Keskustelut Tekniikka Raivaussahan työturvallisuus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Raivaussahan työturvallisuus

    Raivaussaha -70 luvun alussa ei pääpiirteissään poikennut paljoakaan nykysahoista, käynnistys oli narusta ja ääni oli kova.

    Isällä oli Raket- raivaussaha ja Raket 601 moottorisaha, joilla se teki raivauksia ennen peltotöitä. Nuoresta pojasta raivuri oli jopa pelottavan näköinen, vaijeria ja putkia epämääräisesti kahvasta runkoputkeen ja moottoriin, kahvatkin useampaan kulmaan taivutetut.

    Suurimmat parannukset on tainnut tulla turvallisuuteen ja rasittavuuteen, on kehitetty käyttökelpoiset kypärät  ja valjaat, silloin kypärää ei näkynyt sahurilla ja valjaatkin oli kuin vyö olisi ollut kaulan ympäri, jonka koukussa saha keikkui.

    Useamman vuosikymmenen olen minäkin käyttänyt raivaussahaa joka kesä kuukauden työpäivät. Siitä ajasta enemmän vielä yksintyöskentelynä, en ole osannut pelätä kun ei ole kertaakaan vaaratilanteita ollut. eikä niistä ole kertoneet nekään jotka sahaa ammatikseen.

    Moottorisahalla raivaus onkin sitten jo toinen juttu, minkälaisia kokemuksia teille on sattunut ?

     

     

  • Petkeles Petkeles

    Ei varsinaisia vaaratilanteita ole tullut. Joskus terä heittää esim. lyhyen kalikanpätkän kovalla voimalla nilkoille, mikä tuntuu melko imelältä.

    Muistaa vaan pitää kypärän kasvosuojuksen alhaalla vaikka aamuaurinko siinä vähän heijastelisi. Terään juuttuneita risuja ei sitten kurotella jos moottori pyörii ja saahan sinne varpaatkin yltämään jos on keskipituinen mies!

    Jätkä

    Aika monta vuotta sitten RS – hyväksyttiin myös nuorison käyttöön. Samaan aikaa alle 18 vuotiaat saivat luvan käyttää ruohonleikkuuseen vaakaleikkuria.

    Eli molempien käyttö vapautettiin työsuojelun puolesta. Toki sahan käyttäjiltä edellytetään kuulo / kasvosuojainten käyttöä ja ohjeiden mukaista käyttäytymistä.

    Koulutuskäytössä erikoisluvan sai hakemalla ja sen perusteella myös moottorisahan käyttölupa tuli myös nuoremmille.

    Visakallo Visakallo

    Itse raivaussaha on melko turvallinen työväline, kunhan asu ja muut varusteet ovat asianmukaiset. Suurin riskitekijä taitaa ollakin sahaajan oma liikkuminen. Olen nuoremmille ja vähän itsellenikin koettanut opastaa ottamaan askeleet harkitusti, vaikka sitten hieman nopeudesta tinkien. Kaatuminen sahan kanssa kun saattaa rikkoa paikkoja niin sahaajasta kuin sahastakin.

    Jätkä

    Muutamat nuorehkot henkilöt ovat niin TODELLA mainioita liikkujia maastossa ja Raivurinkin kanssa. Jos on tullut katsottua haavi auki sitä vaivatonta ja tehokasta liikuntaa. Sellaiset kaverit ovat kuin luotuja RS-hommiin.

    Toivon, että heillä riittäisi motiivia työhön, jossa he ovat mestareita ja pääsevät mahdollisesti huippuansioihin.

    Täytyy tosin myöntää, että heillä on ollut jo kosolti kokemusta alalta, nuoresta iästään huolimatta. Myös sahan käsittely on heillä pehmeää ja helpon näköistä, he eivät hakkaa terällä puita, vaan puut kaatuvat etupäässä hipaisemalla.

    metsä-masa metsä-masa

    Vaivatonta ja tehokasta liikkumista, sen tekee huippuammattilainen vaistonvaraisesti. Olin vähä samalla ihmeissäni, kun Jätkä nuorten kanssa.

    Menin tapaamaan jo eläkkeelle toisesta työstä jäänyttä metsuria, sahan äänestä jo tunnisti, ettei saha huuda tyhjää ja lähempää seurasin hänen erikoisen hienoa askellusta metsässä.

    Tauon aikaan kyselin miten hän jaksottaa raivaamisen palstalla. Siinä kävi ilmi se tärkein, ” eli turha kiire pois, silloin työ on turvallista ja karsimalla  sahan kanssa joutava liikkuminen pois ”.

    Papan ohje: Repulta, mukaan valjaisiin seuraavan tankin bensat ja juomapullo. Palstan aloitus kuvion ulkoreunalta ja reunaa seuraten niin kauan kun bensa riittää, tankkaus siellä ja seuraava juotti repulle, tankkaus  ja ruokailu siinä.

    Hattua piti  papalle nostaa yksinkertaisesta neuvosta,  silloinkin oli lämmin kesäinen päivä !

     

    tamperelainen tamperelainen

    Kun olen sahannut 200mm terällä kuitupuu-kokoisia kuusia,tehnyt paikallaan seisten kaatosahauksen oikealle ja vasemmalle,niin kaadon suuntaus vaikeaa.Joskus meinannut saada karvaisen,painavan kuusen päälleen.Syynä yllättäviin kaatumisiin ilmeisesti piilopitopuu sahurin puolella

    Jätkä

    Onpas taitavasti sahattu, kun olet saanut rungon siten poikki, että pitopuu on jäänyt omalla puolelle. Minusta ei olisi moisen tempun tekijäksi, ainakaan kun sahassa on sektorisuoja.

    200 millisen terän vapaa säde on n. 7 senttiä, eli kun sahan vetävällä terällä aloitetaan oikealta puolelta ja sahataan vasemmalle puolellekin niin pitkälle kuin pääsee. pitopuuta jää rungon takapuolelle ja sahaaja voi pukata puun itsestään poispäin, jos jaksaa.

    ate

    Omalle kohdalle on sattunut seuraavia läheltä piti tapauksia:

    Yhtenä alkusyksynä olin kolme eri kertaa tiputtaa puusta ampiaisen pesän. Kummasti hytkäyttää, kun viime tipassa hoksaa ananaksen kokoisen pesän juuri siinä kaadettavassa puussa. Tästä oppi ainakin sen, että kyypakkaus on aina metsässä mukana.

    Joskus ennakkoraivuilla on tureikkoja raivatessa tipahtunut laho puun latvus niskaan. Melkoinen kolahdus kypärään ja niskaan. Kypärättömälle raivaajalle olisi tullut uusi jakaus.

    Tässäpä oli parinkymmenen vuoden saldo ja toivotaan, ettei lista veny jatkossakaan.

     

    metsä-masa metsä-masa

    Raivaussahatyö on todettu yleisesti turvallisesi, kunhan varustautuu täydellisen kypärän ja työvaatteiden kanssa töihin.

    Moottorisaha nuorenmetsänhoidossa: Ennen kaatokahvoja moottorisaharaivaus oli yleistä järeämmissä ja riukuituneissa taimikoissa. Silloin sattui paljon pieniä- ja vähän isompiakin tapaturmia.  Energiapuukohteille tuli sitten käyttöön kaatokahvat moottorisahaan, silloin turvallisuus parani.

    Vesuri tottumattoman käsissä: Oli menossa rajalinjan aukaisu, linjan suuntaa merkattiin edeltä, minä vesurin kanssa perässä, tuli vastaan isokuusi josta oli saatava pitkiä näkyvyyttä haittaavia oksia pois.

    Nousin mättäälle vesuri ylhäällä aikomuksena lyödä oksa poikki, silloin jalka painahti lyödessä ja vesurin koukkupää tarttui oksiin, kompastuin ja irrallinen vesuri putosi selkään, säikähdys oli suuri ja päivä meni pilalle.

    Tässä oli nuori mies, joka esitti miten miesten töissä selviydytään, mutta se näytös meni siinä sitten harmin puolelle.

    Jätkä

    RS:n turvaohjeissa taitaa olla <terästä sanottu, että siinä ei saa olla halkeamaa. Myös sektorisuojan pitää olla paikoillaan. Sahurin pitää sammuttaa saha, jos joku tulee liian lähelle – nimenomaan takaviistosta oikealta.

    Tärinän- ja äänenvaimennuksen pitää olla kunnossa, saha ei saa vuotaa bensaa, eikä kipinöidä, valjaissa pitää olla pika-irroitusmahdollisuus….. Siinäpä taitaa olla sahan turvavaatimukset.

    Kerran Jämsänkoskella oli metsässä uittoniputuslankaa ja kaveri sahasi siitä pätkän pois. Se sinkoutui sääreen ja upposi hieman sääriluuhun. Kertoi Matti, että sattui saakelisti, kun kaveri nyhti sen pois. siellä metsässä. Siinä ei olisi paljoa auttanut metsurin viiltosuojahousut.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)