Keskustelut Luonto Polarisoitunut luontokeskustelu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
 • Polarisoitunut luontokeskustelu

  Tällaisen tavallisen metsänomistajan ajatuksissa keskustelu metsän roolista hiilensidonnassa ja metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä menee väärään suuntaan.

  Keskustelu on äärimmäisen polarisoitunutta. Otetaan vaikka esimerkiksi kansalaisaloite avohakkuun kieltämisestä metsähallituksen mailla. Itse vastustan kategorista avohakkuukieltoa. Tietyillä kohteilla on perusteltua välttää sitä, mutta kaikki kieltäminen olisi todella typerää.

  Miten sitten toimin kun vastustan. Maaperällä on metsän sitomassa hiilen määrässä tärkeä rooli, se on selvää, mutta mikä on avohakatun aukon rooli. Asia niin vaikea, että sitä en tiedä. En edes yritä näytellä viisasta, että tietäisin.

  Otan tietysti käyttöön Googlen ja etsin tutkimustuloksia, jotka vahvistavat omaa kantaani, ettei aukosta ole haittaa hiilensidonnan ja ilmastonmuutoksen kannalta. Jos löydän omaa kantaani puoltavan tutkimustulokset, pidän sitä ehdottomasti oikeana ja vastakkaisia väärinä.

  Avohakkuun vastustajat tietysti tekevät samaa Google punaisena. Etsivät tutkimustuloksia joissa todistetaan, että avohakkuu on turmiollinen ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Kun niitä löytyy ne ovat heidän mielestään ehdottoman oikeita.

  Tavalliset ihmiset muodostavat mielipiteensä mielikuvien perusteella. Eduskunnassa päätökset tehdään viimekädessä mahdollisimman vakuuttavien tutkimusten ja asiantuntijalausuntojen perusteella. Eivät päättäjät ja kansanedustajat ymmärrä mitään ”neulas-tai mikrobitason” hiilensidonnasta, turha sellaisia on yrittää selittää.

  Miten kävi metsänomistajille. ”Edunvalvojamme” vetosivat tutkimukseen, josta alla tutkijan itsensä kommentti. Tutkimustulos voi pitää paikkansa tai ei, en tiedä. Kuitenkin se antaa mahdollisuuden asettaa vastustajaleirissä kyseenlaisiksi siihen vedonneiden luotettavuuden.  On pakko myöntää, ettei vakuuta, kun tiedot löytyvät vain tutkijan omalta koneelta.

  Kyllä tämä on pahin töppäys mitä tässä tilanteessa voidaan tehdä.  Perustelujen on oltava vakuuttavia, jos niitä ei löydy on syytä antaa piiru periksi.

  Ylen uutisesta:

  Arvostelua on herättänyt erityisesti se, että Ilvesniemen tutkimustulosta hakkuiden vaikutuksesta maaperän hiileen ei ole julkaistu missään. Siitä ei ole olemassa kirjallista materiaalia.

  – Ei [ole] semmoista, mihin voisi laittaa viitteen, että katso tästä. Nämä on lukuina olemassa tuossa koneella, Ilvesniemi vahvistaa haastattelussa Ylelle.

  Tilanne on toinen esimerkiksi paljon käydyssä hirvi-keskustelussa. Ei löydy ensimmäistäkään julkista tutkimustulosta, ettei hirvi olisi haitallinen metsätaloudelle. Vastakkaisia tutkimustuloksia löytyy enemmän kuin  ehtii esittää. On  helppo saada naurunalaiseksi sellainen, joka yrittää väittää, etteivät hirvieläimet itseasiassa ole haitallisia ja vahingot on vältettävissä hyvällä metsänhoidolla tai muilla metsänomistajan toimenpiteillä.

 • Timppa

  Tuolla Uutiset ja blogit-palstalla referoidaan Luken lausuntoa Metsähallituksen avohakkuukieltoasiaan.  Saapi nähdä saako se millaista näkyvyyttä.

  Rane

  ”Tavalliset ihmiset muodostavat mielipiteensä mielikuvien perusteella.”

  Näinhän se on.Luontojärjestöt ovat taitavia luomaan  mielikuvia (jatkuva kasvatus) jotka uppoavat metsäasioista ymmärtämättömään mieleen.

  Reaalimaailmassa luontojärjestöjen oma sertifikaatti jatkaa avohakkuiden käyttöä pääasiallisena käsittelymenetelmänä.

  Reaalimaailmassa Pukkilan Arvometsä-firma on siirtynyt avohakkuiden(siemenpuu) käyttöön ja uudistaa alat äestämällä.Ensiharvennuksetkin tehdään normaalisti.

  A.Jalkanen

  Kiitos Timppa, pitää linkata tuo YLEn uutisen keskusteluun jos onnistuisi. Oikein selväjärkinen lausunto Lukelta. Niitä löytyi Luken omilta sivuilta vielä lisääkin, kannattaa lueskella!

  http://www.luke.fi/uutinen/luonnonvarakeskuksen-lausunnot-lakialoitteeseen-avohakkuiden-lopettamiseksi-valtion-mailla/

  Kaikkia lausuntoja ei vielä näy netissä, mahtaako tullakaan. Tällaisen listan löysin, eli valiokuntaan saapuneet kirjalliset lausunnot. Lisäksi on kuultu ympäristöjärjestöjen edustajia, aiemmin?

  -professori Pasi Puttonen / Helsingin yliopisto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
  -Luonnonvarakeskus: tutkimusprofessori Jarkko Hantula; tutkimusprofessori Hannu Ilvesniemi; johtava tutkija, ryhmäpäällikkö Timo Saksa; erikoistutkija Katri Himanen; erikoistutkija Saija Huuskonen

  -metsäasiamies Viktor Harvio / Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC ry

  -elinkeinopäällikkö Tuomo Mikkonen / Suomen metsäkeskus

  -toiminnanjohtaja Kirsi Joensuu/ Suomen metsäyhdistys ry

  -metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola / MTK:n metsävaltuuskunta

  -metsäinsinööri Carl-Johan Jansson / Raaseporin kaupunki

  -asiantuntija Timo Kujala / Arvometsä

  -Suomen Latu ry

  -Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

  Planter

  Nyt ei saisi takertua pelkästään siihen aukon maaperän hiilivaraston kehitykseen, joka on kiistanalainen.

  Oleellista on  ja suurimmalle osalle tiedemaailmaa lienee sentään selvää, että pienemmän kasvun ja hiilivaraston vuoksi myös hiilensidonta jää jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa alhaisemmaksi pitkällä aikavälillä. Sen on Luke selvittänyt hyvin tuossa ML:n uutiset ja blogit osastolla.

  Otetaan tähän vielä aloite, josta maa-ja metsätalousvaliokunnassa keskustellaan, aika paljon Bull shittiäkin perusteluissa.

  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Documents/KAA_9+2019.pdf

  Planter

  Yle: Avohakkuiden kieltämistä vaativa kansalaisaloite repi kiistan maaperän sitomasta hiilestä…

  jutun kuvitusta

  Greenpeace / metsähakkuut / avohakkuu/ Kirkkonummi 27.02.2020

  Olisi tämäkin kuvan sanoma helppo korjata. Ei ole avohakkuun aiheuttama ongelma. Näin käy entistä useammin jos siirrytään jatkuvaan kasvatukseen ja kielletään hakkuut pesimäaikaan, eli vuoden kuivimpana aikana, sillä talvet alkavat olla tällaisia, roudattomia.

  Jatkuvassa kasvatuksessa joudutaan entistä useammin tekemään näitä veteliä uria ja pidempiä, koska joudutaan käsittelemään suurempia alueita, jos halutaan hakea metsistä sama puumäärä ja käyttää uusiutuvia luonnonvaroja.

  Ettei vaan vaan sille Kemppaisellekin ole jäänyt jokin vihreä näkymätön itu sisuksiin, joka jarruttaa, kun on ollut Ylellä töissä 20 vuotta.

  MT voisi tehdä vaikka yhden lehden kokonaan korjaten väärinkäsityksiä selkosuomella, eli luoden oikeita mielikuvia perustuen faktoihin. Myös tuon Ranen esiin ottaman kaksilla rattailla ajon ja siihen kuvituksena fsc-sertifikaatin puunkorjuuta. Kuvia Uudenmaan läänin kokoisesta savuavast aukosta Brasialian sademetsässä, jota ei metsitetä uudelleen, kuten Suomen 1-2 ha aukot. Saataisiin asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

  Aika usein näkee uutisissa ja lehdissä ”asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti… tai joku muu”. Ehkä oikea tieto leviäisi helpommin näin, kuin Ylen kautta, jos siihen panostettaisiin.

  Ovatko metsänomistajat tässäkin asiassa taas vellihousuja  tai muuten vaan tyhmiä?

  Tolopainen

  Kun katsoin eilen Riku Rantalan tv-ohjelmaa, jossa kolme asiantuntijaa keskusteli päästöjen vähentämisestä. Rakentamisessa puu ei olekaan ekologista, vaan jotkut uudet futuristiset materiaalit. Betoni voidaan murskata ja se karboinisoituu ja sitoo hiiltä. Puu kuuluu hiilinieluihin on ilmeisesti eliitin vahva mielipide. Sitä ei pitäisi edes polttaa, vaan myydä korkeaan hintaan ulkomaille. Miten lepikot ja hakkuutähteet myydään jalostettuna.

  Kyllä taitaa metsäteollisuuden rakennusluvat olla tulevaisuudessa kiven alla, kun nuorempi polvi pääsee päättäviin asemiin ja kaikki realismin taju on kadonnut. Elämämän suurimmat ongelmat ovat tulleet esille videopeleissä.

   

  Arnold Layne

  Sen sitä saa kun kommarit päästetään valtaan. Esimerkiksi vihreät. Korruptiota, omaa agendaa saa ajaa eteenpäin vaikka millä tekaistulla syyllä ja virheissä syy on aina toisten. Tutkimusta ja faktaa ei noteerata kun ei mene omaan siiloon.

  Faktapohjaisessa ajattelussa täytyy jättää tunteet pois. Sekä omat edut.

  Puuki

  Väkersin tähän ketjuun kovalla vaivalla referaatin ja arvion avohakkuualojen hiilitaseesta mutta mode taisi poistaa koko jutun heti . Olkoon sitten…tunkkinne.

  Ei ollutkaan niin . Joten mode saapi anteeksi 🙂

  A.Jalkanen

  Laita Puuki hyvä referaattisi ketjuun ”Metsien hiilinielu”.

  Planter

  Jos kirjoittaa pidemmän tarinan, sitä ei kannata kirjoittaa suoraan tähän kommenttikenttään. Joskus teksti häviää, kun liittää yhdenkin linkin, jos on useampia linkkejä häviää varmasti.

  Jos läppärillä kirjoittaa löytyy Window:sista muistikirja, muistio, notebook, kierrelehtiön näköinen kuvake, jolla voi kirjoittaa ja kopioida tekstin tähän. Jos häviää, voi kopioida uudestaan, kunnes kelpaa. Säilyy alkuperäinen teksti tallessa. Notebook on hyvä, koska siinä ei ole mitään tekstinkäsittelyn hienouksia tai muuta, joka toisi jotain div <>div<dav> pöperöä mukanaan.

  Ota tunkki esiin, ei moderaattori sitä tekstiä poistanut. Hiilinielu-ketju on tosiaan oikeampi paikka sille.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)