Keskustelut Puukauppa Puukauppa

 • Tämä aihe sisältää 18 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 kuukautta sitten AvatarApli toimesta.
Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
 • Puukauppa

  Tuli haltuun tila, jossa olisi heti päätehakkavaa alaa. Suurin hakattavista kuvioista on metsäarvion mukaan 76 vuotiasta männikköä, puuston pituun 21,4 m. Arvion mukaan kuviolla on tukkiosuus vain 17 %. Onhan puissa aika paljon oksikkuutta jne, mutta silti arvion tukkiprosentti vaikuttaa vahvasti alakanttiin arvioidulta. Oksakinhan, etenkin tuore oksa saa olla aika paksu, jotta tukin kriteeri ei täyttyisi. Kokonaisuutena on sellainen hytinä, että puustossa on erityisen paljon vaikeaa rajanvetoa tukin ja kuidun välillä. Olen miettinyt kenelle kohdetta tarjoaisi jne. Olisiko vinkkejä hakkuisiin. Kannattaisiko esim. MHY:ltä ostaa hakkuun valvontapalvelu? Millaiselle toimijalle leimikko parhaiten sopisi? Yksityinen saha tyyliin Keitele/Verso, vai joku kolmesta isosta? Kohde on Pieksämäen ja Suonenjoen rajoilla. Mihin kiinnittää huomiota; lyhyt tukin minimimitta? Pikkutukki? Tukin kriteerit lienevät kaikilla suunnilleen samat?

 • Panu Panu

  Harvuudesta riippuen yksi vaihtoehto on tehdä laatuharvennus ja lannoitus tässä vaiheessa.

  Apli

  Sahat ei aina kiinnostu näistä kohteista kun parempiakin on tarjolla, mutta kysy kaikilta ja kerro miten lopulta kävi…

  jpjulku jpjulku

  Millähän tavalla esittämääni kysymykseen liittyy se, miten tuo leimikko on sellainen kuin on, tai miten tilanteeseen on tultu😳 Nyt on kyse siitä, miten tuosta mitä on, otetaan ns. kaikki irti taloudellisessa mielessä😀

  Vierastan harvennuksen tekemistä tuon ikäiseen puustoon. Yksi kunnon Maija-myrsky, niin ne laatupuut ovat nutullaan.

  aegolius

  Puukauppaan liittyen en ymmärrä kysymystä. Kysyn takaisin. Onko jokin syy miksi et jollekin puuta käyttävälle leimikkoa tarjoaisi? Vasta kun on viisi ostotarjousta pöydällä, voit miettiä kenelle myyt, jos myyt.

  Muiden toimenpiteiden osalta jokainen joutuu arvailemaan, koska runkoluku, ppa ja m3/ha kaikki puuttuvat.

  Lukemani perusteella välttäisin 70+ vuotiaiden kuusikoiden harvennusta. En saman ikäistä männikköä jättäisi harventamatta, jos nykyinen tukkiprosentti on koon vuoksi alhainen ja latvuksen suhteen jäljelle jäävillä on toivoa.

  Tolopainen

  Olisihan se syytä miettiä riittääkö rahat vai pitääkö heti hakata keskenkasvuisena, jos ostaa jonkin metsäpalstan. Keskiläpimitta olisi myös hyvä tietää.

  Visakallo Visakallo

  Näin se on. Emme ole selvänäkijöitä täällä. Vastausten taso paranee, jos lähtötietoja on enemmän käytettävissä.

  Puuki

  Vanhan männikön harvennus laskee ha-kasvua suhteessa enemmän kuin vanhan kuusikon. Keski-ikäisen (ja kokoisen) kuusikon  harvaksi harvennus pudottaa kok.kasvua  melko paljon mutta sitä vanhemman ei niinkään. (Jos kuuset  pysyy  pystyssä) .   Nuo asiat olen lukenut jostain tutkimuksesta ja todennut omassa kuusikossakin oikeaksi, kun aikoinaan (-80-luvun puolivälissä) väljennyshakattiin melko vanha kuusikko.   Riippuu tietysti sitten puuston laadustakin l. latvuksien kunnosta miten kasvut milloinkin muuttuu.     (Muistan kuk pystyhinnan olleen silloin 105 mk/motti. NykyEuroissa  n.20 € :a ; 20 x 3 = 60 €)

  Apli

  Kuitupuun hinta taas pudonnut, eipä tarvitse harvennus kauppoja ajatella lähiaikoina kyselin varovasti ostajilta, monella kiintiöt aika täynnä, myös talvileimikoissa, myrskypuita yms sahat käy täysillä eli haketta tulee reilusti, noh katsellaan ensi keväänä uudelleen mikä on silloin tilanne..

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)