Keskustelut Metsänhoito raivaus-asiaa, hinnasto

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Caballista

    Paskolammi eksyi varmaan ”ihan sattumalta” tämän vuoden maajussille morsian ehdokkaan sivuille (jos täällä toimisi linkitys niin linkittäisin Jyrkin sivuille).

    Mielestäni tuntiveloitus on kohtuullinen. Y-tunnukselliset metsänomistajat saavat alvin kokonaan takaisin, loputkin vähennyksinä ja kaikki yksityiset saavat kemeraa.

    Tuottavuudesta voi olla montaa mieltä. Kannattaa käydä lukemassa metsäalan TESsistä sivulta 87 taimikonhoidon tuotosluvut. (http://www.finlex.fi/data/tes/stes1542-TT51Metsa1006.pdf ). Esimerkiksi 20 000 kappaletta neljänsentin taimia vie 28 tuntia. Jos sahaa kuusi tuntia päivässä (siirtymiin tunti suuntaan) menee hehtaarille käytännössä viisi päivää.

    huski

    Ote tämän kesän 51ha:n taimikonhoito urakasta Mh:selle.Urakkatahdilla painettu 3,2pv /ha.a8h/pv.Pirkanmaa.Eli ammattimies haravemmin painaa yli hehtaaria kahdessa päivässä jos kyseessä on todellinen raivauskohde.Yli 0,7ha päivässä raivaavat ei välttämättä ole raivausta tarvitsevalla kohteella!

    Raivaaja

    En halua kenenkään varpaille hyppiä en loukata. Itse olen tehnyt raivaustyötä 15 vuotta ammatikseni ja 0,5ha on minimi mitä olen päivässä tehnyt. Ja nämä kohteet on ollut aivan tukossa. Jos raivaa yhtä hehtaaria kuusi päivää niin silloin on väärällä alalla. Nykyisin tulee raivattua paljon hehtaari päivässä koska ohjeistus on muuttunut. Kaikenlainen siistimisraivaaminen piti lopettaa eli maisemanhoito on sitten erikseen. Metsänomistajan kustannuksella sitä ei tehdä. Tämä nopeuttaa paljon raivausta ja tulee metsänomistajalle halvemmaksi.

    Raaka-Aarne

    Kun kaikenlainen siistiminen on lopetettu, niin mitä ammattilainen esim. taimikosta raivaa pois?

    Raivaaja

    Lähinnä kyse oli siitä ettei yksittäisten risujen perässä juosta. Selvästi kasvatettavaa taimikkoa pienempää vesakkoa ei ole tarvetta tarkkaan raivata. Ennen piti, mutta kun johto vaihtui niin vaihtui myös ohjeistus. Kaikki taimikon kasvua haittaava raivataan.

    Tee Ström

    ”Selvästi kasvatettavaa taimikkoa pienempää vesakkoa ei ole tarvetta tarkkaan raivata”

    Lähetetty: 3 h, 3 min sitten
    lähettäjä: Raivaaja

    No kyllä tällä ohjeistuksella tietenkin noita hehtaareja tulee valmiiksi, mutta jälkikään ei ole lähimainkaan senkaltainen jos raivataan kaikki muut pois paitsi kasvatettavat taimet. Tuo ”Raivaajan” menetelmä on hiukan suurpiirteistä hommaa. Mutta mikäs siinä jos kerran Pomo tommosen hyväksyy, mutta taksatasokin täytyy oll huomattavasti alhaisempi kuin perusteellisemmassa taimikonhoidossa.

    suorittava porras suorittava porras

    Tahtoo olla vain tuossa raivauksessa , että minkä taakseen jättää , sen edestään löytää , tai joku muu löytää entistä paksumpana.

    Raivauskustannuksissa säästettäisiin miljoonia , kun se työ tehtäisiin sillon , kun se tuntuu liian helpolta. Tämä suomalainen käytäntö kasvattaa raivattava ryteikkö kivitalon korkuiseksi on ihmeellinen tapa toimia. Sitten itketään , kun on kallista .
    Työkustannuksien osalta on suunnattava huomio enemmän olosuhteisiin , kun yksikkötaksaan. Ei liene tekijän vika , jos työ tehdään kymmenen vuotta liian myöhään ja tänä aikana työmäärä on reilusti kaksinkertaistunut verrattuna sopivalla hetkellä tehtyyn toimenpiteeseen. Työmäärä kasvaa 10%:n vuosivauhtia. Kun tämän oivaltaa , on helppo säästää melkoisia summia metsänhoitokustannuksissa . Eniten säästää , kun on omatoiminen.

    jees h-valta

    Suorittavan levy junnaa pahasti samaa uraa. Vaihda edes puolta väillä jos vaikka kulkisi paremmin. Kaikki ei ole aina sitä miltä moton pukilta näyttää. Useinhan taloissa tieten kasvatetaan myös talven polttopuuvärkit nuorilla kasvatusmetsillä. Jos ei niin ostaakko ne pitäisi?
    Siksi, jos siitä alkaa tulla ylitarpeen-tarjontaa tuo energia-asento on hyvä tapa tehdä se viimeinen pelastus sen sekametsän kasvatukseen. Ei minkään monoasentoisen. Aika kornilta tuntuu kun yleensäkkin hoetaan sitä tehokkuutta ja taimikonhoidon oikea-aikaisuutta. Varhaisperkaus on ok. Sillä pelastetaan taaja nuori sekametsä kasvamaan josta saadaan myös se oman talon lämmitysenergia joka on aivan yhtä tärkeä kuin se suorittavan moton puikoissa näkyvyyskin. En minä ainakaan aio vielä lähteä valmisklapeja ostelemaan vaan hyödynnän raivaamattomia palstan osia ja otan energian talteen. Ja sitten vain energia-erikoistunut yrittäjä perästä hoitamaan se palsta lopun erestä kasvukuntoon.

    Pete

    Suorittava poprras on kyllä aivan oikeassa. Voi olla olla Jeesmiehelle ja monelle muullekin polttopuun kerääminen on tärkeää vaikka siinä ei järkeä olisikaan. Itse saan aivan tarpeeksi polttopuuta aivan normi ensiharvennuksilta kun sovin, että itsellseni sopiva määrä lehtipuuta tehdään isännänpuiksi. Lehtipuiden lisäksi muutamat tuulenkaadot. Eikä lopu polttopuu eikö tarvitse keräillä. Eikä tarvitse itsekään värkkäilä klapikoneen kanssa karsittujen latvojen yms tikkujen kanssa vaan juuri sopivaa tavaraa klapikoneelle ja halkojalle.

    Jeesmieheltä hämärtyy säännöllisesti se, että meitä on moneksi. Kaikilla ei ole sama työnkuva ja metsien sijainti kuin Jeesmiehellä. Nimenomaan kustannusten minimointi on tärkeää silloin kun ei itse pysty (eikä kannata) hoitotöitä ja hakkuita tehdä. Aivan erikseen on sitten vielä nämä sähköaitojen kohentelut ja tarkastuskäynnit. Itse en ole parilla palstalla käynyt kolmeen vuoteen, eli jää kyllä polttopuut tekemättä.

    jees h-valta

    Kyllä se taitaa peteltä unohtua yhtä säännöllisesti ettei hänenkään eikä suorittavankaan ohjeet ole yleispäteviä kaikille. Itse henk.koht. en edes haalisi sellaista metsää jossa en säännöllisesti pääse käymään tarkastamassa omaisuuteni ja toimien tarpeet.
    Pisin on kahdekasnkymmenen kilometrin päässä ja sielläkin käyn ainakin pari kertaa kuukaudessa. Talvella ehkä hiukan harvemmin.
    Olen senverran suuren määrän polttorankaa kuluttava (200neliötä lämmintä) ettei sen jättäminen jostain ensiharvennukselta ole enää aivan ilmainen polttoaine. Koska pyrin sen polttoaineen pitämään mahdollisimman vähäkustanteisena jota taloni lämmitykseen käytän. Joten teen sen itse harventelemalla ja kuljettamalla omalla kalustolla. Aloitan yleensä omalta tontilta ja vedän muutaman vanhemmasta päästä olevan tonttikoivun nurin ja sitten loput hiukan pienempääkin harvennussälää. Ja niitä puita piisaa tontillakin vieläkin viidenkymmenen ja sadan väliltä.
    Minultakin kyllä haaskaantuu maastoon poltinkelpoista kun kaikkea ei edes kulu siltikään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)