Keskustelut Metsänhoito Raivuutyöt talvelle ?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
  • Raivuutyöt talvelle ?

    Merkitty: 

    Kolme vuotta sitten keväthankiaisilla harvensin erään noin nelimetrisen koivuvaltaisen kuvion, lunta oli tuolloin yli puolimetriä maassa.

    Nytten arvelin tehdä lopullisen raivauksen ja poistaa samalla vesakoituneet kannot.

    Olipa yllätys, ettei kannoista juurikaan ollut vesoja noussut, muutama oli yrittänyt, mutta vesat oli jo kuivuneet.

    Noin 60 senttiset kannot olivat lahoja ihan järkejään.

    Pitäneekö siirtyä pelkästään talviaikaiseen raivuuseen ?

     

  • Panu Panu

    Itse raivaan nykyään vain talvella tai tarkemmin sanoen silloin kun juurikäävän riskiä ei pitäisi olla. Hirvittää katsella kun edelleen raivataan varttunutta taimikkoa kesällä, tuloksena halkaisijaltaan 10cm havupuun kantoja ilman käsittelyä. Varhaisperkaus ehkä vielä menettelee kesällä kun poistumakin on lähinnä lehtipuuta.

    Metsuri motokuski

    Tuostahan ei varmaa tutkimustietoa ole että leviääkö juurikääpä toisessa raivuussa kun se tehdään kesällä. Harvoin sitä kuitenkin 10 cm havupuita sahalla kaadellaan. Nuohan alkaa olemaan jo kuitukoossa enkä minä ainakaan isäntien metsissä sellaisia puita kenttään laittaa.

    Jätkä

    Kysehän ei ole siitä, leviääkö tyvilaho ensimmäisessä vai toisessa kaatamisessa, vaan siitä, iskeytyykö sieni-itiöt tuoreeseen kuusenkantoon, joka on kymmensenttinen tai paksumpi.

    Tyvilaho voi tulla tuulen mukana kauempaakin  ja jos kanto on tuore, pääsee sieni tekemään kantoon pesää. kyllä tänä päivänä ksäaikaan kannattaa suojata kannot, eli tehdä kuin Metsuri motokuski on mieltä, eli pidättäytyä kuitukokoisen kuusen kaatamisesta, ellei ole urealiuosta käytettävänään.

    Puu Hastelija

    Kuitukokoinen kuusi, tyvilaho ja kesä on hyvinkin ymmärrettävä, mutta missä koossa menee riskiraja tuon kuusen koon kanssa? Jotain aurausviittojen paksuisia voisi kuvitella riskittä voivan kaataa, vai voiko? Jossain sopivissa aluskasvoskuusissa voi olla reikälaho jo 7cm vahvuisessa puussa. Jos ei ole mitään muuta tekemistä, niin kannattaako kuusivaltaiseen taimikkoon kuitenkaan mennä raivurin kanssa kesällä?

    Tolopainen

    Jos tavis metsänomistaja raivaa viikon joka vuosi, se yleensä riittää ei liene kovin vaikeaa sovittaa talvikuukausille. Lisäksi lehtipuustoa voi raivata kesällä, eli silloin voi tehdä varhaisperkaukset.

    Puu Hastelija

    Kysymys koski lahoriskin uhkaa suhteessa poistettavan puun kokoon.

    jees h-valta

    Ei kait ole olemassa mitään tarkkaa senttirajaa joka takaisi tyvilahon pois pysymisen leikkopinnasta. Siksi olen kyllä Tolopan linjoilla ettei kait kenenkään ole pakko kuusikkoaan raivata kesällä. Ja jos on istutettu kuusikko niin luulisi riittävän että poistaa yli kuusien mitan kasvaneet lehtipuut. Kuten yksi tuttu juuri aloitti eilen illalla noin kello 20.00. Aikoi tehdä pimeänhämyyn raivausta illan viileydessä.

    sitolkka

    Ei taida lahoitiö mitata kantoa mihin asettuu. Voi kait se tarttua vaikka kuinka pieneen kantoon.

    Jätkä

    Olet Jeessi kyllä ihan oikeassa siinä, että ei istutettuja kuusia minunkaan käsityksen mukaan harvenneta raivaussahalla, vaan vasta ensiharvennuksessa.

    Puu Hastelija

    Ihme touhua. Nyt palstallapsiirryttiin suoraan istutuskuusikkoon. Kukaan palstalaisista ei ilmeisesti ole törmännyt esim. koivikon alle syntyneeseen kuusikkoon, jossa kyllä joutuu poistamaan kuusiakin.

    Itsellä mielikuva, että muutaman sentin tappien kanssa ei pitäisi olla lahoriskiä, koska ne kuivuvat niin nopeasti, mutta onko tuolle vahvuudelle mitään suositusta?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)