Keskustelut Puukauppa Puun hinta 2025

Esillä 8 vastausta, 391 - 398 (kaikkiaan 398)
  • MaalaisSeppo

    Energiapuun hintaan vaikuttaa myös kuitupuun kysyntä. Huomattava osa energiapuusta soveltunee sellun tekoon. Kuitupuun hintahan on noussut ennätystasolle, mikä todennäköisesti vähentää energiapuun tarjontaa.

    Jos ensi talvi on kylmä, eiköhän energiapuukin mene hyvin kaupaksi. Sähkökin on kylmillä keleillä hintavaa, jolloin sähkökattilat kylmenevät ja hakekattilat toimivat täysillä. Pääkaupunkiseudulla voi puuta ensi talvena palaa yllättävän paljon. Syksyllä taas energiapuusavottaan.

     

    Visakallo Visakallo

    Energiapuussa on se hyvä ominaisuus, että jokainen voi tahollaan punnita, mikä on sille riittävä hinta korjata talteen, vaiko laittaa raivaussahalla maahan. Muistan hyvin, kun 20 vuotta sitten myin ensimmäiset energiapuut pystyyn vitosella, ja kuinka se tuntui ihmeelliseltä, että kulut muuttuivatkin tuloksi. En kyllä siinä vaiheessa osannut uneksiakaan, että hinta voisi myöhemmin jopa 6-7-kertaistua!

    suorittava porras suorittava porras

    Tuo illuusio on haihtunut niiltä ,jotka kuvittelivat saavansa risunsa kaupaksi ,mutta ovatkin joutuneet kaatamaan kepit maahan ennakkoraivauksissa ,jotta saavat puunsa kaupaksi. Läheskään kaikkialla ei ole energiapuulle kysyntää. Palstojen pieni koko ja logistiset haasteet rajaavat suurimman osan ”potentiaalisista” kohteista 0-rajan huonommalle puolelle. Järeämmän energiapuun kohdalla markkinat vetävät paremmin.

    Tavoitetta on syytä kirkastaa siten ,että markkinoille tuotetaan tavaraa , joka kelpaa useampaan käyttökohteeseen. Entäpä ,jos kuitupuun kysyntä sakkaa? Sitten on tarjolla paksumpaa puuta yllinkyllin energiakäyttöön ja hoitamattomat risukot jäävät luonnon armoille. Ja kuten olen useaan kertaan todennut, tienvarsien energiapuukasat näyttävät jo aivan toisenlaisilta verrattuna 20 vuoden takaiseen tilanteeseen. Tukkeja eikä järeää kuitua paljon näkynyt 20 vuotta sitten rankojen joukossa. Nyt näkyy jopa niin ,että heikompaa hirvittää.

    Kun vielä mennään kalustopuoleen ,en usko ,että giljotiineja kauaa näkyy nuorissa metsissä. Jos ne eivät tuota riittävää tuloa korkeasuhdanteessa ,vie lieväkin taantuma pohjan pois koko hommalta. Pienpuun käsittelyyn erikoistuneita yrityksiä on lopettanut toiminnan heikon kannattavuuden takia ja jatkoa on luvassa. Mitä johtopäätöksiä tämän perusteella tulisi tehdä energiapuun tulevaisuudesta?

    Visakallo Visakallo

    Suorittava on ollut 18 vuotta väärässä, katsotaan nyt ihan rauhassa, mikä on tilanne seuraavan 18 vuoden kuluttua, eli vuonna 2043.

    suorittava porras suorittava porras

    Kysypä niiltä ,jotka eivät ole saaneet odotuksistaan huolimatta  risujaan kaupaksi. Paljon kohteita on päätynyt pelkästään ennakkoraivattaviksi. Kaksikolmannesta runkoluvusta on kaadettu maahan ja lopusta on kertynyt harvennettaessa  niukasti lähes alamittaista hoikkaa kuitua .  Rästikohteet ovat rästikohteita eivätkä ne muuksi muutu. Rästien kasvattaminen ei pitäisi kuulua metsätalouden päätavoitteisiin.

    Visakallo Visakallo

    Minä en kylläkään ole myynyt energiapuuksi yhtä ainutta rästikohdetta näiden 20 vuoden aikana. Katsotaan niitä sitten yhdessä, kunhan tässä ehditään.

    konstapylkkerö2

    E-puu on yksi puutavaralaji muiden joukossa.  Hyvin meni joku vuosi sitten tiheä e-puu metsä kaupaksi. Viime vuonna vielä paremmin kuitupuukokoinen ensiharvennus.

    mehtäukko

    Toistan: Ja kun eh- puustoa kasvatetaan parhain käytännöin tukkimetsä tähtäimessä, siitä on markkinatilanteen mukaan helppo päättää harvennusten loppukäyttö.

    Monenlainen riski vältetään.

Esillä 8 vastausta, 391 - 398 (kaikkiaan 398)