Keskustelut Tekniikka Raivaustekniikka haltuun

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Raivaustekniikka haltuun

    Eilen olin 9 tuntia raivaamassa pihlajatiheikköä. Kyseinen paikka oli melko jyrkkä rinne. Koko ajan tuntuivat kepit kaatuilevan milloin mihinkin suuntaan osittain heikon tekniikan ja kovan tuulen takia.

    Kysymys alan ammattilaisille:

    Miten toimien saa katkotut puut kaatumaan siististi oikeaan suuntaan etteivät ne koko ajan tunge naamalle tai sahan putken päälle ?

  • raivaussahaaja

    Itsekin tulee joskus tuskailtua saman asian kans. Hyvä kysymys. Varmaan ”Hiluxi” tietää myös, että terää kallistelemalla ja käyttämällä tilanteesta riippuen terän vetävää tai työntävää osaa voi risujen kaatosuuntaan vaikuttaa. Vaan jos on pientä risukkoa, niin ei kai sitä kerkiä joka risun kaatosuuntaa miettiä ja ei sillä ole niin väliäkään mihin sellaiset risut kaatuu. Mutta isompien puiden kanssa kaatosuuntaan tulee jo kiinnittää huomiota. Tavoitehan olisi, että puut kaatuisivat valmiiksi sahatulle alueelle eli pitäis pyrkiä kaatamaan takaviistoon. En minä ainakaan tässä läheskään aina onnistu vaan puut on sikin sokin niin kuin ”Hiluxi” kuvaili. Ammattilaisen sanaa odottaen.

    MIKANDER

    Raivarinterässä on 2.puolta aamupäivä puoli iltapäiväpuoli.
    Sahaat jomalla kumalla puolella oikea tai vasen minnehaluat kaataa.
    Isossa puskassa tee sahaakorkemmallta poikkinippuun siisti lopuksi
    KANNOT kallisstasahaa jyrkässä rinteessä kaada alamäkeen.
    NIPPUUN muuteen ei tule mitään .Lueskele hva.raivussahaopas.
    siinä kerrottaan kuin pelata kyllä sen oppii kuin reenaat.
    Ei mitään rakettitiedettä kunnonterä ja hyväharitus
    JA kaasua komisaariopepponen. Jos joutuu risjua repimään.
    jää tilit ohkaseksi.menee aika nutaamiseen johon ei varaa.

    suorittava porras suorittava porras

    En ole varsinainen ammattilainen , mutta etenen sopivaan sivutuuleen ja raivaan kapeita siivuja kerrallaan. Risupensaiden ympäryksen kaadan ensin ja vasta sen jälkeen pensaan yksittäiset rungot suuntaan , johon kukin kaatuu parhaiten.
    Sahanterän pyörimissuunnan otan myös huomioon . Raipan tyvi heilahtaa terän pyörimissuuntaan ja raippa kaatuu päivastaiseen osoitteeseen . Parhaimmillaan raivatulla alueella tyvet sojottavat samaan suuntaan , ja kapean siivun reunaa on helppo tarvittaessa liikkua kompastelematta sikinsokin oleviin risuihin.

    topintam topintam

    Jos sahataan on tasapainossa olevaa puuta, irtoava tyvi tulee ”heittää” terällä aina vastakkaiseen suuntaan aiotusta kaatosuunnasta. Painovoima sitten kaataa puun.

    ”heittämiseen” auttaa sahaussuunta, myös hieman viiston kannon teko auttaa tyven oikeaan suuntaan saamista.

    Pehkot ovat yleensä reunoita ulospäin kallellaan joten ne pyrin kaatamaan jo valmiiksi olevaan menosuuuntaan. Ettei jää alle on lähestymissuunta a ja o.

    Jotta puut ei kaadu runkoputken päälle tarvittaan reisiä ja hyvät valjaat jotta terän liikuttaminen onnistuu 30cm edestakas käsienkin avulla.

    kuusessa ollaan

    Järjestelmällisyys on tärkeää, itse raivaan pääsääntöisesti aina etuoikealle kaataen, sellaista 2 metristä kaistaletta kerrallaan. Kaataessa on silloin helppo vetää tyveä itseä kohden vetävällä teränosalla (klo 8-9) sahaten.
    Kaistaleen leveys muodostuu automaattisesti sopivaksi, kun opettelee työskentelemään ilman sivuaskeleita…ahnehtiminen leveyssuunnassa hidastaa itse asiassa työtä. Istutustaimikoissa taimien välinen käytävä on sopiva leveys.

    oksapuu

    Jyrkässä rinteessä olen raivaillut pienellä moottorisahalla, turvallisempaa ja yllättävän helppoa.

    Kannattaa kokeilla…

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Perusjuttujen jälkeen voi alkaa koikeilla pieniä nykäysyjä siinä vaiheessa kun puu on juuri poikki terän päällä. Esim. puun saa kaatumaan suoraan eteenpäin kun sahaat normaalisti ja sitten nykäset/hyppyytät puuta ittees päin. Lisäksi samanlaisia kaatolovia pystyy tekemään kuin moottorisahalla. Tietysti pitää olla raivaussahojen ykköspyssy, että pystyy kaikkia tekniikoita käytämään, se pitää saada vikkelästi poikki, että pystyy ohjaamaan puuta terän päällä.

    Hiluxmetsuri

    Kuusessa ollaan: ”Järjestelmällisyys on tärkeää, itse raivaan pääsääntöisesti aina etuoikealle kaataen, sellaista 2 metristä kaistaletta kerrallaan. Kaataessa on silloin helppo vetää tyveä itseä kohden vetävällä teränosalla (klo 8-9) sahaten.”

    Jos ymmärsin oikein, niin tässä menetelmässä kaadetaan etuoikealle jo valmiiksi raivatulle puolelle sahan vetävällä terällä. Mutta mites sitten kun tulet takaisinpäin ja etuoikealla on raivaamaton puoli?

    Eilisessä raivausharjoituksessa vastassa oli yli 5 metrisiä pihlajia ihan viidakkona. Rinteen jyrkkyys teki puuhasta mielenkiintoista ja etelästä puhaltava tuuli pyrki kaatamaan kepit ylämäkeen:). En ottanut kuvaa, mutta yhteen kohtaan tuli puita kolmeen kerrokseen ja ihan matoksi asti.

    Ammattimiehen/ Mikanderin supersahalle olisi tuossa ollut käyttöä, mutta pärjäsin jotenkin tuolla pienemmälläkin kun vaihdoin aina tankillisen jälkeen teroitetun haritetun terän.

    Koiramies Koiramies

    Hiluxi hanki tuo MIKANDERin mainitsema Husqvarna raivaussahausopas, sillä siellä on kerrottu havainnollisesti kuvin tuo eri suuntiin kaatelu. Sanallisesti sitä on vähän hankala kertoa.

    Itellä oli sama ongelma ja on vieläkin, mutta paljon auttoi kun kävi neljä iltaa kestävän raivaussahauskurssin. Oppi paljon kun ammattilainen ohjasi sahausta kädestä pitäin ja neuvoi nuo asiat.

    Varsinkin tuo sahauksen kulun kapeuden opettelu oli opettavaista. Sitä kun pyrki aina levittämään sivulle päin. Minulle oli ainakin suunnattomasti hyötyä olla ammattilaisen opissa.

    Metsuri motokuski

    Itse olen kyllä huomannut että aika vähän siihen puun kaatosuuntaan voi vaikuttaa sahauskulmalla. Eli kummalla puolella terää puun sahaa. Enemmän siihen vaikuttaa puun kallistuvuus, tuuli, ja oksapaino. Ihan niin kuin motonhommissakin kun mennään koneen ylärajoille.

    Itse otan ensimmäisenä huomioon tuulen suunnan ja ehdottomasti raivaus linjaraivauksena. Jos puu on kaatuumassa raivaamattomalle niin välittömästi kädellä autetaan oikeaan kallistussuuntaan. Pidetään se raivausalue puhtaan, Jonkin verran voi auttaa nykäisemällä terää tai heittämäällä sivulle tyveä terällä kuten yllä kerrottiin. Rinteen raivaan aina sivukulkuna kaatamalla puut alarinteeseen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)