Keskustelut Metsänomistus Puukaupan tarjouskilpailu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 174)
  • Puukaupan tarjouskilpailu

    Vuosikymmenten ajan puukauppojen tarjouskilpailu valtakirjoilla on ollut Mhy vallassa.
    Nyt mhy-lain muututtua ja jo aiemminkin mhy:n ”korjuupalveluun” on seuloutunut tarjouskilpailun päätteeksi heille edullisimmat leimikot tavalla,jossa muiden hinnat jo näkyvät.
    Onpa tapauksia,jossa isännän leimikkoa ei ole ehtojen mukaisesti kilpailutettu.Otettu vain omaan korjuuohjelmaan.
    Tyyli kun kun on vielä se,että kantohinta,-jos jotain jää-, on kaikilla kuluillaan ja välityspalkkioillaan kutistettu nettohinta.Siis ilman mitään ”riskiä”
    Ihme ja kumma ettei käytäntöön mikään valvova taho ole puuttunut.Vai onko sitä?

  • Rane

    Ei ole helppoa yhtiöilläkään.Storallahan on tämä mainos ”Elämäsi helpoin puukauppa”.Rane sitten tarjotteli 13 ha ennakkoraivattua ensiharvennusta.Ostamies kertoi että ei osta pystyyn mutta jos ostaisi hinta määräytyisi toteutuneen järeyden mukaan ja olisi ehkä siinä kuuden euron paikkeilla.
    Lupaili kuitenkin ostaa hankintana ja neuvoi jopa muutaman tietämänsä urakoitsijan jolla on työnpuutetta.
    Eli tuon mainoslauseen mukainen puukauppa tarkoittaa sitä että kauppaa ei synny,ainakaan helposti,eikä hintaakaan tiedä etukäteen.

    mehtäukko

    Ranen tapauksessa ostomiehen täytyy olla kokematon ja arka.Toisin ollenhan hinnan määritys ei ole konsti eikä mikään: leimikkotekijäthän näkyvät kuin tarjottimella.
    Myn:n roolipeli on kyllä aivan jotain muuta…!

    Portimo

    Niin, niin. Muut toimijat tekevät hyväntekeväisyyttä ja mhy:n tehtvävänä on vain ryöstää jäseniänsä?

    mehtäukko

    Kysymys on siitä,missä määrin vehkeily ja oman edun tavoittelu ei ylitä väärinkäytöksen rajoja??
    Onko peli tuolloin avointa ja tasapuolista? Toimintamalli laittaa esim. metsäpalvelu-yrittäjät ja firmatkin täysin eri-arvoiseen asemaan heihin itseensä nähden.

    Metsuri motokuski

    Jos asiakas haluaa että leimikot kilpailutetaan niin ne kilpailutetaan. Jos tarjouksia ei tule voi mhy:n korjuupalvelu tehdä tarjouksen työstä. Itse olen tehnyt paljon puukauppoja ja olen aina pyytänyt myös korjuupalvelun tarjouksen jos leimikko sopii korjuupalvelun työsarkaan. Välillä ovat saaneet ja välillä ei.

    Minusta korjuupalvelu tekee erinomaisia tarjouksia heille sopivista leimikoista ja hinnat ja katkonta ovat ihan kilpailukykyiset. Täytyy muistaa että korjuupalvelu välittää puun eteenpäin joten katkonta on pääosin sama kuin yhtiöidenkin katkonta. Monesti jopa parempi, koska puuta välitetään useammalle toimijalle.

    MaalaisSeppo

    Nyt en oikein ymmärrä mehtäukon viimeisintä viestiä. Miten niin MHY:n laistaminen asiakkaan vaatimista kilpailevista tarjouksista olisi jotenkin tuomittavampaa kuin esim. metsäpalveluyrittäjien vastaava toiminta. Voihan metsänomistaja tehdä vastaavan kilpailuttamissopimuksen myös metsäpalveluyrittäjän kanssa, joka ehkä sitten toimiikin vastoin sopimusta. Jos MHY tai yritys toimii sopimuksen vastaisesti pitää siihen tietysti metsänomistajan reagoida.

    Isot yrityksethän ovat juuri tuomittu kartelleista. Onkohan niillä vieläkään puhtaita jauhoja pusseissa?

    mehtäukko

    ”..Jos asiakas haluaa että leimikot kilpailutetaan niin ne kilpailutetaan. Jos tarjouksia ei tule voi mhy:n korjuupalvelu tehdä tarjouksen työstä..”
    Näinhän se kait PITÄISI mennä…Mutta kuten edellä mainitsin,onko tuollaiset mainitut käytännöt reiluja muita tarjoajia kohtaan?
    Toisaalta jos puukaupan tarjous pyydetään muilta €/m3 tilillesi, joku ratkaisija asemassa oleva muiden tarjouksia pähkäiltyään ”tekee” omansa tai kaikki kulunsa kynien korjaa vain leimikon…

    jees h-valta

    Kyllähän mehtäukko aivan oikeassa on. Tuo että voidaan tehdä valtakirja kaupanteosta on kyllä vielä jäänne jostain muinaismuistolain perustamiselta. Miksi firmat tekevät vain omaa kauppaa mutta mhy voi levitellä tavaraa mitenkuten sattuu. Rusinoiden noukkiminen pullasta on vain yhdelle sallittua ja se on MTK, oho hups eikun mhy:än piti kirjoittaa. Kepulipeli pyörii edelleen hyvissä voimissa ja nyt saadaan seurata oikein aitiopaikalta minäkin eli valtuutettuna vielä hetken kuinka sääntöjä sanellaan alamaisille. Ei ylämaisille eli EU:lle.

    mehtäukko

    Jees oivalsi villakoiran ytimen sivujuonteen.
    Oikeustajuni mukaan ei vain voi mennä niin,että valtakirjakauppojen ”erotuomarina” toimiva taho (mhy) tarjoukset saatuaan voi laskelmoida tulokset niin,että esim.3-kl maantievarsiharvennuksessa jossa puuta on rutosti ,he voivat metsänomistajan edun nimissä tehdä korjuun nettotilityksen ollessa peräti n.8 €/m3 !
    Voiko muut tarjoukset olla vieläkin huonompia? Eikö tuolla hinnalla ko. kohteessa korjuun siirto parempiin päiviin olisi ollut mo edun mukaista?
    Jos yhdistys raha-ja työpulassaan käyttää asemaansa tällä tavoin,mitähän se on viiden vuoden kuluttua?

    MaalaisSeppo

    En edelleenkään ymmärrä mikä tässä mättää. Onko tosiaan niin, että valtakirjakauppa on sallittu vain MHY:lle? Kyllä kai metsänomistaja voi antaa valtakirjan metsäfirmoillekin (vaikka Tornator) tai naapurille. Metsäfirmathan välittävät paljon puuta myös toisilleen eivätkä kysy siihen mitään lupaa puun myyjiltä.

    Mitenkähän tämä MHY:n valtakirjakauppa sitten voitaisiin estää? Suomessa kun on vapaa sopimusmahdollisuus. Pitäisikö säätelyä lisätä?

    On tietysti hyvä, että epäkohtia tuodaan esiin, jotta puun myyjä tietää varautua mahdollisiin välistävetoihin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 174)