Keskustelut Puukauppa Puunkäyttö lisääntyy.

  • Tämä aihe sisältää 27 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten AvatarTimppa toimesta.
Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
  • Puuki

    Puun käyttö lisääntyy ja siitä tehdään entistä arvokkaampia tuotteita, ainakin käytetään entistä tarkempaan koko raaka-aine. Ei juuri näy kuitupuun ostohinnassa , koska tarjontaa on paljon.

    Tukkipuun hinta on noussut hieman . Kuusitukin 65 € on jo n. puolet parhaimpien aikojen reaalihinnoista (80-luvun loppupuoli), jos oletetaan että kasvu on nykyään n. 1/3 parempaa kuin silloin.

    Uusmetsäläinen

    Rakkaassa kilpailijamaassamme Ruotsissa metsäteollisuus muuten investoi myös rajusti: viime vuonna 16.4 miljardia kruunua. Suunnitteilla on myös jättimäinen Domsjö Ab:n biojalostamohanke, jonka toteutus on kuitenkin jäissä investorien puuttuessa. Viime mainittu hanke ilmeisesti lisäisi puun kysyntää myös Suomen länsirannikolta.

    Kilpailu metsien biotuotannossa ei siten näytä ihan helpolta. Jospa Ruotsin Miljöpartiet onnistuisi metsien lisähakkuiden rajoittamisessa Ruotsissa niin kuitupuun lisäkysyntä siirtyisi Suomeen.

    Tolopaisen kanssa olen taas samaa mieltä kiinalaisten osaamisesta metsähankkeissa. Todennäköistä on, että investoimalla Suomeen kiinalaiset hankkivat puunjalostusosaamista   ja  monistavat vastaavat tehtaat Kiinaan. Saattaa olla, ettei uusikaan Kemijärven tehdas ole kovin pitkäikäinen. Ulkomaisten investointien lisäämiseksi  riski lienee syytä ottaa.

    Kommunistisessa Kiinassa vaihtotaseen ylijäämä on edelleen niin jättimäinen, että rahaa riittää tällaisiin ulkomaisiin investointeihin, jotka pitkälla ajalla hyödyttävät Kiinan kansantaloutta.

    Puuki

    Onko Kiina vielä kommunistinen ? Varmaan on nimellisesti, mutta jokin muu -ismi sielläkin toimii. Kommunismi ei tosin ole toiminut missään muutoin kuin teoriassa ; tasa-arvoisia kaikki mutta toiset oli kommunistisissakin maissa tasa-arvoisempia kuin toiset.

    Visakallo Visakallo

    Kaikki puunkäyttöä lisäävät hankkeet tulevat kohtaamaan jatkossakin vaikeuksia, sillä metsättömien, mutta muuten vaikutusvaltaisten maiden ympäristöjärjestöjen ohjaamat edustajat käyttävät suurta valtaa EU:ssa. Suomen seuraavan hallituksenkaan metsälinjauksista ei ole takeita. Voimme taas joutua uusiin Lapin metsäsotiin ja etelässäkin taas natura-mielivallan uusintaan. Uudet aavistushakkuut turvaavat jälleen teollisuuden puunsaantia, eli historia toistaa tässäkin itseään. Jos jotain myönteistä halutaan asioissa nähdä, on metsien käytön rajoittajillakin edessään uudet ajat. Kiinalaiset kun eivät ole kiristettävissä samaan tapaan kuin länsimaiset yritykset. Agressiiviset ympäristöjärjestöt joutuvat järjestämään rahoituspohjansa uusiksi.

    Rane2
    kuusessa ollaan

    Kyllä muuallakin on taitoa, ei kannata enää oletella että suomi olisi ainoa maa ja kansa, joka osaa sellutehtaan toteuttaa tai keittää sellua.

    Kiinalaiset esimerkiksi päräyttäneet luotijunarataa alle 10 vuodessa 9600 km. Kun kansaa on 1,4 miljardia, löytyy sieltä väkisinkin taitoa ja resursseja toteuttaa asioita.

    Timppa

    Kyllähän nyt hintakäyrä näyttää tiukasti koilliseen.  Kuinka kauan?  Kauppaa tehdään nyt kesäleimikoista.  Paikallisesti saattaa markkinatilanne muuttua nopeastikin, jos joku merkittävä ostaja äkisti lopettaa ostonsa tai ainakin pudottaa hintojaan.  Joskus on jäänyt myyjälle ”Musta-Pekka” käteen, kun on liian kauan odottanut parasta hintaa.  Vuonna 2012 oli meille käydä näin.  Katselin hintakäyriä ja odottelin, että nousee vielä vähän.  Kun aloin pyytää tarjouksia, niin yksi ostaja ilmoitti, että hänellä on ostokielto.  Toinen pudotti hintaansa selvästi.  Onneksi löytyi yksi vähän harvinaisempi ostaja, jolta saatiinkin kunnon puista kunnon hinta.

    Todellisuudessahan puunkäyttö ei ole vielä lisääntynyt merkittävästi suhteessa puuvarantoon tai metsän kasvuun, joten kysynnän laskukin on mahdollista, josa siis ostajilla on hankittu riittävästi leimikoita.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)