Keskustelut Puukauppa Puunmyyntiverotus tontin puista.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
  • Puunmyyntiverotus tontin puista.

    Neljä henkilöä omistaa yhdessä vanhan asuinpaikan, jossa on maata 1,9 hehtaaria ja vaatimaton mökki. Omistusmuoto on kiinteistöyhtymä, joka ei ole arvonlisäverovelvollinen. Koska pinta-ala on alle 2 hehtaaria, sitä ei luokitella metsätilaksi vaan tontiksi. Tontin peltoihin on istutettu puuntaimet noin 50 vuotta sitten. Puustoa on nyt noin 400 kiintokuutiota. Kiinteistöyhtymän osakkaat päättävät myydä osan puista. Hakkuu tehdään hankinnalla, ajon suorittaa metsäkoneurakoitsija. Puuta tulee tienvarteen vajaat 200 mottia. Mitä vähennyksiä kiinteistöyhtymä voi tehdä puunmyyntituloista? Miten ja millä lomakkeella puukaupasta ilmoitetaan verottajalle?

  • savo'ttamies savo’ttamies

    Yhtymän kannattaa hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, saa vähentää sitten ajon alv.t puunmyynti alv.sta, saa myös y-tunnuksen.

    Hankintatyön osuuden osakkaat ilmoittaa tulokseen omassa veroilmoituksessaan ..laskelma tehdään yhtymän 2 C veroilmoituksella .

    Tulonhankkimiskulut vähennetään kirjanpidossa  ja menot siirretään 2C lomakkeelle, samoin pääomatulo puunmyynnistä.

    Katso-tunnisteella veroilmoituksen voi yhtymän valtuuttama osakas tehdä  verottajan sivulla..muuten paperilomakkeella.

    Suurinpiirtein noin se menee, jos hankintakauppa tehdään yhtymän nimiin

    Köppäkynsi

    Koska ei ole metsätila, niin ei ole myöskään metsätalouden tuloa. Silloin myöskään puun myynti ei sisällä arvonlisäveroa, vaikka hakeutuisi arvonlisäverovelvolliseksi. Tulo ilmoitetaan muuna pääomatulona. Hankintatyön kustannukset ja ajojen kulut arvonlisäveroineen vähennetään pääomatuloista menoina samalla lomakkeella.

    Tolopainen

    Miten se alv vähennetään jos ei ole alv velvollinen mie vaan kysyn. Kun ei tarvitse alv ilmoitusta tehdä, ei sitä niin vain aleta tekemään ja lopeteta, jos käy muutaman puun kaatamassa.

    Metsuri motokuski

    Eikös tuo ole normaali irtaimenomaisuuden myynti. Kauppahinta lisätään kunkin henkilön henkilökohtaiseksi tuloksi josta vero normi henkilöverotuksena. Kulut tietenkin vähentää verotettavaa tuloa , jotka ilmoitetaan omassa verotuksessa.

    Metsänmies

    Ei ole tullut vielä oikeata vastausta  aloitukseen. On nimittäin niin kinkkinen asia, että kun soitin veroneuvontaan, ei sielläkään meinannut vastausta löytyä. Kaksi ensimmäistä virkailijaa myönsi heti, että ei osaa neuvoa, kolmas joka, käsittelee veroilmoitoksia lupasi vastata asiaan kahden päivän kuluttua. Vastaus tuli kolmen päivän kuluttua. Tein ohjeen mukaan ja vein varmuuden vuoksi paperit itse verotoimistoon tarkastettavaksi. Virkailija sanoi, aluksi, että väärä lomake. Näytin veroneuvojan lähettämän ohjeen ,jonka mukaan olin tehnyt ilmoituksen. Virkailija sanoi, varmaan se sitten käy, koska olin nuo ohjeet saanut. Epäili vielä, että tuollaiseen asiaan ei ole mitään oikeata lomaketta. savo’ttamies veikkaili 2C lomaketta. Se ei käy, koska ei ole metsätila. Lomake, joka kelpasi on 2Y Maatalousyhtymän veroilmoitus, vaikka ei olekkaan maatalousyhtymä. Ilmoitetaan ”Kokonaan pääomatulona ilmoitettavat muut tulot jne..”. Näin pienessä kaupassa ei ALV verovelvollisuudesta ole hyötyä. Ostaja ei maksa ALV:ia. Metsuri motokuski veikkasi, että menisi henkilökohtaiseksi tuloksi. Ei mene. Kaikki myyntitulo on pääomatuloa, eikä henkilökohtaista, vaan kiinteistöyhtymän.

    tilia cordata

    Kuten jo aiemmissa viesteissä on todettu, kiinteistöltä saatu puun myyntitulo ei ole metsätalouden tuloa. Siksi hankintatyön arvoa ei voi vähentää verotuksessa. Samoin menovarausta ei voida tehdä. Sen sijaan kaupan tuotot ja kulut ilmoitetaan lomakkeella 50B. Ei siis lomakkeella 2Y.

    Jos hankintatyötä ei tehdä itse, työn osuudesta voidaan tehdä lisäksi kotitalousvähennys osakkaiden omilla veroilmoituksilla. Yhtymän osakkaat oletettavasti käyttävät rakennusta vapaa-ajan asuntonaan.

    Metsänmies

    tilia cordata tarjosi samaa  lomaketta,  , mitä ensin ehdotettiin verotoimistossa, missä kävin. 50B ei ole oikea lomake. Sillä ilmoitetaan jos tontti ei ole kiinteistöyhtymä, vaan yksityisomistuksessa.

    Metsuri motokuski

    Hyvä kysymys aloittajalla. Tästä oli oppia meille kaikille.

    tilia cordata

    Nyt pitää myöntää, että taisin antaa vanhentunutta tietoa. Veronmaksajain Keskusliiton sivujen mukaan ”Muut verotusyhtymän tulot, esim. maa-ainesten myyntitulot tai sellaiset tulot, joita ei ole voitu ilmoittaa lomakkeilla 2Y, 2C tai 7K, ilmoitetaan lomakkeella 50B”.

    Nyt kun luin tuota uutta lomaketta 2Y, niin sen uusi kohta tosiaan soveltuu sinun tapauksessasi. Eli 2Y on oikea ilmoittamistapa.

    mettämiäs

    ”Kaksi ensimmäistä virkailijaa myönsi heti, että ei osaa neuvoa, kolmas joka, käsittelee veroilmoitoksia lupasi vastata asiaan kahden päivän kuluttua. Vastaus tuli kolmen päivän kuluttua. Tein ohjeen mukaan ja vein varmuuden vuoksi paperit itse verotoimistoon tarkastettavaksi. Virkailija sanoi, aluksi, että väärä lomake. Näytin veroneuvojan lähettämän ohjeen ,jonka mukaan olin tehnyt ilmoituksen. Virkailija sanoi, varmaan se sitten käy, koska olin nuo ohjeet saanut.”

    Tämä on tyypillinen ”lopputulos”, jos erehtyy soittamaan veroneuvontaan vähintäänkin vähän monimutkaisemmasta asiasta. Tällakin palstalla on joskus ollut suoraa ”lainausta” verottajan ohjeista, jotka eivät todellakaan olleet ”oikeita”. Verottajan puhelinneuvontaan vastataan ”ties missä päin Suomea” ja edelleen taitaa olla maan eri puolella hyvin erilaisia tulkintoja verottajan yhtenäistämisohjeista huolimatta. Kuten olen joskus aikaisemminkin todennut, epäselviin tapauksiin kannattaa aina hakea ratkaisut vero-oikaisuna, jonka jälkeen voi sitten jatkossa toimia oikaisulautakunnan päätösten/linjausten mukaisesti. Myös Jauhiaisen vero-oppaan ohjeisiin kannattaa suhtautua hyvin varauksella; tulihan taas kerran Jauhiaiselta MetsäMaksiinissa täyttä puppua liittyen puukauppojen ennakon pidätyksen muutoksiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)