Keskustelut Puukauppa Puun energiakäyttö

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Puun energiakäyttö

  Merkitty: 

  ”Vastoin joitain harhakäsityksiä, RED ei kiellä yksityishenkilöiden puun polttamista eikä määritä biomassaa uusiutumattomaksi energianlähteeksi. Sen sijaan RED esittää, ettei runkopuun tai ensisijaisen puuraaka-aineen polttoa tulisi taloudellisesti tukea eikä edistää. Myös sekundaarista puuraaka-ainetta ei suositella poltettavaksi, mikäli raaka-aineelle löytyy taloudellisesti merkittävämpiä tai ympäristöystävällisempiä käyttötarkoituksia. Direktiivissä on siis metsien käytön osalta ennen kaikkea kyse siitä, ettei muuhun käyttötarkoitukseen sopivan puuraaka-aineen polttoa tulisi laskea jäsenmaille asetetun uusiutuvan energian tavoitteeseen.”

  https://www.sirpapietikainen.net/uusiutuvien-energiamuotojen-tavoitteet-tulisi-asettaa-kerralla-kuntoon/

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Aiheeseen puun poltto pari hyvää näkökohtaa yleistökommenteissa Hesarin jutussa ”EU suhtautuu yhä kielteisemmin puun polttoon” (25.9.) EU-parlamentin tuoreen linjauksen mukaan puun energiakäyttöä ei siis ilmeisesti saisi tukea julkisista varoista eikä sitä luettaisi uusiutuvan energian kiintiöön, mikäli sen taso ylittää vertailukauden tason viisivuotiskaudella 2017-2022 keskimäärin (vertailutasolla on huono kaiku metsäalan hiilinielu & lulucf-jupakan takia).

  Uusiutuvan energian tavoitteista voidaan varmaan nykyisessä kriisitilanteesta lipsua ilman sanktioita. Energiapuu saataisiin varmaan korjattua markkinaehtoisestikin ilman tukea, kunhan taimikonhoidot tehtäisin säntillisesti ja jos metsäteollisuus ei vartioisi niin mustasukkaisesti oikeuttaan halpaan kuitupuuhun.

  Energian tuotannon kokonaistilanne voi olla kuitenkin aiemmin luultua hankalampi ensi vuonna mikäli Ukrainan kriisi ei ratkea sitä ennen. Jos ratkeaisi, kaasua voitaisiin jälleen ostaa Venäjältä, mutta palataanko entisiin määriin se jää nähtäväksi. Neova on laskenut, että ensi vuoden syksyllä turpeesta ja energiapuusta voi tulla pulaa, joten poltamme sitten ehkä öljyä ja tukkipuuta. Tätä ei EU-parlamentti RED-direktiivinsä hyväksyessään kai halunnut? Tilleyn kommentti sähkön säästö -ketjussa osoittaa että tämäkään ei välttämättä onnistu, kun olemme menneet liian pitkälle halvan kaasun perässä, siis muutkin kuin Fortum Uniperissä.

  Toinen yleisökommentti: puuenergia vaatii vähemmän käsittelyä kuin muut energiamuodot ennen kuin se on valmista käyttöön: vain keräämisen metsästä, kuivatuksen ja haketuksen.

  Tuohon Sirpa Pietikäisen blogikirjoitukseen voi vielä todeta että pieniläpimittaisella energiapuulla on vain kaksi käyttötarkoitusta: joko se jää metsään lannoitteeksi tai se korjataan energiaksi. Itse en hahmota mikä vaikutus on sillä että sen käytön lisäystä vertailutasoon nähden ei saada laskea uusiutuvan energian osuuteen. Joutuuko puuenergia esimerkiksi päästökaupan piiriin tai lisääkö sen päästöjämme?

  puutuomas

  Tää RED.hän vaikuttaa olevan askel parempaan suuntaan ylijäreiden/ pystykuivien hyödyntämiseen ja kasvatukseen kannustavan näkökulmasta.

  Panu Panu

  ”ettei muuhun käyttötarkoitukseen sopivan puuraaka-aineen polttoa tulisi laskea jäsenmaille asetetun uusiutuvan energian tavoitteeseen.”

  Jos tavoitetta ei saavuteta niin tullee sanktioita. Suomi tietysti mallioppilaana saavuttaa kaikki tavoitteet, jotka taitavat vielä olla asetettu maakohtaisesti Suomelle tiukoiksi ja Unkarille sekä Puolalle väljiksi.

  Uusiutuvaksi ei tähän tavoitteeseen siis jatkossa lasketa puun primäärikäyttöä energiaksi. Toisin sanoen vain ns. sivuvirrat kuiten sahapuru lasketaan. Eli kun poistetaan energiapuuksi pieniläpimittaista kuiduksi kelpaamatonta puuta niin sitä ei lasketa, koska sille olisi muuta käyttöä vaikka ei ole. Myöskään hakkuulla syntyvää latvusmassaa ei lasketa, onko sille jotain parempaa käyttöä?

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)