Keskustelut Harrastukset Potun kasvatus vs metsän kasvatus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Potun kasvatus vs metsän kasvatus

    Perunan kasvatus taitaa olla vähentynyt harrastelaji, kun kaupasta saa kaiken helpommin eikä ole kalliitakaan.  Mutta samaa laatua ei saa kaupasta ostettuna kuin jos kasvattaa potut itse (ilman myrkkyjä tietysti).   Ollaan kasvatettu jo pitkään vaihdellen eri lajikkeita jotka sopii erilaiseen käyttötarkoitukseen. Siemenethän pitää uusia aika-ajoin muutenkin, samoin  kasvatuspaikkaa pitää vaihtaa.

    Metsän kasvatus olisi pellolle toinen ve mutta tulo/muu hyöty on kaukaisuudessa; potuista tulee ainakin jonkinlaista satoa joka vuosi.  Hapan maa sopii erään pottutohtorin kertoman mukaan  hyvin perunalle. Metsämaa-tai peltoheitto turvemaa käy siis hyvin tarkoitukseen.  Tukea ei ko hommalle saa mutta voi sitä koettaa kasvattaa ilman tukeakin omaan käyttöön lähinnä.  Riista-aita tms. vastaava este voi olla pakollinen, kun turvemaapelto on metsän kupeessa.  Villisika on ainakin kiinnostunut perunoista, jos niitä sattuu seudulle.  Miten lie kauriiden kanssa. Ehkä eivät ole kiinnostuneet perunoista; perunanvarret ei ole syöntikelpoisia.

  • Per Ä Reikäs

    Vatutkin kasvaa hyvin kaikilla mailla

    Metsänmies

    Kasvatin viime kesänä omiksi tarpeiksi perunoita.(Ilman tukia). Kasvamaan  laitoin 20 siemenperunaa, sato oli pyöreästi viisinkertainen.Ei syöneet myyrät, ei villisiat eivätkä kauriit. Alun toistakymmentä kertaa saatiin vaimon kanssa syödä oman ”pellon” uusia perunoita.

    arto arto

    Sopimus viljelyä ne on eli hinta on tapauskohtainen. Peruna ei tuota juuri mitään täällä jakavat ilmaiseksi eikä nekään kiinnosta ketään. Kaupasta saa 4e 5kg siitä kuljetus ja kaupan kate.  Ei varmaan tuottajalle jää paljoa.

    Jätkä

    Sopimusviljelyä se on perunankin kanssa.Tässä on muutamia alueitra, joihin perunan tuottajat ovat keskittyneet. Homma on ihan sama kuin esim sokerijuurikkaan tai Rypsin tms viljely.

    Myös ohraa tuotetaan Koskenkorvan tarpeisiin, mutta sitä puidaan yleensä 5000 kg / ha. Kumina on tainnut olla parhaiten tuettu peltokasvi viime aikoina.

    Puuki

    Tämäkin ketju on ihan asiallinen ja sopii palstalle.   Reservuaarin sarkastien kommentti ei tosin toiminut mutta se ei ole aiheen eikä minun  vika. (harmitus tuli hänelle  ilm. siitä) .

    Vertailussa on kyse maanviljelyn ja metsänkasvatuksen eroista.  Immateriaalinen etu tarkoittaa potun kohdalla hyvää makua ja terveellistä kasvatustapaa. Ne ei ole materiaalisia hyötyjä.

    Rane

    Täällä paikallinen viljelijä lopetti potunkuorimon toiminnan.Kuoritut potut tulee nykyään Kainuuseen Oulusta.Kilpailutuksessa voisi periaatteessa painottaa paikallisuutta mutta ei ole pakko.Kuoripotun myyminen on kuulema ihan yhtä kannattavaa kuin kuoritunkin,kuorintahävikki ja palkkakustannukset rasittaa.

    Visakallo Visakallo

    Perunaa alettiin viljellä Suomessa 1700-luvun loppupuolella, mutta onhan meillä toinen kasvi, mitä on viljelty paljon kauemmin, eli jo ainakin 1400-luvulta lähtien. Tukea siihen ei makseta, vaan päinvastoin virkavalta tahtoo kaikin tavoin vain hankaloittaa sen tuotantoa. Sitkeät suomalaiset eivät kuitenkaan tästä lannistu, vaan uusia viljelmiä perustetaan sitä mukaa niin maalla kuin kaupungissa, kun toisia joudutaan lopetetaan. Sähkölle sen kasvatus on aika hupaa, mutta sitähän tulee töpselistä!

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Hamppu

    Puuhastelija

    Niin, perunassa huonona vuonna voi sato olla lähellä nollaa sääolosuhteiden vuoksi ja esim syksyisen voimakkaiden sateiden takia voi osa sadosta jäädä maahan, kun ei koneilla pääse.

    Jätkä

    Perunankasvatus toimii parhaiten hiekkapitoisilla mailla, jotka sateen sattuessa laskevat veden läpi. Savimailla ei perunasta tule laadukasta, eikä niissä nosto onnistu kostealla, koneet kyllä kulkee, mutta säiliöön tulee enemmän maata kuin perunaa.

    Esim Pälkäneellä pellot ovat kuin luotu perunan kasvatukseen, eikä syyskosteus haittaa.

    Perunoiden sorvaaminen kuorettomaksi ja samankokoiseksi on ihan tuottavaa toimintaa, kun tärkkelystehdas on samalla tontilla. Periaatteessa kaikki menee kaupaksi.

    isaskar keturi

    Kannattavinta on vuokrata pelto potun kasvattajalle. Pellon vuokra on huonoillakin alueilla joku 150 e/ha/v=>12 000 e/ha/80v ja tuloja tulee tasaisesti alusta lähtien.

    Nykyisillä puun hinnoilla pitäisi saada kiertoaikana 400-500 kuutiota puuta hehtaarilta samaan taloudelliseen tulokseen (arvio ilman laskelmaa – jos joku haluaa, voi tehdä tarkemman laskelman) ja pellon vuokrarahat tulee kerran vuodessa tilille ilmaan mitään vaivaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)