Keskustelut Luonto Raidan maksimikasvu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
 • Raidan maksimikasvu

  Merkitty: 

  Oletteko seurailleet miten paljon raita voi kasvaa vuodessa pituutta ja paksuutta? Hyvällä kasvupaikalla oleva noin kymmenmetrinen suorarunkoinen puu, paljonko se kasvaa tällaisena vuotena?

 • Tolopainen

  Olen seurannut, että palokärki on alkanut hakata tontilla olevaa raitaa, ja latvus alkaa osoittaa kuivumisen merkkejä, eihän tuo ole kuin noin 10m korkea, eikä pituutta enää näytä tulevan.

  jees h-valta

  Onhan tuo aivan hyvä monimuotopuu mutta muuta arvoa sille on vaikea keksiä. Hakkuuaukolle jätettynä säästörääsynä se on ruma mutta tarpeen luonnolle. Muutenhan sen arvo on lähinnä keskinkertainen poltinpuu.

  Jätkä

  Raita on melko hyvin hyvällä pohjalla kasvava pajun sukulainen, josta puuaineksen kauniit värit näkyvät käsiteltynä esin huonekaluissa, koska sydänpuun hienot punasävyt ja pintapuun hohtava vaalea sävy mahdollistavat yksilöllisten puusepätuotteiden valmistuksen.

  Siihen tarkoitukseen jo yksikin tukkikokoinen pölkky antaa materiaalia jopa hienon kaluston materiaaliksi.

  Raita voisi olla jopa leikattavissa (pystykarsittavissa) niin,, että sen runko olisi melko korkelle asti jopa oksaton. Paksuuskasvua hyvällä paikalla tyviosalla on varmasti sentin luokkaa / v.

  Raita on varsin nopeakasvuinen. Hyvällä pohjalla sen keskikasvu on oikeassa tiheudessä jopa yli kymmenen kiintoa vuodessa / ha. Kolmikymppisenä sen kasvu alkaa himmata ja se on syytä korjata pois. Silloin se on hyvällä pohjalla jo 30 senttinen ja 15 metrinen . Silloin runkopuuta voi kertyä 200 – 300 kiintoa / ha, joka on erikoispuuksi myytävälle puulle oivallinen määrä.

  sitolkka

  Paksuin näkemäni noin metrin paksuinen. Hyvällä paikalla voimakaskasvuinen puu.

  tamperelainen tamperelainen

  Raita kasvaa hyvin hyvillä mailla,kantovesat usein suorarunkoisia.Painava puu,kestää hyvin lahottajasieniä.Sahauspinta karhea.Jättöpuuna ruma

  Timppa

  Herkästi lahoaa ja kaatuu.  Ei kannata kasvattaa ainakaan teiden tai linjojen vieressä.

  Jovain

  Menee samaan sarjaan joutavien puiden kanssa metsässä, kuin joku pihlaja tuomi lepät jopa haapa. On kuitenkin erikoispuuta, jolla on pitkät perinteet. Kelona tai kuivattuna erinomaista väriltään punaista. Voi yhtyä Jätkän vedätykseen puusepän puuna ja koristeveistoon. On käytetty aina tarvepuuna erilaisiin tarkoituksiin.

  Raita sotketaan usein toiseen saman sukuiseen puuhun eli halavaan. Tai oikeastaan halavan olemassa oloa yleisesti ei edes tiedetä. Esiintyy samoilla alueilla raidan kanssa, enemmän kuitenkin virtaavilla paikoilla kuten puron ojan varsilla. On vielä nopea kasvuisempi ja enemmän hyvää runkopuuta (tukkia) muodostava kuin raita.

  Halava voidaan erottaa muutamista erityispiirteistä, mutta varmin tunnistamismuoto on kukintotuppelot, jotka halavalla roikkuvat vielä syksyllä puussa lehden lähdön jälkeen. Raidalla ne tippuvat jo kesällä.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos Jovain hienosta tunnistusvinkistä! Puistoalueilla kuvaa sotkee vielä terijoensalava.

  Puuki

  Terijoensalava kasvaa aina pensasmaisena ainakin näillä korkeuksilla . En ole koskaan nähnyt semmoista puumaisena luonnostaan  kasvavan. Jos jättää vain yhden kasvuhaaran ja katkoo kaikki muut pois isosta salavasta, niin sitten se on puun näköinen.

  Raita on tärkeä monimuotoisuuspuu. Haapapuun jälkeen heti kakkosena. Eri pajulajit on tärkeitä pölyttäjille keväällä, kun muut kasvit ei vielä kuki.

  Jätkä

  Terijoensalavan puuaines on aika tympeän näköistä, muistuttaa näin äkkiä katsoen esim Hopeapajua, eli jopa haapa on mielestäni kauniimpaa. Sahailtiin raitapöllejä ja muun höyläyksen joukossa pistimme niitä lautoja paneelihöylään. Kyllä on mahtavan näköistä tavaraa ja pinta on kuin lasia. Kovaa, sileää, värikästä ja liukasta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)