Keskustelut Puukauppa Puunmyyntikartelli

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)
 • Metsuri motokuski

  No ei. 1,3 m tarkoittaa sitä että siinä on ensimmäinen tarkistuspiste. Moto kyllä osaa laskea kuution 0-1,3 m välillä. Harvoissa motoissa on edes 1.3 m korkeaa hakkuupäätä. Joten jokainen kone kuutio omasta kohdastaan, mutta yhteinen sovittu ensimmäinen tarkistuspiste on tuo 1,3m. Tyvilaajentumaa kone ei osaa laskea mutta sahallakin se sorvataan pääosin pois ennen sahausta. Nuo tyvilaajentumat ovat niin mitätön kuutiomäärä että on paljon muitakin tekijöitä joissa poistuma on suurempi kuin tyvilaajentumassa.

  Kivelänhanttu

  Muistan kun motot oli yleistyneet. Esiteltiin motomittausta metsänomistajille kuinka tarkka mittaus on. Kerrottiin paksuusmittauksen tapahtuvan 30 cm välein lieriöinä. Esitin kysymykse provosoiden ettei paksuusmittauskohta ole lähelläkään tyveä, osui ja upposi. Tuli täyslaidallinen vastaan, älä poika turhia kysele. Keskustelu tästä on lähinnä teoreettistä sillä motomitta on tähänastisista mittaustavoista luotettavin. Muistatteko miten pystymittausta yritettiin aikanaan.

  vihreen koneen kuski

  Moto kyllä osaa laskea kuution 0-1,3 m välillä. Harvoissa motoissa on edes 1.3 m korkeaa hakkuupäätä. Joten jokainen kone kuutio omasta kohdastaan, mutta yhteinen sovittu ensimmäinen tarkistuspiste on tuo 1,3m. Tyvilaajentumaa kone ei osaa laskea, Nuo tyvilaajentumat ovat niin mitätön kuutiomäärä että on paljon muitakin tekijöitä joissa poistuma on suurempi kuin tyvilaajentumassa.

  Mistään tyvilaajentumista tässä ei ole kyse. Metsä Gurpan pojat on tehneet ”tarkistus”mittauksia. Nykyinen lieriö kaavio, jolla kone laskee tyven ja 1,3m välisen matkan onkin vääränlainen. Lieriötä tullaan pienentämään. Jokainen tyvi kerryttää vähemmän motteja kuin ennen. Puun ”oikea”muoto ei vaikuta mittaukseen mitenkään, vaan kuutiointi tapahtuu mittalieriön arvon perusteella ja 1,3m:n kohdalta saadulla paksuus mitalla.

  Missän tapauksessa kuutioita ei tule enempää,kuin ennen. Vaikka olis kuinka yhtiön mies, niin pienemmillä kertoimilla ei saa suurempaa tulosta.
  Nämä motit menee suoraan yhtiöden laariin, yhdeltä MO.lta ehkä kymppejä, korkeintaan satasia. Yhtiöiden puumäärissä tämä on kuitenkin tuntuva summa.

  Metsuri motokuski

  Tuleehan se palksuusmitta jo reilusti aiemmin kuin 1,3 m kohdalla. Ensimmäinen mittauspiste on siinä kun suljet kouran kiinni. Jos liikautat kouraa 10 cm eteenpäin paksuusmitta muuttuu puun mukaisesti. 1,3 m on ensimmäinen piste jossa kalibrointi mittaus suoritetaan saksilla. Eihän se tarkoita sitä että ensimmäinen motomitta tulee vasta 1,3m kohdalla.

  jees h-valta

  Puukin on varmasti parempi perustaa itse sahalaitos ja alkaa rikastumaan rehellisellä tukin ostolla ja jalostuksella. Kaikki yrittäjän perusedellytykset on kunnossa.

  Metsuri motokuski

  Itse en ole kyllä törmännyt Puukin mainitsemaan tapaukseen uusista tilavuusmitoista. Nythän kalibroinnissa yhdenmukaistetaan moton ja manuaalisesti mitatun saksien antamat mittausarvot. Eli kyseiset arvot ovat yhtäpitäviä koko mittausalueen tyvestä latvaan. Eihän tässä mitenkään pelkkää tyvitukin lieriötä mitata. Minusta tuo koko uudistus on erinomainen asia. Nyt saadaan kaikki motojen eri mittaussoftat yhtäpitäviksi ja parametrit samaksi. Eihän tässä nyt ole kyse siitä että jotain tyvitukkia pelkästään muutetaan.

  Meillä on ainakin toiminassa viittä – kuutta eri mittaussoftaa eri hakkuukoneissa ja nyt näillä uusilla parametreillä saadaan niiden laskenta samalle viivalle. Järkevä uudistus vaikka yrittäjille aika kallis kun vanhat ohjelmat pitää uusia.

Esillä 6 vastausta, 11 - 16 (kaikkiaan 16)