Keskustelut Puukauppa Puukauppa yksinkertaisemmaksi

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)
  • Puukauppa yksinkertaisemmaksi

    Parissa viimeisimmässä Metsälehdessä on ollut varsin mielenkiintoisia kokeneiden metsämiesten esityksiä puukaupan
    yksinkeraistamiseksi . Toisessa tarjottiin mallia puun hinnoitteluun ja toisessa harvennushakkuiden aloittamsiajankohtaan .

    Hinnoittelussa tulisi pyrkiä suoraan kuutiohintaan ja luopua monimutkaisesta eri tavaralajeihin perustuvasta hinnoittelumallista .
    Tällöin puun ostajalla olisi mahdollisuus katkoa puutavara vapaasti omien asiakkaidensa toivomusten mukaan . Näin puusta saataisiin paras mahdollinen tulos , joka edesauttaisi maksamaan pidemmällä tähtäimellä raaka-aineesta enemmän .

    Harvennushakkuiden lähtötiheyteen professori Kärkkäinen esitti tavoitteen, jossa metsiä hoidettaisiin raivauksin tavoitteena noin
    1 000 rungon hehtaaritiheys ensiharvennuksen jälkeen.
    Näin toimien mm. korjuuvauriot jäisivät minimiin ja työn kannattavuus parantuisi merkittävästi . Tämä kaikki luonnollisesti metsän tuotosta tinkimättä .
    Kärkkäinen kiinnitti erityistä huomiota tiheisiin energiapuuleimikoihin , joissa korjuuvaurioiden määrä on kohtuuttoman suuri . Runkotiheyden alentaminen jo taimikonhoidon yhteydessä on esittäjän mielestä toimiva keino alentaa korjuuvaurioita harvennuksilla .

    (asiavirhe korjattu )

  • Nimetön

    Joo näihän se on että sahatavara lajitellaan eri laatuluokiin ja osa lujuusluokitellaan vasta sahauksen jälkeen.

    metsä-masa metsä-masa

    On Väli- Suomessakin tuttu ilmiö, että eri tukkikokoja menee useamalle laitokselle jalostukseen, lähinnä järeyden mukaan.

    Värimerkkaus on metsässä lajittelun kannalta hyvä ja toimiva keksintö, sen prusteella mittaustodistukselta löytyy sitten motit erilleen ajettavista jakeista.

    Toinen käytössä oleva menetelmä voi olla vastaan oton lajittelu sahalla. Sahalla lajiteltu pino siirtyi esim. hirsirakentajalle, heidän pituus, paksuus ja laatuvaatimuuksineen omaan lokeroon.

    Tukkilaatuna hirsilukki oli hyvä keskinkertaista heikompiin leimikoihin, koska hirrestä maksettiin sama hinta kuin normaali tukista ja laatu voi poiketa yleisestä laadusta, ( oksaisuus ja mutkaisuus ).

    Tukissa voi olla selviä mutka, mutta mutkan jälkeen sen oli jatkuttava samassa linjasa. Kun tukin kokoon ollessa 0,3 m3, niin siirtymää tuli nopeasti kuitupuusta tukiksi.

    Sahauksen jälkeinen lajittelu on sitten sitä ” us….vintta lajittelua ” , jonka perusteella sahalta tehdään myyntikaupat ostajille.

    pihkatappi pihkatappi

    No joo, kyllähän esim. Mhy voi lajitella tarkkaan pölkyt. Mutta valtamenetelmä on kyllä se että iso firma tekee pystykaupan ja tukeilla on puulajeittain yksi tai kaksi osoitetta.

    Metsuri motokuski

    Järeyslajittelu on ihan tätä päivää eri toimijoille mutta jätkän mainitsema oksaisuuslajitelu ei ole. Meillä ainakin verson oksattomat tyvitukit ja oksaiset välitukit ajetaan samaan kasaan sekaisin eikä niitä sen kummemmin erotella ainakaan metsässä. Enkä usko että versokaan niitä välpää muuten kuin paksuuden mikaiseen lajiteluun.

    Kyllä tuolla jätkällä on vielä näköjään hyvin muistissa – 60 luvun oppikirjat ja ihanat metsuriajat.

    jees h-valta

    Sinne kuuskytluvulle se sitten on jäänytkin.
    Meinaan tämä jätkä pätkät. No ei tietysti aivan noin tylysti voi sanoa mutta aika paljon kuultaa läpi vanhakantaisuus.Päivitystä nykyisyyteen jätkä pätkät!

    Visakallo Visakallo

    Kultaisissa muistoissa on tietysti mukava elää, mutta niille jotka tällä hetkellä työelämässä pitävät tätä yhteiskuntaa pyörimässä ja mahdollistavat meidän vanhojen eläkepäivien vieton, ei kyllä kannattaisi kovin paljoa vanhentuneita juttuja tarjoilla.

    Metsuri motokuski

    Se on varmaan totta että jotkin sahat lajittelevat oksattoman laudan erikseen panelin höyläystä varten. Samoin uskon että pienmmät sahat voivat hyvinkin sahan kentällä tehdä laatulajittelua. Mutta en muista että olisimme metsässä lajitelleet A,B ja C tukkeja. Katsoin tuossa kävelylenkillä UPM:n mäntytukkikasaa ja sielläkin olivat kaikki laatuluokat sekaisin.

    Muistan hyvinkin kun minulle koulussa opetettiin koulun motossa olevat napit, joihinka oli ohjelmoitu tukkien laatuluokitus A,B ja C tukkeihin. Ei niitä sitten tuolla työelämässä ole sen koomin käytetty.

    Jätkä pätkät

    Se riippuu… sanotaan. Kyllä hieman isommissakin leimikoiden varastoissa saattaa olla samankin firman laput päissä, mutta usein ajomies on ajanut eri kasoihin erilaisia tukkeja.
    Lajittelua on ehkä tehnyt hakkuukoneen käyttäjä, tai sitten ei.
    Viimeinen lajittelija on tukkiauton kuljettaja, joka plokkaa tukkeja kuormatessaan.
    Niin! Niissä lapuissa on yleensä erilaiset osoitteet eri kasoille.
    Se, että ”laadut” menevät osittain uusiksi, ei haittaa, koska kaikki sahat saattavat olla saman yhtiön omistuksessa, mutta niissä on myös kaikkein tarkimmat mittalaitteet, joilla jokainen erä ja jokainen pölli voidaan mitata.
    Eräs eläkkeelle alkanut puunjalostaja kertoi tehneensä elämänsä parhaan diilin saatuaan ostaa lahovikaista kuusen tyveä isomman määrän ja sahanneensa siitä oksatonta kuusilautaa ”niin perusteellisen paljon”.
    Oli tarkoitus käyttää huippupaneelina oman hirsitalotehtaan tuotteissa, mutta meni kaikki vientiin ”Sikahinnalla”.
    Uskon, että palstan motomiehet ovat hyviä tekniikan osaajia, mutta laadun päälle he eivät ymmärrä mitään.

    kuusessa ollaan

    ”palstan motomiehet ovat hyviä tekniikan osaajia, mutta laadun päälle he eivät ymmärrä mitään.” – jätkä pätkät

    Eiköhän laadusta tietämättömät istu isompien firmojen konttoreissa, kuin motojen ohjaamoissa. Siellä katsellaan matriisia ja millaista tavaraa mitoiltaan tarvitaan, sitten kun pölkyt on sahattu, katsotaan mitä sattuu torven päästä tulemaan ulos laadun puolesta…

    Sahojen lajittelussa erotellaan laatutyvet erilleen, omatkin tehdasmittaukselliset hankintatukit menivät samassa kasassa ja mittalistassa oli eritelty +15e hintaiset tyvet. Löysivät yhden enemmän kuin itse olin laskeskellut 🙂

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tukkeja voi laatulajitella röntgenillä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)