Keskustelut Metsänhoito Poppeli?

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Poppeli?

    Tiedän, nyt ei pysytä sertifikaatioiden piirissä.
    Populus sp. on tuotoltaan paras puumme. Jesse harrastaa hybridihaapaa, mutta meillä kasvaa myös muita nopeakasvuisia poppeleita ( populus se on haapakin). Onko kokemuksia poppeliviljelmistä? Kuitupuun hinnan laskiessa nopeakasvuiselle energiapuulle voi olla enemmänkin tilausta.

  • jees h-valta

    E.uro on oikeilla jäljillä. Ja toki sitä poppelisukuista tosiaan kasvatan. Olisi se varmaan vielä nopeampi mutta rakenne kyllä vielä pehmeämpi kuin h-haavassa. Olen vain joskus noita puistojen kaadettuja sillä silmällä syynäillyt. Kauheita kasvamaan mutta lahoaa myös herkästi. Ainakin noissa yhdyskuntarakentamisien kohteissa. Toki silloin on ympäristö aivan muu kuin metsä. Olisi ainakin hakerummulle ystävällinen murskattava. Miten kuivuu hakkeena ei haisuakaan. Aivan yhtä mielenkiinnolla odotan jos joku tuntisi asiaa paremmin.

    e.uro

    Jättipoppeli, sikäläisittäin black cottonwood, on yhdysvalloissa ainakin wikipedian mukaan taloudellisesti merkittävä laji, käytetään paperin ja vanerin valmistukseen. Toisin kuin haapa, poppeli ei vaikuttaisi olevan jäniksen ruokalistalla, hirvestä ei ole kokemuksia.

    vänkäri vänkäri

    Euroopassakin tehdään poppelivaneria mutta sen huonona puolena on hauraus. Levyn työstäminen on hankalaa reunan lohkeillessa herkästi.

    Kuitupuunkasvattaja

    Jänis ja hirvi syövät erittäin mielellään poppeleita. Omakohtaista kokemusta on mm. palsamipoppelista, ruhtinaanpoppelista, laakeripoppelista, ruhtinaanpoppelihybrideistä jne.

    Poppelit kyllä kasvavat nopeasti, mutta metsäpuuksi hybridihaapa voisi olla valinta, jos Populus-sukua haluaa kasvattaa.

    Sensijaan peltomaisessa tehoviljelyssä myös muut poppelit ja pajut ovat hyviä. Pajuista etenkin vesipaju on antanut hyviä tuloksia.

    Kertokaapa energiakasvien viljelyä ja EU:ta tuntevat, että miksi meillä pajujen kasvatus ei kuulu maataloustuen piiriin (peltoenergiakasvit). Käsittääkseni Ruotsissa ja Tanskassa viljellään pajuja ja siellä saattaa tukipolitiikka olla erilaista. Onko syynä aikoinaan käydyt EU-jäsenyysneuvottelut maatalouden osalta?

    Meillä peltobiomassaa on tuotettu mm. viljelemällä ruokohelpeä. Muutamat bioenergia-ammattilaiset ovat sanoneet, että pajuista saataisiin parempi sato, mutta esteenä on Suomi-EU:n maataloustukipolitiikka.

    Tällä palstalla on jo todettu moneen kertaan, että tuet vääristävät järkevää toimintaa väärään suuntaan. Nyt tuet ohjaavat viljelyä pois puuvartisten viljelystä. Kyllä olisi tukikirveelle töitä!

    e.uro

    Oma kokemukseni poppelista on poronhoitoalueelta. Pihassa on erittäin runsaasti metsäjäniksiä. Vatukko katoaa jäniksen suihin, mutta poppeliin ei ole kajottu kertaakaan. Poikkeaako sitten jäniksen ja rusakon ruokailutottumukset toisistaan.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)