Keskustelut Puukauppa Puukaupan ja Metsätöiden kausiluonteisuus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
  • Puukaupan ja Metsätöiden kausiluonteisuus

    Saataisiinko keskustelua auki kausiluoteisuudesta metsä alalta joka on lisääntynyt alallamme?

  • Nimetön

    Hakkuukapasiteettia tuntuu olevan, nytkin parhaan pakkasjakson aikana kaikki sahat ei kertakaikkian pystyneet ottaan tukkia vastaan sitä kyytiä mitä koneet ois kerennyt hakata, harmi.

    Metsuri motokuski

    Näyttää siltä että teollisuus rummuttaa tämän kuskipulan puolesta. Mutta taas koneyrittäjäliitto on koko ajan ilmoittanut että kuskeja ja koneita piisaa kunhan saadaan työt jaettua tasaisesti.

    Meillä myös koneet vietiin hallille ja syynä oli lähinnä tiestön kunnon pettäminen. Puuta kyllä saadaan tienvarteen kunhan palstoille päästään. Muuttolintujen mukana tulivat painorajoitukset ja kelirikkolaput jotka kotiuttivat koneet tehokkaasti.

    vänkäri vänkäri

    Puupulahan meillä uhkaa. Uittopuuta nostetaan jäistä koko ajan ja sen pitäisi riittää kelirikon yli. Saas nähdä. Tammi- helmikuussa olisi ollut kelejä kaikenlaisiin leimikoihin, silti keskityttiin valtaosin harvennuksiin. Vasta sitten kun tukkikentältä alkoivat kalikat loppumaan alkoi tukkileimikoiden teko. Tämän talven kuviot ovat ihmetyttäneet kaikkia kenen kanssa on jutellut niin tehtaalla kuin metsässäkin.

    Kuitupuunkasvattaja

    Oliko niin, että Vänkärin työnantajallakin raaka-ainevastuuta siirrettiin metsäväeltä enemmän talousihmisille muutama vuosi sitten? Joissakin yhtiöissä koettiin karmaisevia hetkiä, kun näennäis-optimointi söi raaka-aineen pystyvarannot ja toimitukset pääsivät viivästymään, koska raaka-aine saattoi loppua kesken. Kukaan ei uskaltanut tunnustaa, että tilauksia meni toisaalle. Puutehtaan johtaminen on aivan jotain muuta kuin konepajan pyörittäminen.

    vänkäri vänkäri

    Varmasti sekin piilee taustalla, samoin tietysti rästiin jääneet harvennusleimikot edellistalvilta joita on sitten tehty vanhenemasta pois. Nyt ei kai sitten leimikoita hankita kuin yhden vuoden tarpeisiin, mikä taas sekin on vähän epävarma tilanne. Takana on kuitenkin ajatus mahdollisimman nopeasta kierrosta kannolta satamaan. Kaikenlainen varastointi missään tuotannon vaiheessa tuntuu olevan myrkkyä kustannuslaskelmille. Käytännössähän tämä ei toimi, varastoja tulee aina jonkinverran ja niitä pitää ollakkin poikkeustilanteiden varalle. Muuten näennäisillä säästöillä saadaan hyvin äkkiä aikaiseksi menoeriä tilausten myöhästymisten tai laatuongelmien takia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tämähän se on se mörkö, varastoon sitoutuneen pääoman korko, vaikka korko kuulemma nytkin on negatiivinen.

    Puunjalostusta hajutuntumalla seuranneena oikein joskun naurattaa tuo varaston pelko. Varaosienkin puutteen takia isoja laitoksia saatetaan ajaa alas. Ei saa pitää varastossa kun tulee varastotappiota.
    Sama se on puullakin mieluummin tehdään jos jonkinlaisia kalliita manöövereitä kuin pidettäisiin puun varanto kohtuullisena.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Valitettavasti teollisuusjohtomme huomaa ympäristön muutokset vielä hitaammin kuin Titanic jäävuoren. Nyt pitäisi riehua pellit auki kun kerran raha on ilmaista mutta mitä vielä. Potkitaan porukkaa pihalle ja pelätään huonoja aikoja!

    Jätkä pätkät

    ”Valitettavasti teollisuusjohtomme huomaa ympäristön muutokset vielä hitaammin kuin Titanic jäävuoren. Nyt pitäisi riehua pellit auki kun kerran raha on ilmaista mutta mitä vielä. Potkitaan porukkaa pihalle ja pelätään huonoja aikoja!
    Lähetetty: 26 min sitten
    Lähettäjä: jees h-valta ”
    Ei minkään sahan kannata sahata tavaraa varastoon, jos kauppa ei käy. Yhdelläkään sahalla ei ole sellaisia varastointitiloja, että niihin voisi varastoida kunnolla monen kuukauden tuotoksen. Kuivaamosta tuotu tavara ei säily myyntikuntoisena kattamattomana pihalla.
    Kyllä kaikki vientisahat myyvät ensin sahatavaransa ja käytännössä sen jälkeen alkaa motot raksuttamaan, sahat ulvomaan ja rekat liikkumaan.

    vänkäri vänkäri

    Sahoilla käytäntö on toisenlainen mitä meillä. Meillä taas on suuriakin varastoja lopputuotteille Keski-Euroopassa ja myös Suomessa. Tuotteet ovat lähellä asiakkaita ja ne toimivat tarvittaessa hiljaisen kauden puskurina. Sitä vastoin tehtaalla ei varastoja ole ja olen itsekkin pitänyt meteliä sen puuttumisesta. Ei tarvita hehtaarihalleja vaan yleisimmistä tuotteista muutaman paalin jemmaa, josta tilaus täytetään jos tavara loppuu kesken. Ajanhukka, mikä seuraa parin kolmen paalin tekemisestä kesken muun tuotannon on vuodessa melkoinen. Varastopaaleista tullut ”tappio” olisi taatusti pienempi kuin jo pelkästään viivästyssakot.

    pihkatappi pihkatappi

    En tiedä puhuuko Vänkäri nyt sellutehtaasta, vai mistä, mutta yritän pysyä Vänkärin aiheesssa. Onko nuo ”paalit” niin bulkkituotetta, ettei niissä ole asiakaskohtaisia eroja. Nykyisin joku BCTMP tehdaskin tekee monelle asiakkaalle ja kaikille on erilainen mixi. Tietysti jos asiakkaita on joku parikymmentä, niin voisihan noista tärkeimmille asiakkaille pitää varastoakin, mutta kun nuo vatimukset saattavat asiakkaala yhtäkkiä muuttua massan sisällön suhteen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)