Keskustelut Metsänhoito Puuston odotusarvokerroin

  • Tämä aihe sisältää 139 vastausta, 39 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten AvatarJean S toimesta.
Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 139)
  • Puuston odotusarvokerroin

    Kyseessä myöhään(2014) ensiharvennettu mänty-raudus-kuusisekametsä,jossa puuta 125m3/ha,MT sekä VT pohjia.Odotusarvokertoimeksi laitettu 2.2.Mihin tällä kertoimella tähdätään?Päätehakkuuseen?

  • Aimo Jortikka

    Tapion sivulta voi ostaa summa-arvomenetelmän aputaulukot, sieltä varmaan tuo tieto löytyy. Hinta näkyy olevan muhkeat 1690 euroa. Liekö sitten tämän tiedon hankkiminen hintansa väärtti.

    derHorst

    Sijoitusmielessä metsää ostavalle ainut järkevä tapa arvioida kauppahintaa on tuottoarvomenetelmä sovellettuna esim. seuraavalle 10-15 vuodelle. Sen jälkeiset tapahtumat ovat niin sumussa, että veikkaamiseksi menee. Tuottoarvomenetelmässä laskija pystyy määrittämään haluamansa tuottoprosentin ja arvioimaan kohdetta siltä pohjalta.

    Summa-arvomenetelmän odotusarvokerroin tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että ostaja voi saada metsästään vain keskimääräistä tuottoa (3-4%) vastaavan tuoton. Ylimenevä osa lahjoitetaan myyjälle. Reilua vai ei, riippuu näkökulmasta.

    Miksi sitten tuommoinen odotusarvokerroin on keksitty? Yksi näkökulma on se, että 1000-1500 euron taimikonperustamisinvestointia on vaikea selittää, jos metsikön hinta laskee ensiharvennukseen tultaessa. Odotusarvokerroin nostaa kätevästi ensiharvennusmetsikön hintaa eikä illuusiota hinnanlaskusta tule. Olen tosin nähnyt tapauksia, että sitten on innostuttu odotusarvokertomaan ensiharvennusmetsä uudistushakkuumetsää kalliimmaksi.

    Itse en ole odotusarvoja maksanut. Odotusarvo kuuluu sille, joka odottaa. Jos myyjä myy metsänsä, miksi hänen pitäisi saada siivu tulevaisuuden tuotoista, kun metsästä irronnut pääoma tuottaa toisaalla. Kunhan metsien markkina kääntyy suurten ikäluokkien jälkeen normaaliksi tuottoon perustuvaksi hinnoitteluksi, niin eiköhän nuo odotusarvopuheetkin unohdeta.

    Metsänmies

    ” Jos myyjä myy metsänsä, miksi hänen pitäisi saada siivu tulevaisuuden tuotoista, kun metsästä irronnut pääoma tuottaa toisaalla.” de Horst puhuu asiaa, itsekin ajattelen tuohon tyyliin. Kauppahintahan lopputilanteessa oikea, jos sekä myyjä, että ostaja ovat tyytyväisiä.Odotusarvoilla, tai ilman niitä.

    Gla Gla

    Metsäkauppaa saa ainakin etelässä odotella, jos hinnoittelee metsän ilman odotusarvokertoimia. Sekään ei riitä, vaan päälle pitää laittaa usein 5-10%. Tämä näkyy hyvin selvästi Hannun hintaseurannastakin.

    Myyjä siis ottaa sen hinnan metsästään, minkä markkinat siitä on valmis maksamaan. Tuo käytännössä tarkoittaa sitä, että tuottoarviossa joutuu käyttämään korkona kuviosta riippuen 2-3%. Tästä poikkeaminen edellyttää minun kokemukseni mukaan satumaista tuuria tai sitten väärää arviota puustosta. Mutta ainahan voittaneen tarjouksen tekijä laskelmiinsa uskoo ja muut sitä saavat hämmästellä. Itseäni hämmästyttää lähinnä summa-arvomenetelmän suosio alalla, vaikka suurin osa tuskin sen laskentaperusteita edes tuntee. Siinä on tukeva pohja puhua metsän hinnoittelusta.

    Puu Hastelija

    Ei tuo metsä ole ikinä juuri ostohetkellä halvalta tuntunut, aina on joutunut maksamaan. Todella harvoin mitään tarjouksista käteen on jäänyt, mutta ei ne ostokset enää muutaman vuoden jälkeen niin kalliilta ole tuntuneet.  Aika kultaa muistot vaiko se, kun näiden palstojen nykyinen hinnoittelu tuntuu aivan järjettömältä. Kertoimilla tai ilman.

    Ukkopekka

    Kaikki kunnia niille, jotka näitä menetelmiä ymmärtävät ja käyttävät. Lähtökohtaisesti tulevaisuuden ennustaminen ei ole onnistunut kuin siltä yhdeltä kaverilta, jota kohta taas pääsiäisenä juhlitaan. Muille se on arpapeliä. Joku onnistuu paremmin kuin toinen ja useammin kuin toinen, mutta silti hänkään ei voi etukäteen sanoa varmasti onnistuvansa. Ei edes todennäköisesti.

    Siksi tuntuu jossain määrin järjenvastaiselle kehitellä tällaisia monimutkaisia laskentahimmeleitä, joita vielä korjaillaan jälkeenpäin pikkutarkan piiperryksen jälkeen. Kun tietää ostettavan metsän pinta-alan ja puuston runkoluvun ja keskijäreyden, niin saa tiedon tämänhetkisen puuston määrästä ja tämän hetken hinnasta. Jos sitten on vielä jotain hajua puuston kasvuvauhdista, niin ollaan jo pitkällä. Silti tuleva puun hinta ja korjuukulut on arvoitus, joka vaikeuttaa kannattavuuden arviointia. Näin siis siltikin, vaikka olisi valmis nostamaan oman työn osuuden korkeaksi. Jos tila sijaisee alueella, johon mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan kaavoittaa tontteja tai muusta syystä olettaa maapohjan olevan arvokas, niin silloin sillekin voi laskea jotain hintaa. Sen sijaan jos on tarkoitus ostaa metsää ja pitää se omistuksessaan, maapohjan arvo on epäolennainen kokonaisuuden kannalta.

    Näitä malleja kuitenkin käytetään yleisesti, joten pakko kai niihin on yrittää perehtyä jollain tasolla. Kuitenkin kun esim. itse ensin määrittelee metsän arvon puuston perusteella niin hyvin kuin osaa ja tekee jonkinlaisen arvauksen tulevasta kasvusta ja kuluista, niin tämän tiedon perusteella voi yrittää haarukoida korkoa, joka vielä itselle riittäisi tuotoksi ostoksesta. Tämän tiedon perustella sitten kaupoille tai kotiin. Sen enempää ei minusta tarvitse käyttää aikaa myyjän arvomallien pohtimiseen. Myyjän laskelma voi poiketa monessakin kohtaa omasta, joten hänen käyttämä korko on lopulta vain yksi muuttuja muiden joukossa. Mallit kun on joka tapauksessa (oma arvio mukaan lukien) enemmän tai vähemmän perseellään.

    Metsuri motokuski

    Tuo odotusarvokerroin pitäisi saada asuntokauppaankin. Voisi kaupantekohetkellä miettiä kuinka huonoksi asunto menee  20 vuoden asumisen jälkeen. Siinä sitä olis miettimistä asuntokaupan hetkellä kun kauppahintaa pohditaan.

    Tuo odotusarvokerroinmetsämaan ostossa kyllä on sellainen tekijä jolla voi vain arvailla kuinka paljon metsä kasvaa. Se että minkälaiseksi metsä kasvaa laadullisesti ei voi kuin arvailla. Minusta odotusarvokertoimelle ei voi oikeastaan minkäänlaista painoarvoa laittaa kaupantekohetkellä. Onhan se todella huono asia että myyjä saa vielä rahallista hyötyä tulevaisuuden kasvusta. Aika erikoista. Mitä suuremman painoarvon laittaa odotusarvokertoimelle voi petyymys olla kovinkin suuri, sitten joskus kun olisi aika realisoida kasvun hyöty. Paljonhan tätä kerrointa kuitenkin käytetään ja mainostetaan.

    Ukkopekka

    ”Onhan se todella huono asia että myyjä saa vielä rahallista hyötyä tulevaisuuden kasvusta.”

    Tästä minä tuossa juuri yritin selostaa; jos vertaat osakkeen arvonmääritysmalleja metsään, huomaat, että teoriassa molempien päivän hinta muodostuu tulevaisuuden tuottojen nykyhetkeen diskontattujen tuottojen perusteella. Näin siis teoriassa ja tämän perusteella ”myyjän hyötyminen” on perusteltua. Sen sijaan on kokonaan toinen asia, miten hyvin tai huonosti nämä tulevat tuotot (ja kulut) on arvioitu ostohetkellä ja miten hyvin näiden arvostushimmelien tarjoamat hinnat osuu käypiin hintoihin.

    Asuntokaupassa rationaalinen ostaja huomioi tulevat remontit asunnon käypää hintaa pohtiessaan. Ainakin lähitulevaisuuden remontit, joita on jollain järkevällä tarkkuudella mahdollista arvioidan Näin siis vaikka todellisuus oli kuumimman kaupankäynnin aikaan sitä, että osakehuoneistoja ostettiin niitä näkemättä. Ja ei tätä varmastikaan kaikki ymmärrä ostaessaan pohtia, mutta siis pitäisi, koska asia on kuitenkin olennainen arvoon vaikuttava asia.

    Vaikka olen tässä kritisoinut näitä hinnoittelumalleja, en siis tietenkään väitä, etteikö oman ja mahdollisimman tarkan arvion tekeminen olisi tarpeellista ja perusteltua, päin vastoin. Itseä näissä vaan ärsyttää se, että tehdään tiedettä näillä laskelmilla, vaikka tiedetään, että ne pitää sisällään niin paljon epävarmuustekijöitä. Jo pelkästään pieni muutos laskentakorossa muuttaa lopputulosta olennaisesti. Tosiasiassa on kuitenkin niin, että hinta on oikea ainoastaan silloin, kun myyjän ja ostajan näkemykset yhtyy. Omalla arviolla voi siinä vaiheessa arvailla, miten käypä se hinta lopulta on.

    Reima Ranta

    Summa-arvomenetelmä on ongelmallinen, kun siinä lasketaan yhteen hyvin erilaisia asioita. Maapohja, taimikot ja erilaisessa suhteellisessa arvokasvussa olevia puustoja. Jotta yhteenlaskussa yleensä olisi jotakin tolkkua, niin jollakin tapaa yhteenlaskettavat on saatava yhteismitallisiksi. Samanlaisista odotusarvoista on kysymys niin maapohjassa ja  taimikoissa kuin juuri tukille tulossa olevan nuoren metsän odotusarvossa. Juuri tukille tulevan nuoren metsän suhteellinen arvokasvu on selvästi suurempi kuin jo yhden tukin metsällä.

    Asioita pitää osata tulkita oikein ja ymmärtää mistä on kysymys. Ellei osaa ja ymmärrä, ollaan hyvin liukkaalla jäällä. Se on metsän suhteen kuitenkin aina muistettava, että metsän kasvu on reaalikasvua, jota ei voi suoraan verrata esim. pankkikorkoon, joka on nimellistä korkoa. Inflaatio on otettava huomioon. Se on aivan selvää, että näin poikkeuksellinen korkotaso tukee voimakkaasti metsään sijoittamista, vaikka inflaatiokin on vain matala.

    Metsänmies

    Ukkopekka puhuu, kuin meikäläisen suulla, myös Metsuri motokuski näyttää olevan samoilla linjoilla. Itse olen tehnyt muutaman tilakaupan juuri tuolla Ukkopekan laskentamallilla, maalaijärkeä käyttämällä . Yleensä on tosin hoitotokulut tullut laskettua alakanttiin, mutta kun itse hoitaa aikansa kuluksi, niin ei sillä ole suurta merkitystä. Kuten aiemmin sanoin, jos myyjä ja ostaja ovat tyytyväisiä, kauppa on silloin onnistunut. Odotus- tai muilla arvoilla mitattuna, tai ilman niitä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 139)