Keskustelut Luonto Raidan maksimikasvu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
 • Raidan maksimikasvu

  Merkitty: 

  Oletteko seurailleet miten paljon raita voi kasvaa vuodessa pituutta ja paksuutta? Hyvällä kasvupaikalla oleva noin kymmenmetrinen suorarunkoinen puu, paljonko se kasvaa tällaisena vuotena?

 • Remie

  Minä taas arvostan Raitaa hyvinkinkin. Raita on erittäin luja puu, soveltuu lentokoneen valmistukseen , huonekaluihin ja melkein mihin tahansa. raita ei vääntyile eikä kieroonnu sahauksen jälkeen. Todella vahvaa sahattavaa, hiontavälineet pitää olla hyvät, valmis tuote on suoraan lakattavavissa. Olen myynyt raita lankkua asiaan vihiytyneille 1000€ kuutiohintaan kun hyvästä koivusta jää 500€ kuusi ja mänty 300€ kuutiolta. En tiedä kasvaako raitametsä pelkästään ilman havupuita. Lämpöarvo on havupuuta parempi eikä tulisija pikeenny. Kuka tietää miksi raitaa syrjitään, muun kuin siksi että se mielletään pajuksi. Olen käsitellyt myös pajua joka raidasta niin kaukana kuin itä on lännestä. Valitettavasti tämä on taas käytännön tietoa jolla ei ole tieteellistä arvoa joten jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. Meiläläiselle vain eurot ratkaisee.

  puunhalaaja

  Kiitoksia kommenteista. Mielenkiintoisia näkemyksiä monella raidan rumuudesta. Itse en osaa pitää sitä mitenkään rumana, päinvastoin se monasti vanhana on erityisen mielenkiintoisen näköinen.

  Ekassa kuvassa raita omassa metsässä, on suora ja tuntuu kasvavankoivuja nopeammin.  Tämä on alue jossa oli ensin myrsky ja sitten edellinen omistaja kaadatti loputkin pois, ja mitään uudistamista ei kai tehty… Kaikki puut ovat syntyneet luontaisesti, raivasin tämän lehtipuuvaltaiseksi sekametsäksi.

  Toisessa kuvassa iso raita naapurin puolelta, siellä on tällaisia isomuksia useita.

  https://aijaa.com/EPFKRy

  https://aijaa.com/fQQquN

   

  Tilley

  Suomessa kasvaa 20 pajulajia + 8 alalajia. Lisäksi pajut risteytyvät herkästi keskenään. (Väre & Kiuru: Suomen puut ja pensaat. Metsäkustannus 2015) Eräs puulajitunnistuksen asiantuntija opettikin, että juuri tästä johtuen pajulajien lajinmääritykset voivat olla vaikeita ja helpoin on vain sanoa että ”Salix sp.”.

  A.Jalkanen

  Luulisi raidalla ja pihlajalla olevan käyttöä sisustuksissa niiden erikoisen värityksen vuoksi.

  Burl

  Olen ymmärtänyt, että Salix-suvun lajit ovat herkkiä saamaan lehdistöönsä sienitauteja, jotka ovat lajikohtaisia. Jos samaa pajulajia sattuisi olemaan isompi alue, pääsisivät epidemiat jylläämään vuodesta toiseen. Niinpä laajat pajukot ovat poikkeuksetta eri pajulajien muodostamia sekametsiä.

  Mahtaako näin olla myös raidan kanssa? Olen suunnitellut pienen raitaviljelmän perustamista joskus jonnekin, mutta olisi ikävää, jos se ei sienitautien takia menestykään. Yksittäisten raitojen kasvatusyritykset hoidetuissa metsiköissä ovat hirvet turmelleet poikkeuksetta.

  Puuki

  Onhan noissa pajulajeissa mistä valita sekapuustoksi ja muut puulajit vielä lisäksi.  Liian karulla kasvupaikalla varsinkin raitakin haaroittuu ja taitaa haaroittua muuallakin, jos ei ole lähellä kasvukaveria kirittämässä.    Ns. roskapuutkin on omalla tavallaan tärkeitä, kuten leppä typen lisäämisen takia.   Pajut kerää raskasmetalleja maasta ja niitä voi käyttää vaikka kaatopaikkojen puhditukseen.

  A.Jalkanen

  Pajujen ja pihlajan kasvatus puumaiseksi vaatii varmaan näillä hirvieläintiheyksillä aitaamisen. Mahtaisiko raita lähteä pistokkaasta kasvamaan – silloin raitaviljelmä olisi helppo perustaa. Knoppitietona mainittakoon, että WoodJewel-niminen yritys käyttää raidan juuripahkaa puukäsitöihin. Visautuva raita olisi mielenkiintoinen kasvatettava jos sellainen luonnosta löytyisi.

  Kumikettu

  En paljoakaan raidasta ymmärrä, mutta pidän siitä makuuhuoneen ikkunanäkymänä, varjopuuna helteen varalta ja vuodenajan kertojana puutarhassa. Se tuntuu olevan lisäksi mehiläisten tai sukulaistensa suosiossa toukokuussa. Yhtäjaksoinen humina kuuluu parvesta aamusta iltaan latvustossa.

  Ehkä raita on tulevaisuuden trendisisustuspuu, mikäli paneelilauta on niin koreaa, kuin tuolla edellä kuvattiin. Omilla hehtaareilla tuon näköisiä puita näkyy, mutta ovat joutuneet enimmäkseen väistymään valtalajien tieltä. Polttopuuna se tuntuu kovalta ja hitaasti kuivuvalta. Ehkä täytyy yrittää suorimpia säästää ja karsia pystyyn.

  A.Jalkanen

  Saattaaa olla toiveajattelua, raidan laajempi kaupallinen käyttö… Karsinta saattaa tuottaa lahoa, mutta aina voi kokeilla.

  Kumikettu

  Onkohan raita tai pajupuut yleensä herkempiä ottamaan lahon oksanleikkeestä kuin koivu? Parasta lienee rapsia alkukeväästä,  että oksa kuivuisi nopeasti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)