Keskustelut Metsänhoito Polttoaine

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 104)
  • Polttoaine

    ”Kustannusten nousu jatkui metsäkonealalla, eniten vaikuttaa polttoaineen kallistuminen” kirjoitti metsälehti.

    En ihmettele ollenkaan.

    Mutta sitä ihmettelen että hiilitaseeseen tai korjattuun puumäärään ei voi imoittaa montako litraa tarvitaan plttpainetta siihen että tuotetaan yksi kuutiometri puuta tehtaan pihaan jalostettavaksi. Kasvatus korjuu kuljetus, kaikki mukaan.  On kuulea niin vähäistä ettei sitä tarvitse huomioida missään.  Kuitenkin sopimuspohjaan perustuen osataan laskea hiilidioksidipäästöt.

    Luulis että en ole ainoa jota kiinnostaisi tietää paljonko sitä löpöä ja bensaa menee sen takia että metsästä korjataan puuta, metsässä kasvatetaan puuta ja jopa jalostus mukaan jos aletaan puhua energiavirroista. Mikä on todelline hiilitase kun motolla  ja metsätraktorilla korjataan räippiä yhteiskunnan tuella energialaitoksissa poltettavaksi?

     

     

  • suorittava porras suorittava porras

    Viimemainittuun tarkoitukseen (energia) korjatuun puuaineksen/ nmk-kohteilta korjuuseen kuluva energiamäärä on sitä luokkaa/kuutio , että voidaan puhua miltei ympäristörikoksesta aiheutuvien päästöjen suhteen.

    Tomperi

    Sitä minäkin pelkään, suorittava porras.

    Puuki

    Ei pidä paikkaansa. Keräävällä joukkokäsittelykouralla voi ajella hyvin ”pintakaasulla”ja tavaraa kertyy.  ML:n blogissakin on yksi tyytyväinen urakoitsija kertomassa ko menetelmästä videolla. Koneet kehittyy eikä vanhojen ongelmia ole enää uudemmissa.

    jees h-valta

    Puuki oikeassa. Onko pakko tehdä väärillä koneratkaisuilla e-puuta. Kyllä se ainakin sujuvaa näyttää nyt olevan, korjuu. Ja lähtee lähes tuoreena polttoon. Jatkuvaa rekkarallia kasoilta jotka vasta syksyllä tehtiin.

    Tomperi

    Miksi niistä ei tehdä tilastoja julkaistavaksi?

    Suomessa on tilastokeskus, onko kellään sinne kontakteja niin kysyisi?

    suorittava porras suorittava porras

    Pelkästään energiaksi päätyvän puutavaran kaatamiseen ja kasaamiseen kuluu suhteettoman paljon polttoainetta saantoon nähden, mutta lähikuljetuksessa tilanne on vielä pahempi. Mitä pienempää risua kiikutellaan ,sitä enemmän kuormatilassa on ilmaa. Kun puuainesta mahtuu kyytiin vähemmän , ajomatkaa kiintokuutiota kohti kertyy enemmän. Samalla kasvaa kuljetukseen käytetyn energian määrä.

    Sekin on pidettävä mielessä ,että energiaa kuluu erikoislaitteiden valmistamiseenkin. Hyötysuhde jää siinä suhteessa pelkästään energiapuuhommiin tarkoitetun kaluston kohdalla matalaksi. Kun selvitään kalustolla ,joka soveltuu laajempaan käyttöön , säästetään raaka-ainetta ja energiaa. Pienimmillä energiapanoksilla selvitään ,kun puu liikkuu biotehtaiden kautta tyydyttämään energiantarpeita.

    Kohonnut polttoaineen hinta voi tuoda mukanaan muutoksia siihen , minkä kokoista puutavaraa on järkevää korjata. Mahdollinen tukien poistuminen tuo  mukanaan dramaattisiakin muutoksia.

    PS. Nykyaikaisissa hakkuukoneissa on järjestelmä ,joka kertoo suoraan ,paljonko polttoainetta on kulutettu valmistettua puukuutiota kohti. Edellä kertomani perustuu johtopäätöksiini kyseisen tiedon pohjalta. Myös saanto/ käytetty aika löytyy samasta tiedostosta.

    Nuakka

    300-500 l polttoainetta teko, ajo, haketus kun korvataan 10000 litraa lämmitysöljyä hakkeella. Oma, epävirallinen kokemus 30v ajalta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen nähnyt äskettäin kahdessa artikkelissa suosituksen varhaiseen energiaharvennukseen (toiselta nimeltään nuoren metsän hoito). Toinen oli Pentti Niemistön kirjoitus Metsälehdessä, toista en muista. Jotenkin komppaisin suorittavan näkemystä, että energiapuu kannattaisi mieluummin haalia kasaan muista lähteistä kuin taimikonhoidon ja enskan välillä tehdystä energiaharvennuksesta. Visakallo on ollut kuitenkin tyytyväinen kylvömänniköidensä energiaharvennuksiin. Niissä menetelmä voi puoltaa paikkaansa, koska männiköt pitäisi kasvattaa nuorena tiheinä.

    Itse nostaisin taimikonhoidon tukien tasoa, jättäisin energiapuun korjuun markkinavoimien armoille ja katsoisin mitä tapahtuu. Kuusikoiden päätehakkuilta tavaraa kertyy helposti ja nopeasti. Samoin sahoilta toiminnan sivutuotteena.

    Rane

    ”,paljonko polttoainetta on kulutettu valmistettua puukuutiota kohti. Edellä kertomani perustuu johtopäätöksiini kyseisen tiedon pohjalta.”

    Kerropas sitten litroja?

    Apli

    Viimemainittuun tarkoitukseen (energia) korjatuun puuaineksen/ nmk-kohteilta korjuuseen kuluva energiamäärä on sitä luokkaa/kuutio , että voidaan puhua miltei ympäristörikoksesta aiheutuvien päästöjen suhteen.

    Vaikea on asennetta muuttaa, minulle on yksi lysti paljon kuluu polttoainetta ja mihinkä, jos homma on koneyrittäjällä kannattavaa hän tekee sitä ja fakta on että monesti metsänomistaja saa paremman hinnan kun kaikki pistetään energiaksi kuin esim otettaisiin pelkkää kuitua. Viimeksi viikko sitten kävin Laanian energiapuuhakkuuta katsomassa ja hienosti meni ja korjuujälki oli erinomaista.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 104)