Keskustelut Metsänhoito Puusta puhe ja sen riittävyydestä

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Puusta puhe ja sen riittävyydestä

    Merkitty: 

    Entisajan ukot kertasivat usein metsien loppumisesta, mutta miten on?

    Lehtitiedon mukaan maamme ymp.järjestöt vaativat 17%:n metsiensuojelualaa joka maakuntaan.Luonnonsuojeluliitto vaatii avohakkuut luvanvaraisiksi ja siirtymäajan jälkeen kieltää ne. Näiden kaikkien toitotuksien alla on lähes kaikkien mo luontaiset nolla-alueet poissa puun tuotannosta. On suojakaistat, ja -vyöhykkeet.

    Jk on yhdenlainen minimointi.

    Toisaalla taimikonhoito- ja harvennusrästit syövät tulevaisuuden tuotantoa.Se ei oikene sillä,että on siten hakkuusäästöjä.Hoidot hyvin myöhässä ja toipuminen ja ovat kierto-ajasta pois parasta tuottoa ajatellen.

    Nyt kaikkien meidän onneksemme uusien laitosten sekä  korjausinvestointien tehdasbuumi on tosi-asia. Kestävästi ajatellen se on onnen kantamoinen tälle maalle.

    No. Riittääkö puu?

     

  • Jätkä

    Toki puu riittää. Lisääntyvä kysyntä toivottavasti lisää hakkuita ja tähänastisen tiedon mukaa ”kirves on metsän lääke”. Kasvu lisääntyy ainakin prosentuaalisesti, kun vaan raakasti hakataan. kun vielä opetellaan tekemään kakkosharvennuksen yhteydessä yläharvennusta, niin isketään  jaksollisen kasvatuksen ja jatkuvan kasvatuksen väliin. Menetelmät eivät ole toisiaan pois-sulkevia, vaan täydentäviä.

    Taimikonhoitoon ja ensiharvennukseen pitää satsata tavalla tai toisella. Taimikonharvennusrobotti olisi kyllä tarpeen monessa paikassa, koska työhaluisia henkilöitä ei oikein löydy. Työtaito ja -teho lienee myös hakusessa.

    Nykytekniikalla itsenäisesti toimivan koneen valmistus ei liene ongelma, hinta voi alussa kyllä olla. Koneen kapasiteettia lisää valtavasti se, että se voidaan pistää hommiin 24 tunniksi vrk.

    mehtäukko

    Hoitopuoli ja hakkuut kyllä reivautuvat kun puun tarjonta toimii.Ja toimiihan se kun hintapolitiikka elää ehdoillansa. Jos kun Finnpulp <span style=”line-height: 1.5;”>alkaa kunnolla savuta, jo sen vetämä 300 rekkakuormaa päivässä ei tule lähtemään tyhjästä.?!</span>

    Kestääkö metsätalous vihermafian?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itse kyllä epäilen ,tuleeko tehtaan pihaan tarpeeksi puuta investointien lisääntyessä .Kyllä metsät kasvavat ja puuvarantoa löytyy,mutta on eriasia paljonko sieltä saadaan teollisuuden tuotantolaitoksille ostettua.Hinnalla on virkistävä vaikutus,jos maksuhalukkuutta löytyy,mutta en usko teollisuuden kovin kantohintaa nostavan.Ennemmin käy puupulassa niin,että vaaditaan keppiä yhteiskunnan taholta ,jotta puuta olisi riittävästi tarjolla.

    Kurki

    Tuossa kun olen harventanut  vajaa 20 vuotista reunamaetsäsiemenestä lähtenyttä räkämännikköä 1300..1500 tiheyteen ja tehnyt klapeja niistä, niin tulee mieleen, että mäntyä voisi jalostaa myös pelkkä kasvu kriteerinä ensiharvennustulojen lisäämiseksi.

    Eli istutetaan 800 kpl/ha laatujalostettua ja 800kpl/ha kasvujalostettua. Ensiharvennuksessa poistetaan kasvujalostetut. Helpottaisi hakkaajaakin,  kun erottaisi hyvin jätettävät puut. Minulla suurimmat räkämännyt ovat olleen 16+3 vu0den( siemenestä lähteneet 3v lisää) iän saavuttaneena tyvileikosta 20cm ja pituutta 9..10m. Tiheys on ollut 2500kpl luokkaa hehtaarilla. Jos näistä omista muokkausaloista ennustaisi, niin harvemmassa 1600 tiheydessä kasvaneet jalostetut räkäpuut voisivat olla 30 vuotiaina tyvileikosta 30cm ja pituutta 15m ja tilavuus 1/3 kuutiota. Puut olisivat jo niin isoja, että menisvät 2 harvennusken hintaluokkaan.

    Ensiharvennuksessa 800 puuta tekisi jo 200 m3????

    Utopiaako vai realismia?

     

     

     

     

    Puuki

    Vähän utopiaa on vaikka mielenkiintoinen ajatus kuitenkin. Jos räkäpetäjiä kasvaa tiheydessä 1600 kpl/ha , niin eipä ne enää kasvakaan yhtä isoiksi kuin pienempikokoisen puuston seassa tietyissä hyvissä kasvupaikoissa , joissa ne kasvavat muita puita paremmin.

    Mutta lisääntyisi kokonaiskasvu/ha kuitenkin jonkin verran kloonaamalla räkäpetäjistä koko puusto.

    Puolet laatupuuksi jalostettuja ja puolet ”hierrinpuita” voisi olla ihan hyvä kombo. Sitä on jo harrastettukin esim. kylvämällä siemenseoksia, joissa on vain osa pitkälle jalostettuja.

    rööri roope

    Vienan ja laatokankarjalan välisellä alueella puuta riittää.Lieksan Inarista tulee russian puuta Uimaharjuun ja  Kiteelle.Kuopioon ei mahoton matka  asvaltti valmiina ja rata .Eiköhän tuo yhtälö lie laskennassa mukana.

    derHorst

    Kyllä puu riittää ja sitä saa tehtaallekin riittävästi. Nyt on ollut vähän paikallista kysyntäpiikkiä, mutta kaukana ollaan vielä puupulasta. Sitten on orastava puupula, kun ostomiehet alkavat tehdä ammattinimikkensä mukaista työtä ja kysellä puuta aktiivisesti. Oikeassa puupulassa kuitupuun reaalihintakin alkaa oikeasti nousta.

    Nyt ei siis olla lähelläkään tuota tilannetta. Esimerkki: tarjosin vähän aikaa sitten kelirikkoleimikkoa (pienehkö 300 mottia) valtion tien varresta. Viittä tarjousta pyysin suoraan ostajilta ja kaksi sain. Paremmalle kaupat (saha). Kolmesta isosta yksi tarjosi, mutta ei pärjännyt hinnassa, toinen lupasi tarjota, mutta ei kumminkaan tarjonnut, kolmas ei viitsinyt vastata puhelimeen saatikka soitella takaisinpäin.

    Eli hyvä alku puupulan ehkäisyyn on ihan ensiksi vastata siihen tarjouspyyntöön / puhelimeen. Sillä alkuun ja sitten tarvittaessa lisäkeinot käyttöön.

    A.Jalkanen A.Jalkanen
Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)