Keskustelut Metsänhoito Polttopuumetsän kasvatus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 91)
 • Polttopuumetsän kasvatus

  Hei!

  Ostin tuossa hehtaarin palstan läheltä kotipaikkaa ihan puhtaasti oman talon polttopuuhuoltoon, myös ylijäämä menee kaupaksi tarvittaessa. Palsta on erittäin ylitiheä 90% leppää 10% koivua, semmosta ohkaista ja pitkää piiskaa puolen metrin välein, paksuimmat varmaan 10cm ja siitä alaspäin, keskimitta ehkä 5cm. Koivut sellaisia 4- 8 ryppäitä jotka kasvavat vanhoista kannoista. Tarkoitus siis saada tasaisen tappavasti tuosta polttopuuta, eli jatkuva tasainen puuvirta 1v- 3v hakkuuvälillä.

  Kysymys kuuluukin: Miten tuo kannattaa toteuttaa? Olen nyt harventanut reilusti semmoisia peukalon paksuisia vänkyröitä piiskoja, jotka ovat epätoivoisesti yrittäneet saada valoa tuosta ylitiheästä pusikosta. Keväällä tarkoitus ottaa tuosta joku 10 kuutiota puuta, miten tämä kannattaisi toteuttaa? Isommalta alueelta jättäen ylitiheäksi vai pieneltä alueelta jättäen harvemmaksi? Ja mitä kannattaa jättää, kannattaako noita ohuimpiakin jättää, ettei tule tyhjiötä tietynikäisessä puussa? Jonkinlaista jatkuvaa kasvatusta tarkoitus siis harrastaa, tavoitteena maksimaalinen puun tuotto, oli se minkä paksuista tahansa niin että mikään vuosi puu ei vahingossakaan pääse loppumaan kesken. Liian tiukkapipoisesti en kuitenkaan ota asiaa, tarkoitus viettää mukavaa vapaa- aikaa metsätöiden ohessa ja nautiskella omasta maapläntistä. Koitin lukea jatkuvasta kasvatuksesta, mutta tämmöinen risukko lähtökohtana ei oikein löytynyt tietoja. Kiitoksia ennakkoon kaikille vastauksista!

 • Nostokoukku

  Henri290

  Osta kuule turhake eli mönkijä. Tee kapoisia ajouria ja tuo puuta tehokkaasti tienvarteen. Unohda pulkat ja pöntöt. Jos metsäsi on kuvaamasi kaltainen lepikko lehtomaisella kasvupaikalle, se tuottaa polttopuuta niin paljon, että pulkilla ja pöntöillä et pysy tahdissa mukana, etenkin sitten kun saat pöheikön oikeaan kasvukuntoon. Jo yrittäminen vaatii masokistista asennetta. Leppä on polttopuiden aatelia, koivu huonoimmasta päästä. Lepästä ei juuri tule tuhkaa eikä se nokea. Parasta leivinuuni ja saunapuuta. Koivu menettelee, mutta pitäisi kuoria koska muuten nokeaa ja pikeää enemmän kuin tervaskanto. Jätä joku lehtolaikku nättiin kuntoon, tee siihen pieni laavu ja lintujen ruokintapaikka ja nauti elämästä katsellen ja kuunnellen kevättä. Keitä nuotiokahvit ja huomaa, että sellaista kannattaa aina ostaa, jonka valmistus on lopetettu. Vaikka kasvaisikin vähäarvoista riukulepikkoa.

   

  Korpituvan Taneli

  Kaikkialta suurimmasta päästä. Minä keskittyisin lepän kasvattamiseen, se kyllä osaa yllättää nopealla kasvullaan.

  En kyllä arvosta kuusen taimikkoa siellä alla, raivaisin pois. Kyllä lehtipuusta tulee nopeammin polttopuuta. Eri asia olisi jos palsta olisi suurempi niin alle tulevista kuusista saisi myyntipuuta sitten aikanaan.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  henri290

  Mönkijää ei tule, pihassa on jo ihan liikaa huollettavaa kalustoa, pari autoa, muutama MP, kotitaloushärpäkkeet jne, noita pitäisi vähentää 😀 Ovat sen verran kalliitakin että tulee halvemmaksi pyytää traktorikyyti kylältä jos tuntuu että ei itse jaksa. Itsekin arvostan leppää korkealle, mukava polttaa ja kaunis puu sekä luonnossa, että polttopuuna. Kirveellä jos pilkkoo niin halkeaa täyskuivanakin ilman voimaa. Koivun etu on että kaikki tuntuvat haluavan sitä jos tulee ylituotantoa, tuntuu että ihan sama mitä pyytää niin se kelpaisi, mutta leppä ja sekapuu on nihkeämpää menemään.

  Nostokoukku

  Jos polttopuuta myytäisiin kihloissa mitaten, kukaan ei ostaisi koivua. Lepän lämpöarvo ei käytännössä eroa koivusta, kuten ei muidenkaan puulajien. Tonni leppää on vain puolta isompi kasa kuin koivutonni. Hyvää polttopuuta on kuiva puu. Olen polttanut lähes kaikkia kotimaisia puulajeja ja muutamia ulkomaisiakin pihapuita kaadettuani. Jos puu on kuivaa, koskaan ei kattilan mittarit ole laskeneet puulajeista huolimatta. Jotkut ovat koivufanaatikkoja ja maksavat ylihintaa turhaan.

  Neuvoisinpa vieläkin: myy ne mp:t ja osta mönkkäri tukkikärryllä. Sillä tulee aina hyödyllistä ajoa. Mp:llä ei tule kuin vedet silmistä ja hyttysiä hampaisiin.

  Korpituvan Taneli

  Kun on oman metsän polttopuusta kyse, niin pääasia on puuston nopea uudistuminen ja siinä leppä on ylivoimainen.

  Se koivun palvominen on ihan samaa sarjaa kuin kaloissa lohen palvominen, vaikka siika on sekä paistettuna, keitettynä että suolattuna parempaa. Lisäksi on monia muita maukkaita kaloja.

  Koivuklapi olkoon myyntipuolen standardina, siinä se on OK!

  Metsänomistaja itse polttaa sitä puuta, mitä metsästään löytää ja mitä on tuottoisinta kasvattaa hänen metsässään.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Visakallo

  Tanelin kanssa samoilla ajatuksilla. Minulla on nyt työnalla alue, joka on viimeiset 60 vuotta ollut energiapuutuotannossa. – Aikaisemmin tosin puhuttiin polttopuumetsiköstä. Itse olen hakannut alueelta kaksi kertaa poltto- ja hakepuut, ja kolmas kerta tehtiin koneellisesti Jyväskylän Energialle. Osa alueesta on vähitellen kuusettunut ja osa muuttunut tukkikoivikoksi. Edelleen energiapuualueena olevaa olen nyt  harventanut raivaussahalla. 5-10 vuoden kuluttua voisi taas olla seuraava korjuukerta.

  Gla

  Leppä on sikälikin hyvä polttopuu, että sen pilkkominen kirveellä on poikkeuksellisen helppoa. Hiukan liioitellen sanottuna hipaisu riittää halkaisemiseen.

  Aloittajan kuvio on ylitiheä, joten akuutti asia on ylläpitää puuston kasvua. Se tapahtuu etenkin lehtipuista puhuttaessa suosimalla suurimpia yksilöitä. Kun puun kulutus on alle 10 pino-m3/vuosi, hehtaarin kasvu pitää ylittää kulutus vuosikausien ajan. Kun alussa saadaan klapeja latvuksensa menettäneistä harvennuspuista, on puustolla hetki aikaa elpyä.

  Lehtipuiden alle vain kuusi uudistuu luontaisesti, mutta näistä kuusista saa polttopuuta vasta 30 vuoden kuluttua. Aukkoon kasvaneesta lepikosta jo 10 vuodessa.  Mahdollisesti metsän käyttötarkoitus ehtii muuttua 30 vuodessa, joten niin pitkälle ei kannata suunnitella. Tanelin kommentista ei selvinnyt, miten ajattelit varmistaa nopean uudistumisen. Minusta se on perusteltua tehdä aukon kautta, kunhan koko kuvio on käyty pariin kertaan läpi ja harvennettu vaiheittain kasvukuntoon. Mutta koska lähtötilanne on nuori metsä, uudistamisella ei ole kiire.

  Per Ä Reikäs

  Apulannoitus oiva lääke, tosin nykyisin hullun kallis, mutta onnea ja menestystä polttopuun tuotantoon turhan pienellä alalla liikoja perkailis ??

  Puuki

  Vaihda vaan joku Mp siihen kömpijään.  nehän on kalliitta ylläpitää, moottoripyörät siis.   2-paikkanen koppimönkijä , siihen peräkärryä/pulkkaa perään,niin alkoi tapahtua puunajo mallikkaaasti.   Niin ”tekee ossuuskauppaväki”.

  puutuomas

  Mönkijää parempana vaihtoehtona pitäisin muutaman tuhannen euron vanhaa traktoria.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 91)