Keskustelut Puukauppa Puukaupan pitkäaikainen väheneminen

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Puukaupan pitkäaikainen väheneminen

  Keslakin liittyi henkilöstöään lomauttavien joukkoon Ponssen ja John Deeren jatkeeksi. Korjuukalustoon investointien vähyys on näkynyt pitemmän aikaa rautapuolella. Onko tässä jotain hyvää odotettavissa? Kalustosta yltarjontaa aikaisemmin ja ala mennyt liian kilpailluksi joten siinä mielessä toiminta voi järkevöityäkin.

  Kaikkea Suomessa kasvavaa puuta ei läheskään enää tarvita joten korjuuuseen riittää pienempikin työntekijämäärä ja samalla litrakoon ja hehtaarisaannon nollaraja tulee nousemaan.

  edit – typo korjattu

 • jees h-valta

  Kaikelle Suomesta irtoavalle puulle löytyy tarvetta aivan lähimmän kymmenen vuoden sisään. Pitää vain päästä tästä ”tumput suorina ihmettely”- vaiheesta ensin eroon. Ja saada kivihiilen laahaaminen pois syntilistaltamme.

  Pähkäilijä

  jos puulla kilpaillaan kivihiilen kanssa ei kyse ole puukaupasta vaan tuetusta puun korjuusta pelkästään kun kivihiilen MWh hinnat on CHP laitoksella hiilidioksidiveroineen noin 22€/MWh, voi jokainen miettiä kantohintaa jos puu on hakkeena laitoksella samaan hintaan…

  jees h-valta

  Hakkeen kiintokuutiosta saadaan tehollista lämpöarvoa noin 1,8 MWh. Tuohon hiilen hintaan verrokkina se olisi noin neljäkymppiä siellä laitoksella. Tuosta hiilariveron käytöksestä en hakkeella tiedä.
  Toki se hiili on halpaa mutta olen silti jopa nykyisen tuetun kotimaisen kannalla. Ei tuo hiili kovin kestävää kehitystä ainakaan ole. Se raha menee ulos. Tuo hake sentään työllistää pitkän ketjun.

  Pähkäilijä

  Mikä on hakkeen kiintokuutio? Siis 2.5 kuutioa haketta varmaankin kertoimella 0.4. On Suomessa jo nyttenkin kotimainen polttoaine joka on täysin kilpailukykyinen kivihiilelle. Tosin tänä kesänä oli sen verran märkää ettei turpeenkeräys oikein onnistunut. Toisaalta metsässä ei sen kuivempaa ole.

  Vaan konekannan vähentyessä kokoajan vähenee myös yrittäjät eikä niitä sormia napsauttamalla saada. Jos puunkäyttö lisääntyy 10 vuoden kuluttua sitten se lisääntyy. Kenellä lienee varaa seisottaa kalustoa ja tekijöitä sitä odotellessa… Tällä hetkellä konekanta on vähenemässä samoin kun ammattitaitoinen työvoimakin.

  Muutaman viimevuoden aikana on metsäyhtiöt keskeyttäneet hakkuut enemmän kun kerran ja paussit täälläpäin ovat olleet kuukaudesta neljään tällä suunnalla. Sinänsä aivan ymmärrettävää kun eri paperi ja kartonkikoneita sekä vaneritehtaita on suljettu ettei puuta tarvita samaa määrää kun aikaisemmin.

  jees h-valta

  Pähkäilijä oikeassa. Turve on nyt jo täysin kilpailukykyinen ja jopa halvempi kuin kivihiili. Muistaakseni Kankaanpään soiltakin ajettuna Poriin lämpölaitokselle se rekan sisältö on vain 1500 euron hintainen.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)