Keskustelut Metsänhoito Puuntaimien hellekestävyys?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
 • Puuntaimien hellekestävyys?

  Pari viikkoa sitten istuttamani männyntaimet taitavat saada lämpöä näinä päivinä enempi kuin keskikesällä. Mitenkähän selviävät, jos viikosta toiseen kuivaa? Saattais syysistutus joinain vuosina olla parempi vaihtoehto.

 • tamperelainen

  Vanha aforismi:Mänty tarvitsee itämisen jälkeen seuraavan kerran vettä kuorimolla
  Koivu kuivahtaa moreenimailla melko helposti,tiiviillä mailla kestää kovaakin kuivuutta
  Kuusentaimissa on tänäkin vuonna suurta laatuvaihtelua.Jo laatikossa kuivalatvaiset näyttävät kuivuvan helposti pystyyn.Elinvoimaiset,oikein käsitellyt taimet kestävät melko hyvin kuivuutta.

  Puun takaa

  Jos taimien kuivuudenkestoa haetaan, on syysistutus ihan hyvä vaihtoehto, sillä taimi ehtii kehittää hiusjuuristoa jo valmiiksi kevättä varten.
  Keväällä taas mahdollisimman aikainen istutus ja niin syvälle kuin sovinnolla menee.
  Pottitaimet eivät juro niin kuin ennen avojuuriset tekivät.

  jees h-valta

  S.J-kö istuttaa siemeniä vakoon?
  Eikö perinteinen ole kuitenkin sitä ripottelua.

  Gla

  Hellekestävyys selviää parin viikon aikana. 10 päivän ennusteessa on vain yksi sadepäivä. Vielä pari päivää sitten piti tämän viikon lopulla sataa useampana päivänä, vaan tänä aamuna peruttiin tämänkin päivän sateet. Toivottavasti keskiviikoksi luvattu edes tulee, koska istutuksista alkaa kohta huoli olla.

  Kuka tällaiset ajoissa tietää, voi siirtää istutukset syksyyn ja toivoa, että routa ei paakkuja vioita. Mutta vähissä taitaa olla ne, jotka etukäteen asioiden kulun tietää.

  Huikeaa on se, että lumikartan mukaan Enontekiöltä suli viimeiset lumet viikko sitten, nyt Lapissa on 30 asteen helle.

  Gla

  Aloittajan kysymyksestä on tehty väitöskirja:

  http://www.metla.fi/tiedotteet/
  2005/2005-09-16-helenius.htm

  Vaille vastausta jää vielä se, miten alkukesän kuivuus vaikuttaa eli poikkeaako taimen käytös veden suhteen jotenkin kasvukauden eri vaiheissa.

  jees h-valta

  Kannattaa olla yläkerran kaas väleissä. Tänään kun ajelimme Pohjois-Satakunnan istutukseni tarkastamaan oli maasto kuin höyrykattila. Vettä oli rapakoissa ja maasto suorastaan huokui kosteutta. Eilenillan ukkoskuuro oli ladannut siihen nurkille raskaamman jälkeen joten hybridihaavan taimet olivat kuin juuri kasvuun lähtötunnelmissa. Lehdet terhakkaasti kohti taivasta.
  Kun taas ajeltiin hiukan takaisinpäin omalle mökille siellä oli kuivaa ja kuumaa. Ei muuta kuin rantasaunaa ja kevyttä hellenaatintaa.
  Vielä kun jaksaisi ennen juhannusta hiukan aitoja rukata uuteen uskoon.

  Gla

  Forecalla on entistä tarkempi sadetutka:

  http://foreca.fi/Finland/
  Helsinki/tasmatutka/Pori

  Linkissä näkyy hyvin Satakunnan alueen sateet, mutta valita voi eripuolista Suomea vastaavan kartan.

  Leevi Sytky

  Kuulostaa hyvältä; Jesse osaa rentoutuakin. Olen saanut käsityksen, että hän päpeltää yötä päivää työn touhussa. 😀

  jees h-valta

  Leeville palautetta. Ei tässä nyt ensimmäistä lomaviikkoa ihan tappotahdilla sentään menty. Neljän päivän armottoman helletaimetuksen jälkeen pikku huili teki kutaa ja oli kyllä pakkokoin. Kuten toisaalla tuolla harmittelin oli pieni kylkikipu seurauksena ja töihin eilen maanantaina hiukan ”puolivammaisena”. Harvoin on taimetuksella ollut tuon tason lämpötilat ja mäkäräisiä mustanaan kimpussa.

  A.Jalkanen

  Istutus näillä keleillä on kyllä ihmisentappomeininkiä. Mahtaisiko kasteltu paita auttaa, tosin kastuuhan se hikoilemallakin, kuten tuolla toisessa ketjussa todettiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)