Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terät/ teroitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 96)
  • Raivaussahan terät/ teroitus

    Merkitty: 

    Hei vaan metsien miehet/naiset!

    Mielenkiinnosta kyselen millaisia teriä käytätte raivureissanne? Pelti, vaiko kovapalateriä?. Jos Arto viitsisi vastata sen teroitus ohjeen? Vaikutti mielenkiintoiselta kun jostakin sen luin aiemmin, mutta en oikein saanut sitä älliini,miten se tapahtui! Oletteko vertailleet esim strand ja kovapalaterien leikkaavuutta! Kertokaa ihmeessä kokemuksistanne ja teroitusvinkkejä! Käytättekö 200mm vai 225 mm teriä?

     

  • Metsuri motokuski

    Eikös youtube ole täynnä näitä teroitusohjeita. Harrastelijalle ei ole merkitystä kummalla terällä päästelee onko 200 mm tai 225 mm tai sitten kovapalaterä tai peltiterä. Kaikilla saa puut poikki. Työkseen sahaa vinguttajat voivat olla montaa mieltä mutta aika pienistä asioista kuitenkin on kyse.

    metsä-masa metsä-masa

    Terän teroitukseen en osaa erikoisneuvoja antaa, mutta terän koolla on oman kokemuksen perusteella merkitystä, kun ollaan tekemässä taimikon varhaishoitoa.

    Ero terien koossa on pieni, mutta yllättävän paljon enemmän pinta-alaa 225 :la saa aikaan samoilla polttoaineella. Esim. ( Stihl 460 ) joutuu vaihtamaan myös sektorisuojan kun vaihtaa isomman terän

    mehtäukko

    Peltiterällä on nauvuteltu.

    Neuvoja ei osaa antaa,mutta riippuen maaston kivisyydestä ja muista haasteista hyvä viila ohjaimella on vakiona mukana ja sen lisäksi pari kolme varaterää.Jos kiveen käy tarpeeksi,teroitettu terä heti tilalle.

    Tylsyneet teroittelen iltapuhteella joka kulmasta käsivaralla pikkurälläkällä.Penkissä putkesta kiinni,terä  paikallaan ollen. Ja hyvin puree…

    Nimetön

    Kummallakin koolla 200 ja 225 oon paljon sahannut ja kyllä isompi on vaan paljon mukavampi.

    Mulla ei ole edes kotona varaterää raivaussahaan ja en muista että ois ollut koskaan tarvettakaan ja jos joskus niin pahasti kiveen kävis ettei viilalla sais metsässä kunnostettua niin on vara lähtä kaupasta uutta hakeen.

    Pahasti on työtavassa jotain vikaa jos illalla joutuu kolmekin terää rälläkällä kunnostaan.

    Syrjälä Jari

    Miten se rälläkällä teroitetaan käsivaralla raivurinterä? Olen myös jostakin lulenut että joku oli viilannut lattaviilalla raivurin terän ja näin ollen olisi purrut pehmeesti puuhun! Miten se esim teroitetaan lattaviilalla?

    mehtäukko

    Ei niitä nyt joka ilta kolmea terää rälläköidä!?

    On työtavassa enempikin vikaa,jos varaterä on vain kaupan hyllyllä.!

    oppipoika

    200:lla pelleillä on vejelty, mutta ens kesälle testiin ostin vklingan kun kehuivat hyväks niin pitää kokeilla

    Jätkä

    Syrjälä Jari: ”- Miten se rälläkällä teroitetaan käsivaralla raivurinterä? Olen myös jostakin lulenut että joku oli viilannut lattaviilalla raivurin terän ja näin ollen olisi purrut pehmeesti puuhun! Miten se esim teroitetaan lattaviilalla?”

    Et varmaankaan halua teroittaa lattaviilalla, mutta siimä hampaan etureuna viilataan säteen suuntaiseksi ja yhtä viilataan aivan ”kourun ” pohjaan asti. Siis jos halutaan pehmeä leikkuu, säteen suuntaiseksi, jos halutaan oikein pehmeä leikkuu (= hidas) -taaksepäin kallelleen, jos ahneempi, eteenpäin kallelleen. Hyvä viila olisi 8 tuumainen, hienohampainen viila. Joka toinen hammas 15 asteen kulmaan. Hampaan selkä n. 5 – 10 astetta sisäänpäin kallelleen.

    Tolopainen

    Kolmioterä on paras rikkoo kantojen päät ei tule versOja, eikä kivet haittaa samalla menee vatukotkin.

    Jätkä

    mehtäukko:”-Ei niitä nyt joka ilta kolmea terää rälläköidä!?
    <div class=”comment__text”>

    On työtavassa enempikin vikaa,jos varaterä on vain kaupan hyllyllä.!”

    Varaterällekin löytyy käyttöä, viimeistään silloin, kun alkuperäinen terä on loppu. 225 millinen terä on mukavampi sahata, varsinkin, jos on löytrynyt ohut terä, joka kiihtyy kevyemmin.

    Raivurin terän voisi varsin hyvin teroittaa penkkihiomakoneessa, jos siihen on laittanut sopivan laikan. Toki silloin terän pitää olla irrallaan ja tuki säädetty hieman sevukallistukseen.

    Pikkurälläkälläkin kätevä kaveri pyyhkäisee terän nopeasti ja hyväksi, se ei ole ihan niin kranttu kuin moottorisahan teräketjun viilaus.

    On myös akulla käyviä hiomakoneita, joissa pyörii joko timanttiviila tai hiomatahna, ja – kivi. Jotkut sanovat niitä akkuporakoneiksikin.

    </div>

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 96)