Keskustelut Puukauppa raakkitukit

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)
 • raakkitukit

  Millä tavoin metsäfirmat hinnoittelevat raakkitukit jotka tukkikuorman mukana päätyvät sahalle? Ja onko se laatukontrolli pilkun viilausta, jos vaikkapa yksi liian suuri oksa löytyy niin raakiksi vaan, ainakin tilityksessä?

 • Aukusti

  Hyvä kysymys. Eiköhän ne mene kuituhinnalla?

  Pähkäilijä

  Riippuu ostajasta varmaankin. Motomitan mukaan maksavat eivät vähennä.

  Joku tehdasmittakauppaa tehnyt voinee kertoa.

  huski

  Luultavasti se motokuski on myös Firman armoilla?Paljon vartiana .Yhteispeli + Luottamus = Puukauppaa!! Mielestäni Moto mitta on metsäpään viime vuosikymmenten yksi tärkeimpiä kehitysaskeleita.Voihan puuta tilanteiden pakosta mitata muutenkin mut siitä se vasta PULINA laanissa alkaakin!

  Metsuri motokuski

  Tätä asiaa käsiteltiin parisen vuotta sitten mutta hyvä että tulee jälleen esille. Tukille annetaan tietyt laatuvaatimukset pituuden , käyryyden ja oksasuuden vuoksi. Nämä ovat sinänsä ehdottomia suureita joten jos jokin määritelmä ylittyy tulee tukki tehdä kuiduksi. Paljon käy niin että kaikkia epäkohtia ei huomaa ja tukkista tulee ns raakkitukki. Mikäli kyseinen tukki on apteerauksessa apteerattu tukiksi niin maksu tulee tukin mukaan puun myyjälle. Meillä on vielä tietty kontrolli ajokonemiehellä mikäli hän huomaa ns raakkitukin niin tukki siirretään kuitukasaan. Nämä tukit sitten lasketaan ja niistä tehdään normaali lajisiirtymä.

  Se nyt tehköön jo tässä vaiheessa kaikille ”luulotautisille” selväksi että metsäkoneyrittäjä on samassa veneessä puun myyjän kanssa eikä vilunkia tehdä. Nykyään motoissa mittalaitteet kalibroidaan ainakin meillä satunnaisrunkomenetelmällä jonka kone arpoo satunnaisesti. Lisäksi on vähintään kerran viikossa 15 – 20 pölkyn otanta joka mitataan. Samoin tarkastusmittaus tehdään kun uusi leimikko aloitetaan. Tämä lisäksi saha vielä tarkistavat omalla kontrollillaan puumäärät. Joten kontrollia pissaa lisäksi joka tuurissa vielä tarkistetaan että tukin pituudet vastaavat koneen antamaa pituusarvoa.

  jees h-valta

  Täällä valtakunnassa nyt edelleen vain luottamuskin on hyve jota voidaan vaalia. Tuo epäluulo sikiää vain asioiden tietämättömyydestä ja vähäisestä kaupantekokokemuksesta.

  Korpituvan Taneli

  Tein viime talvena Tapanin jäljiltä pienen erän tukkia ja pikkutukkia hankintana, pikkusahalle.
  Tehdasmitassa muutama raakki löytyi. Oksista ei puhuttu mitään, mutta liika lenkous ja pienikin mutkaisuus vaikutti heti. Oli kappaleittain yksilöity raakkauksen syy.
  En voi moittia mitenkään liiasta tiukkuudesta. Maksoivat muistaakseni 22 euroa raakkipuista kiinto, menivät sellukasaan.

  Motohakkuussahan, tukiksi tai pikkutukiksi merkitty on sitä myyjän kannalta loppuun asti. Eivät täällä tuota lajisiirtymää tee, vaikka ajomies kuitukasaan pahimmat erotteleekin.

  Kyllähän pystykauppojenkin raakkiprosentit pitäisi saada pieniksi. Painaa vain hintatasoa alaspäin, jos tavara ei sitten kelpaakkaan sinne mihin oli ostettu. Siis Myyjänkin etu, että kuitu on kuitukasassa heti motomittauksesta asti.
  Ne on lyhytnäköisiä voittoja myyjälle, jos sattuu joskus saada kuitua tukin/pikkutukin hinnalla myydyksi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Viewing 6 replies - 1 through 6 (of 6 total)