Keskustelut Harrastukset Pönttösorvi

Esillä 0 vastausta
 • Pönttösorvi

  Pitkään on jo kiinnostanut linnunpönttöjen sorvaaminen juurikääpäisistä tai muuten vähäarvoisista paksummista pölleistä. Polttopuumateriaalia tilalla on riittävästi ja raaka-aineiden laaja-alainen hyötykäyttö kiinnostaa noin yleisestikin. Pöntöt tulisi pääasiassa omiin metsiin tai kyläyhdistyksen tapahtumissa jaettaviksi, joten kaupallista intressiä tässä ei juurikaan ole.

   

  Ongelma tai haaste tässsä on nyt se, että en oikein tiedä mille pohjalle alkaisin tätä suunnitelemaan. Toisin sanoen, teenkö sorvin itse alusta alkaen vai toisessa ääripäässä ostanko valmiina? Molemmissa on haasteensa, sillä en ole mekaniikan tai metallintyöstön suhteen kokenut mutta en myöskään haluaisi laittaa tällaiseen harrasteprojektiin ainakaan nelinumeroista summaa, mieluiten pysyisin joissakin satasissa.

   

  Perikunnan tilalta löytyy pylväsporakone, mutta tänään juuri kävin sitä mittailemassa ja poran lasku on vaivaiset 80 mm ja epäilen muutenkin sen vääntöä. Metallintyöstöön on tarkoitettu ja suht pienikokoinen muutenkin. Porausjalustan kun siirtää alta, niin kiinnikkeeestä lattiaan on puolisen metriä, joten jos vääntö riittää, niin jollakin tunkkimaisella voisi alhaaltapäin nostaa pölliä. Olen kuitenkin skeptinen tämän suhteen.

   

  Olen suunnitelmissa keskittynyt enemmän traktorin (joka siis myös löytyy valmiina) ura-akselin hyödyntämiseen. Esim. vanhoja rehusilppurin vetolaitteita löytyy kaksi kappaletta, joissa on kaksikin akselilähtöä, mutta niihin pitäisi sitten hitsailla (josta siitäkin erittäin vähän kokemusta) lisää runkoa ja mahdollisesti trapetsit pöllin keskittämistä varten. Eikä teräkään ole se kaikista vähäisin suunniteltava ja rakennettava tällä polulla.

   

  Millaisia ajatuksia foorumilaisilla löytyisi tähän aiheeseen? Tuleeko mieleen muita konsepteja kuin pylväsporakoneet tai kokonaiset varsinaiset (DIY) pönttösorvit? Moottorisahalla veistely tuntuu hieman liian työläältä, kun haaveissa olisi puuhastella ehkäpä satoja pönttöjä tässä vuosien kuluessa.

Esillä 0 vastausta