Keskustelut Tekniikka Raivaustekniikka

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
  • Raivaustekniikka

    Minusta hyvä video! Lähinnä keskityin lantionkäyttöön ja että kädet pysyi hyvin kahvoissa! Asiansa osaava kaveri! Laittas vaan lisää näitä videoita! Hyvää opetusta! https://youtu.be/EY__2SKRbow

  • Jätkä

    Entäs sinisillä nauhoilla? Mitä niillä oli merkattu?

    Nimetön

    Kuvion raja.

    Jätkä

    Aivan aloitusvaiheessa, kun kurssilaisille pitää päähän juntata oikean runkoluvun saavuttaminen kerralla, on käytetty nauhoja niin, että kurssilaiset liputtavat jäävät puut riittävän isolle alalle, jossa niiden valinta ja tiheys tulee selville.

    Lehtpuustossa ja matalassa männikössä ei meinaa tiheys tulla riittävän harvaksi kerralla, vaan joudutaan nyppimään nauhoja pois.

    Sitten mallikoealan opettaja harventaa sahalla hieman vähemmän näyttävin liikkein, mutta jos esim tuulee hiukankaan, myös sen vaikutus selviää kerralla kaikille.

    Sen jälkeen kurssilaiset aloittavat omien alojensa käsittelyn. Ja kaikkien tuloksesta arvioidaan jäävän taimikon tilanne.

    En usko, että kaikille Savolaisillekaan pitää liputtaa kaikki jäävät puut, vaikka se kyllä työllistäisi aika kivasti henkilöitä.

     

    Metsuri motokuski

    Kyllä minäkin aika paljon vain käsiä käytän. En kyllä noin niiaile kuin videossa esitetään. En ainakaan tietoisesti. Minusta äijä jättää aika törkeän pitkät kannot. Yleensä kun joudun sahaamaan pitkään kantoon niin olen kyllä lyhentänyt sitä sen jälkeen kun puu on otettu pois. Varsinkin ennakkoraivauksessa kun tekee tuollaisia kantoja niin motollakin tulee vastaavasti pidemmät kannot.

    Onhan tuo pirullista itsekkin liikkua tuollaisessa kantohelvetissä.

    Jean S

    Nythän meillä siis on jo robotti-imureita ja itseohjautuvia ruohonleikkureita ja toisaalta laserkeilaus, jonka avulla voidaan tunnistaa puulajeja sujuvasti.

    Olisiko siis näin, että 5 vuoden kuluttua käydään vaan viemässä lanka kuvion rajalle (jos sitä ei muuten tunnista) ja sitten viedään härveli metsään surruuttelemaan sinne itsekseen? Johonkin metsäautotien kääntöpaikalle voisi sitten viedä jonkun aurinkokennoilla päällystetyn pakettiauton, josta pikkukaveri voisi hakea välipalaa kun omat akut ehtyvät? Voi tietysti olla, että aluksi pitää itse olla raivaussahan kanssa tekemässä naapurikuviota, jos raukka sattuu kellahtamaan maastossa kumolleen? 😀

    Gla Gla

    8-tiellä joku Skanskan kaveri niittää kauko-ohjattavalla robotilla tien vierustan heinikkoa. Parina päivänä olen ajanut ohi ja tuskin kilometriä on kaveri eteenpäin päässyt.  Voi olla joku proto, kun tuollaisesta laitteesta en ennen ole kuullut. Ihan lähitulevaisuudessa en siis usko niin vaativan kohteen kuin taimikon raivauksesta robotin kunnialla selviävän. Saataisiin edes koneellinen istutus kannattavaksi, sehän on selvästi helpompaa kuin raivaus.

    Laserkeilausten tuloksissakin on käsittääkseni edelleen runsaasti virheitä.

     

    Jean S

    Tämä olikin kiinnostava tieto. Periaatteessa voisi kuvitella, että ensi vuonna sitä kaveria ei tarvita ollenkaan, koska se robotti jo itse muistaa, miltä alueelta sen piti leikata ja miltä ei plus että mitä pinnanmuotoja siellä oli. Jos siis on tarpeeksi fiksu robotti.

    Tottakai taimikonhoito on paha tehtävä, koska tietysti puissa on laatuvikoja ym., joiden erottaminen voi olla hankalaa robotin näkökulmasta, tai siis robotille kestää vähän kauemmin opettaa, mitä sen pitäisi tehdä ja olla tekemättä. Toisaalta jos taimikonhoidossa robotti jättää satunnaiset 2000 runkoa hehtaarille tasavälein ja valitsee näihin 2000 runkoon pääasiassa sellaisia runkoja, joissa on neulasta muistuttavia elementtejä, voidaan sitten kysyä, että jääkö taloudellinen tappio sittenkään kovin suureksi (ensiharvennustuotto vs raivauskustannus), jos toisaalta oletettaisiin, että robotti olisi halvempi kuin ihminen raivaussahan kanssa. Äiteeni sanoi jo kultaisella 80-luvulla, ettei ”mikkään oo niin kallista ku viaraan tyä”, eikä kehityksen kulku ole ainakaan muuttumassa sen asian suhteen.

    Gla Gla

    Huono raivaus tekee omastakin työstä kallista.

    kuusessa ollaan

    Niitä kauko-ohjattavia leikkureita käytetään yleensä jyrkissä rinteissä ja kohteissa, missä koneen stabiliteetti ei salli korkeaa painopistettä.

    Aika kaukana ollaan vielä raivausrobotista, mutta on jo tehty konenäöllä puut valitsevaa kokeilua, onnistuu pienemmillä taimilla. Ei mahdotonta, mutta vielä on ihmistyö kustannustehokkaampaa.

    Jean S

    Ok.

    Hmm. Olisiko jotain vinkkiä, mistä kannattaisi lukea näitten teknisten vimstaakkelien kehityksestä?

    Jotenkin tosiaan voisi kuvitella, että suurimmat ongelmat olisivat maaston kuljettavuus vs robotin ketteryys ja vakaus ja toisaalta energiantuotto tai sen saatavuus maastossa.

    Tietysti onhan meillä häkäpönttöihin erikoistunut pääministeri. Eiköhän tehdä niin, että aletaan virittelemään sellaista metsäkonetta harvennushakkuita varten, joka tunnistaa kaadettavat puut automatiikalla, kaataa ne ja karsimisen yhteydessä syö oksat ja latvat ja käyttää ne energianlähteenään.

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)