pääpuulajin osuus selvästi suurin) .  Niitä arvoja voi verrata sitten eri kasvupaikkatyyppeihin ja harvennusmallien ehdotuksiin.

    Mitä rehevämpi pohja , sitä tiheämmässä voidaan kasvattaa eikä toisin päin.

    Jätkä

    Puunkasvatuksessa maaperän kasvukyky on avainasemassa. Vaikuttaakin, että Visakallo on tuon asian sisäistänyt parhaiten. Jos Jeessin jutut olisivat tosia, niin Harjavallassa on vain lehtoja ja 5000 tukkirunkoa /ha – ikä 25 vuotta. Avohakkuuta vain…

    Jätkä

    Puuki. Joo! Noinhan se menikin. Muisti palaa pätkittäin, kun en ole moneen vuoteen tuota käyttänyt. Jotenkin mielessäni liitin tuohon myös läpimitan vaikutuksen, mutta se ei taida olla varsinaisesti merkittävä tekijä.

    Tuo viljavalla pohjalla hieman tiheämpää – pätee myös silloin, kun vaikkapa VT-männikköä suunnitellaan lannoittaa harvennuksen jälkeen, voi jättää hieman yläkanttiin pohjapinta-alan, jos osaa mitata sen ja jos on relaskooppi ohjaamossa mukana.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)