Keskustelut Puukauppa Rajaatteko itse leimikon?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 49)
  • Rajaatteko itse leimikon?

    Rajaatteko suoraan firmalle myydessänne itse leimikon vai annatteko ostajalle avoimen valtakirjan valita leimikon rajat?Onko tavanomaista,että  yksi tarjouksenantaja jo nauhoittaa alueen.?Eikö metsäsuunnitelman kuviokartta riitä tarjouspohjaksi?

  • Jätkä

    Leimikko muodostuu kuvioista, jotka on piirretty karttaan. Kuvion raja on selkeä. AINA kuvio hakataan kerralla kokonaan. Kuviothan on määritelty käsittelytavan mukaan.Joskus rajalle on kaivettu oja, tai siinä maasto muuttuuniin, että luonto on tehnyt rajauksen.

    Turha siellä on rampata nauharullan kanssa, jos muuten on tuttua senssiä.

    pihkatappi pihkatappi

    Nauhoitan itse, metsäyhtiön päässä ei näissä asioissa ajatella metsänomistajan etua. Päätehakkuuseen vain tukkipuustoa, esim. kuvion laidassa karumpi alue siirtyy viereiseen kuvioon tai omaksi kuviokseen ja jää avohakkuun ulkopuolelle. Jos vaikka 200 lähinnä yhden tukin runkoa ja kuiturunkoa jätetään jatkokasvatukseen kahden tukin tukkipuiksi, on tuotto parempaa, kuin millään investoinnilla metsätaloudessa. Ei se suuruuden maksimoinen tuo juuri lisä euroja, vaan pikkutarkka optimointi puusto edellä.

    Timppa

    Aika usein itse.  Joskus ostajan edustajan kanssa, jos heiltä sellaista palvelua.  Silloinkin haetaan metsätaloudellisesti hyvät rajaukset.   Jos kyseessä on osa suuremmasta kuviosta, niin silloin tietysti on hyvä, jos kaverilla on sellainen ohjelma, että saa oikeankokoisen leimikon.

    harrastelija harrastelija

    Itse käynyt muutaman kerran, koska koivujen saaminen hakkuuseen saattaa vaatia kuvioiden valintaa. Nykyajan puun ostajilla on jo niin hyvät kartat koneella, että sinne voi rajata suoraan. Reaaliaikaiset ilmakuvat ovat aika selkeitä.

    Toki moton tullessa jutellaan yhdessä miten hakataan. Saattaapa motokuski soitella metsästäkin, että pitäiskö hakkuuta laajentaa, koska vieressä oleva kuvio vaatii harvennusta.

    Tykkään suurista kuvioista, suurin on yli 40 ha. Yhtiön ostaja on joskus toivonut, että mieluummin yli ha:n alue saisi olla. Koneen siirtelykin maksaa, ellei satu naapurin kanssa hakkuita. Yhtiön ostohlöt kyllä pyrkivät ajoittamaan motoyrittäjien kanssa isompia alueita samalta suunnalta.

    ate

    Pihkatapin linjoilla ollaan. Itse suunnittelen ja rajaan leimikot. Nauhoitus tapahtuu joko yhdessä ostajan edustajan kanssa tai sitten teen sen itse ostajan antamilla tarvikkeilla.

    Tällä tavalla on mm. palstoilleni muodostuneet selvät yksittäiset varastopaikat ja niiltä lähtevät ”runkourat” syvemmälle metsään ja eri kuvioille.

     

    Makarov

    Aina nauhoitan  leimikon  itse huolellisesti. Siinä on sitten motomiesten selkeä päästellä menemään ilman sen kummempia soitteluita.

    Huolellisella leimikonrajauksella voi tehdä myös huomattavan tilin. Muutama vuosi sitten nauhoittelin päätehakkuu leimikkoa parina päivänä ja tutut minulle naureskelivat että minkälaisen palkan työstä sain. Vastasin että n.5000€. Kyllähän ne tietysti kahvia siinä sitten kakistelivat.

    Kyseisessäkin tapauksessa oli päätehakkuuta useampi kuvio ja jos oltaisiin leimikkokartan mukaisesti hakattu olisi kuvioille jäänyt ilman aikuisia kulmauksia hakkuun ulkopuolelle. Nauhoituksella ne tulivat hakkuseen mukaan.

    Joskus vähemmän asioihin perehtyneeltä voi nauhoitus tuntua turhalta. Mutta mielestäni on juuri niitä pieniä asioita joilla  on vaikutusta kokonaisuuteen.

    Jätkä

    Miten perustelet Makarov tuo 5000 euron ansion? Minusta sinä et tienannut mitään – päinvastoin! Sinähän vain myit puuta.

    Makarov

    Empä taia perustella mitenkään.

    Taitaa nuo Jätkänkin kirjotukset perustua enempi kirjaviisauteen kun käytäntöön. Jotenkin tullu semmonen kuva.

    metsä-masa metsä-masa

    Leimikon rajaus on ollut omana työnä jo pitemmän aikaa. en epäile, etteikö motonkuljettaja saisi kuvioita kohdalleen. Lähinnä siihen nyt vaikuttanut maisema- ja luonnonsuojelun näkökohdat.

    Viimeinen avohakkuu leimikon rajaus oli  3- ja 4 :s kehitysluokan rajakkaiset kuviot ja kuvioiden raja oli häilyvä. Säästöryhmälle löysin tuuhean suppakosteikon, joka vielä maisemallisesti katkaisi ja elävöitti näkymää rantaan päin.

    Samalla käynnillä merkkasin vielä kokooja urat, koska kuvioita oli useampi. Kokooja urasta ei tullut lyhin mahdollinen, mutta ura kestää painumatta kesällä ajon, lopuksi merkkasin vielä varastopaikan.

    Jätkä

    Makarov:”-
    <div class=”comment__text”>

    Empä taia perustella mitenkään.

    Taitaa nuo Jätkänkin kirjotukset perustua enempi kirjaviisauteen kun käytäntöön. Jotenkin tullu semmonen kuva.”

    Sehän on niin, että ilman pitäviä perusteita ei voi pitävästi perustella.  Jos myy puuta vähemmän tai enemmän, siitä ei varsinaisesti tienestit parane, eikä huonone, paitsi kun myy jonkun toisen metsää ja saa rahat omaan kännyyn.

    </div>

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 49)